用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師
樓主: edmondlukluk
go

我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師   [複製鏈接]

Radiomama 發表於 17-5-14 13:42
這些只是活動/活潑的教學方法,不是什麼IB不IB; 你的孩子英語底子太弱,所以未掌握老師在教什麼。如果可以 ...

所以老師話要搵1:1家庭教師,因為我太太教唔到。不過之前d NET老師,唔識用生動/活潑教法,令到佢仲更加緊張....

edmondlukluk 發表於 17-5-14 13:45
所以老師話要搵1:1家庭教師,因為我太太教唔到。不過之前d NET老師,唔識用生動/活潑教法,令到佢仲更加緊 ...

你個仔讀邊間esf?
我個仔讀Glenealy year 3.
唉...佢今年要入LET,因為佢Maths同Writing都唔得. 我老婆好擔心,問緊其他mommy group,有冇好嘅tutor介紹.

小猴子兒 發表於 17-5-14 12:18
那等佢放學後要習慣讓佢看英文書,每日看下brain pop junior 入面包括很多種類,有教科學,數學等科目非常 ...

多謝鼓勵

luckyveronique 發表於 17-5-14 12:19
我囡囡都係英基Year 2,感覺佢地數學科是好難了解學校平日進度的。我本身做開class helper,先知原來已經學 ...

完全明白...

13198 發表於 17-5-14 13:47
你個仔讀邊間esf?
我個仔讀Glenealy year 3.
唉...佢今年要入LET,因為佢Maths同Writing都唔得. 我老婆好 ...

我地都好近呀!我個仔讀Bradbury Year 2。我都好擔心,因為佢學校亞洲人比較小,好多西人讀。好明顯佢學英文比人慢好多,跟唔上。之前請NET家庭教師,係咁訓練佢寫字,要佢默書,又要佢作文,我覺得太過死板。

我試過有一次去學校,見到老師係用非常生動嘅教法教佢地,例如一邊唱歌,一邊跳舞,一邊玩遊戲,然後好神奇咁,佢哋係一堂入面,已經學識左數1-100。而且仲係要返到屋企,都記得好清楚喎。所以我想請一個,用佢哋活潑模式嘅家庭教師。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

咦,真係好近!我之前經過Bradbury, 好多westerners. 我明白你諗法. 不過我老婆話,其他同學都有去Kumon, Eye level補習. 我問過老師,佢唔建議小朋友去補習社,佢話"the teaching method is different,I am afraid that he will be very confused."

我都俾阿仔上過Kumon,佢好唔鍾意,話Kumon好悶. 其實比佢哋讀ESF,就係想佢哋learn through play,我都唔想比佢去填鴨式補習社. 不過我又驚佢跟唔上,因為其他同學仔好叻,而佢要去LET, 始終心理上都會唔開心. 我老婆呢排好積極咁問緊其他mommy group,希望搵到熟悉佢哋教學模式嘅tutor!如果你搵到,希望可以share information.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

edmondlukluk 發表於 17-5-14 11:49
不過之前請嘅NET老師,都唔係用活動教學,搞到我個仔都驚左.

ESF 教英文,是和一般英語國家 ( 英美加 ) 教英文一樣,方式和香港本地學校不同,但不是 IB 獨有。
如果你請的 NET 是曾在外國正式讀教育,冇理由唔識教,除非佢並沒有正式受訓,只是靠金髮碧眼外表混飯吃。

Artie 發表於 17-5-14 15:57
ESF 教英文,是和一般英語國家 ( 英美加 ) 教英文一樣,方式和香港本地學校不同,但不是 IB 獨有。
如果 ...

之前請第一個,廿幾歳,係澳洲讀完書回流番嚟,不過佢講嘅澳洲口音好重,怪怪地。我個仔根本聽唔明佢講乜...所以上左幾個月之後就冇上。

第二個,我諗住請個年紀大啲,有啲經驗嘅白人女NET會好啲。收我$600一個鐘。不過,我諗佢係教開year 6甚至中學嘅小朋友,所以我個仔覺得好悶。上左幾個月之後,就冇心機再上。

第三個,我係經本地補習社請嘅男NET,收我$500一個鐘。初時都教得幾好,又唱歌又玩又講故事。可惜之後,就係咁叫佢默書寫字,又要做workbook, 仲要背故仔!好似比較適合Local School。如果個仔讀Local School ,呢個老師應該幾好。上左幾個月,個男NET話要去北京教書,所以就冇再上啦。

最近呢個,係上網搵嘅,話就話自己係NET, 點知原來係讀IT出身。咁我諗,我個仔咁細,都無乜所謂啦,只要係西人就得。收我$400一個鐘,不過佢上堂成日都用youtube教,一個鐘入面,有30分鐘都睇youtube學phonics. 我就覺得唔對路,如果睇YouTube教,咁不如叫我太太自己教?上咗兩個月之後,就冇再繼續啦。

經過之前嘅教訓,我都怕啦!錢就用咗,但係就冇成果!所以,我想搵一個,至少係英基做過/教緊嘅家庭教師,係唔係西人都無所謂啦,最緊要知道佢哋學校嘅教法。尤其係UOI同maths!

