用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 全港青少年數學挑戰賽 2017
go

全港青少年數學挑戰賽 2017

很用心主辦的比賽,今年又開始報名了,玩左4年,今年都會同囝囝囡囡報名參加
網址 www.hkymc.com 可以下載題目試做

mamachristychan 發表於 17-5-12 16:21
很用心主辦的比賽,今年又開始報名了,玩左4年,今年都會同囝囝囡囡報名參加
網址 www.hkymc.com 可以下載 ...

請問有冇試題集分享呀??

mamachristychan 發表於 17-5-12 16:21
網址 www.hkymc.com 可以下載 ...

我都準備報名,但之前未參加過,唔太清楚比賽題目類型,網頁又只得幾條題目,可以分享過往的試題嗎?

我上年都擔心哩個問題,所以買左試題集比囝囝囡囡
題目都深架,練習左就好dd,書本又有詳細解題策略,最後兩個都猛車邊分到個豬肉獎
呢度可以訂書: http://hkymc.com/HKYMC-2017-%E6% ... %A1%A8%E6%A0%BC.pdf

我買過好多種比賽的past paper, 可以講得上好的有:培正數學比賽, 呢個比賽, 同埋奧校的比賽. 呢三款past paper有晒詳細比賽統計, 題解又寫得詳盡兼有教育成分, 直得比錢支持下的..
反觀其他比賽的past paper, 有時d問題出錯, 有時答案出錯, 幾何題目竟然唔見咗幅圖.... 明顯冇校對過就出街..!