用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江小學 請問滬江小學是否好谷和傳統?
go

請問滬江小學是否好谷和傳統? [複製鏈接]

請問現在滬江小學是否好谷?功課量多少?小息時可否在操場追逐和跑跑跳跳?
   2    0    0    0

bonn1231 發表於 17-5-13 22:49
請問現在滬江小學是否好谷?功課量多少?小息時可否在操場追逐和跑跑跳跳?
...

初小對學生算包容,但不是冇要求。有很多孩子都很活潑的。
學習氣氛濃厚的學校。功課量是乎各天的課堂和各學期的長短。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

bonn1231 發表於 17-5-13 22:49
...

聽聞係
讀緊唔覺
只要應付到功課同平時默書就得
正常功課量(認真做一小時做得完)
每星期中默英默各一次(但唔計考試分)
每年四考(但假期-考兩日-假期-考兩日)
有足夠時間溫書
每次考試前老師會課堂上幫小朋友溫書
所有長假期都係考完試先放
保証放假放得好開心
老師都好包容啲小朋友
我小朋友成積差
比上學期仲要跌咗(名次全班同全級都係倒數)
老師反過黎安慰我叫我唔好睇名次同分數
要著眼佢錯啲咩
仲話佢英文進步咗

回覆樓主:

小一平均4-5樣功課, 一星期一次默中英文。一年4次考試, 轉眼間輕鬆地快讀完一年級。好多學校小息都唔比大跑, 若每位小朋友都大跑咪撞跌晒?!小息都可以蹦蹦跳跳, 高年級的領袖生會幫手睇住秩序。整體覺得唔算太谷, 愉快輕鬆學習, 小朋友每日都鍾意返學。
‹ 上一主題|下一主題