用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 辯論班
go

辯論班 [複製鏈接]

1    0    0    0

IloveJJ 發表於 17-5-11 10:38
有無人參加過?有用嗎?

為物?

IloveJJ 發表於 17-5-11 16:33
因為學校俾過一啲討論活動我哋响屋企做,意外地發現阿仔幾鐘意,而且都講得好有理據同邏輯。
佢哋學校好少 ...

唔識。

要俾錢既,我儘量唔做。

Jane1983    發表於 17-5-11 18:48

IloveJJ 發表於 17-5-12 01:23
咁你小朋友係咪無乜學野架?

唔係呀。簡單來講,免費優先,要俾錢揀平既。老老實實,細路仔,你俾哈哈牌雪糕,同牛記雪糕,佢哋都一樣咁食。但食慣哈哈牌,唔肯食牛記。

仲有係學校優先,慳時間慳錢亦係重點。

nobody2018    發表於 17-10-7 14:58

IloveJJ 發表於 17-5-13 09:28
咁呢樣我就一半同意,一半唔同意啦!
你指食雪糕嗰啲,我都會咁做,我自己會食哈哈牌,但買俾佢哋,就食返 ...

你回覆令我忍唔住答下訕, 因為我都覺得唔可以完全否定坊間要收費的興趣班.

現今好多學校仍然行 '精英制', 課外活動係由老師揀人參加, 而唔係來者都歡迎.
有d 小朋友對某樣活動有興趣, 但係表現唔及其他人好,
於是就冇份玩.
(例子如之前有個會員開 post 話仔仔入唔到學校合唱團, 但仔仔本身喜歡唱歌, 家長可以點幫仔仔.)
坊間的 興趣班就可以幫到呢批小朋友.
而引伸的問題係, 究竟家長應該投放幾多金錢在呢d '校外興趣班' 上面.

有d 家長係 '不惜工本' 型, 咩都要搵最好最貴,
但其實最貴的未必在年幼小朋友身上用得出個效用.
用番上面個例子, 當日有會員回覆叫果個舖主去先搵人教個仔唱歌,
什至係比個仔上聲樂班, 有o左實力就會入到學校合唱團; 什至係冇天份就無謂勉強.

個人認為 唔需要為o左入學校 (小學) 合唱團而勞師動眾走去學聲樂,
亦唔需要(亦唔應該) 因為小朋友冇天份就叫佢死o左條心.
家長可以在坊間找一d '只要小朋友肯唱' 就比小朋友參加的合唱團,
小朋友唱得多, 自然有信心有進步, 再去申請玩學校的合唱團就有較大機會被取錄,
即使再次落選, 小朋友仍可在坊間合唱團繼續興趣.

只希望坊間有多d 良心 教育機構, 賺錢唔好賺得咁盡,
小朋友有多d 機會去見識唔同興趣

IloveJJ 發表於 17-5-11 10:38
有無人參加過?有用嗎?

好多中學都有參加辯論比賽,表現出色的學兄(姐)會特意回母校幫忙訓練學弟(妹)。

‹ 上一主題|下一主題