用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學模式
go

中學模式

我仔讀band 2中二,佢唔寫手冊,成日都唔知佢有咩功課/默書/小測,見佢好似冇咩嘢做咁,有冇欠交又唔知,默書小測唔洗簽名。其實係咁依家中學都係咁,定佢間學校的問題。

Lovelymame 發表於 17-5-13 16:47
我仔讀band 2中二,佢唔寫手冊,成日都唔知佢有咩功課/默書/小測,見佢好似冇咩嘢做咁,有冇欠交又唔知,默 ...

我女中一,每日都寫手册,quiz/dictation/UT派回來的卷都要家長簽名,exam卷就冇派。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-5-13 19:25
我女中一,每日都寫手册,quiz/dictation/UT派回來的卷都要家長簽名,exam卷就冇派。
...

我仔中一都有寫手冊,有時要簽名,但依家咩都唔洗

仔b1中一,基本上日日有寫手冊,係有時忘記寫,小大測考默書一定要簽名,功課量較少,但project多!

popochu 發表於 17-5-14 11:27
仔b1中一,基本上日日有寫手冊,係有時忘記寫,小大測考默書一定要簽名,功課量較少,但project多!
...

啊女除咗寫手冊 另有記事簿drop 低
功課 project quiz UT 重點事項
功課下堂交嘅話會比死期寫早一两天
到時check 甩漏 但都試過發現漏又無帶
資料作業或書 唯有返學至做反

Lovelymame 發表於 17-5-13 16:47
我仔讀band 2中二,佢唔寫手冊,成日都唔知佢有咩功課/默書/小測,見佢好似冇咩嘢做咁,有冇欠交又唔知,默 ...

無手冊,所以一定無得寫 ~

手冊好多人都唔寫,不過好多人整本 “schedule” (扮曬文青、專業人士咁,不過其實如果你係放學後多野做,例如補習、練波/choir/band,或者用黎提醒
deadline,係好好用)

默書小測中二開始唔需要家長簽名,甚至有時候,默書係自己/同學改,老師唔會睇。

以前我好多同學都係第二日返去做功課/即日做,有 d 功課係早會前交,有 d 係放學前交。我就鍾意日日清,所有一有空檔/上悶堂就做,老師當然見到不過懶理,只要唔係玩手機等等就冇問題。