其實,都要留意,一些有補習的孩子,會慢慢太依賴 tutor ,上堂會更不留心。聽過有 tutor 明示暗示學校老師教得麻麻,令孩子不尊重學校老師。
當然,如果有需要補底,可以安排 one on one 補,但只可以是短期方案,不能成為恆常安排。

Artie 發表於 17-5-14 16:42
其實,都要留意,一些有補習的孩子,會慢慢太依賴 tutor ,上堂會更不留心。聽過有 tutor 明示暗示學校老師 ...
Well said.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

13198 發表於 17-5-14 15:43
咦,真係好近!我之前經過Bradbury, 好多westerners. 我明白你諗法. 不過我老婆話,其他同學都有去Kumon, E ...

仲以為ESF好hea, 原來都幾有要求。我小朋友現在才k1, 家中主要是廣東話,還沒有打算補中英數,但聽完突然都覺得有些壓力,原來而家D小朋友咁勁。

964000 發表於 17-5-14 16:51

仲以為ESF好hea, 原來都幾有要求。我小朋友現在才k1, 家中主 ...

No pressure. Some children are late bloomers. So do not compare to other people.

edmondlukluk 發表於 17-5-14 16:33
之前請第一個,廿幾歳,係澳洲讀完書回流番嚟,不過佢講嘅澳洲口音好重,怪怪地。我個仔根本聽唔明佢講乜. ...

maths, 你或太太自己跟番, 唔需要特别用英文講, 用母語都ok, 目的係令小朋友明白個 concept. 佢返到学校用英文亦會聽得明 (我地好多香港家長都只係用廣東話教小朋友計數)

英文, 你清楚小朋友在聽、説、看、讀、寫的情況嗎?

Artie 發表於 17-5-14 16:42
其實,都要留意,一些有補習的孩子,會慢慢太依賴 tutor ,上堂會更不留心。聽過有 tutor 明示暗示學校老師 ...

我都明白,唔可以長期靠tutor. 不過我個仔真係要補底。year 2同學仔, 好多已經可以寫一篇文章,我個仔只係識好基本嘅單字。加上太太英文一般,唔想教錯哂佢嘅發音。之前有考慮過,讀日本人學校,不過我太太又唔想佢學「日式英文」...

其實佢講同聽,由kinder到year 2, 已經好左好多。宜家佢講冇問題,係寫方面未得。學校好好,每星期1,3,5都有LET老師1:1教佢。

不過,班老師建議,可以再搵tutor, 一星期跟一次,go through學校教嘅東西...

edmondlukluk 發表於 17-5-14 17:22
我都明白,唔可以長期靠tutor. 不過我個仔真係要補底。year 2同學仔, 好多已經可以寫一篇文章,我個仔只係 ...

與其一星期搵tutor跟一次,不如父母每晚跟10分鐘。
大部分IS與LS不同,不會有書本,父母很難知道小朋友在校學了什麼,又或孩子學了什麼。
我的方法是每晚請孩子做老師,叫他把當天在學校學的教給我。這是互動的,從中你可知他吸收了多少,每天重溫更勝一星期回帶一次。
你孩子的優勢是,他每星期可帶所學過的回家,從而你可知每晚重溫有冇甩漏。
我相信,沒人比父母更了解孩子,與其外判,我寧願自己頂上。
效果因人而異,每個孩子都有自己的步伐,耐心+愛心,你必有收成。
加油!
怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大

買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

KarieWu 發表於 17-5-14 17:51
與其一星期搵tutor跟一次,不如父母每晚跟10分鐘。
大部分IS與LS不同,不會有書本,父母很難知道小朋友在 ...

多謝你嘅方法。我會叫太太試下,叫個仔自己做老師,睇下佢講唔講得番。

小猴子兒 發表於 17-5-14 17:32
練習寫字係要好有計劃同每日習慣坐定定一個小時來寫三十分鐘數學,三十分鐘英文!大人就陪佢閱讀一個小時, ...

多謝!我會抽多d時間同佢練習寫字。
‹ 上一主題|下一主題