用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 BIO (中) 及BAFS
go

BIO (中) 及BAFS [複製鏈接]

仔仔中三. 他們可以選四+三, 仔會選中及世界歷史. 因地理跟中國歷史同組, 所以不能選地理. 而在第三組. 當中有BAFS, BIO (中及英), VA 及旅款. 仔巳表明不喜歡VA, 旅款及英文BIO. 所以只會選BAFS 或BIO (中). 想問問大家, 選BAFS或BIO (中) 會比較好些?
   8    0    0    0

qkhui 發表於 17-5-11 10:33
仔仔中三. 他們可以選四+三, 仔會選中及世界歷史. 因地理跟中國歷史同組, 所以不能選地理. 而在第三組. 當 ...
選科要講興趣和能力。你有否問仔仔對這兩科興趣如何?

回覆 2jkidsfather 的帖子

這兩科都差不多.  

qkhui 發表於 17-5-11 11:35

這兩科都差不多.
還有能力? 有否為未來大學科目打算?
選 Bio 可讀仔仔的心水科嗎?

其實仔仔是想入文學院.

選多一科只係想比自己在F.4時有多一個機會. 因如果真係4+2. 就無得DROP. 都真係好矛盾. 如果組別3有地理或PHY, 真的不用考慮....

YDLFATHER  選能力強的科目  發表於 17-5-12 20:25

qkhui 發表於 17-5-11 12:33

其實仔仔是想入文學院.
你仔已選中史,世史,Bio 可能會較合適。

2jkidsfather    發表於 17-5-11 15:57

qkhui 發表於 17-5-11 10:33
仔仔中三. 他們可以選四+三, 仔會選中及世界歷史. 因地理跟中國歷史同組, 所以不能選地理. 而在第三組. 當 ...
先諗下邊科會讀得掂啲,有機會高分啲,BAFS同中文BIO兩科好唔同,要求既能力都好唔同。
BAFS其實係三科,有啲似綜合科學,將商業、會計、財務炒埋一碟,所以內容比較寬但淺。雖然話淺,以會計部分為例(講笑啲可以話係加減數為主,加上簡單計算),但係如果數學觀念唔好(主要係搞錯Debit同Credit既方向),其實都唔容易。
生物,雖然話係理科,但係無論用中文定英文學,其實都好多專用名詞要記,記性唔好都唔容易。

YDLFATHER    發表於 17-5-11 20:51

我讀 BAFS。

數學唔好(即係 DSE 冇 100% 把握攞 5 以上)就要三思,就算要讀,都要好努力做 Past Paper。我果班 base 係 BAFS,讀得好嘅同學,佢地數學冇 5* 都一定有 5。

我之前得閒做左個選修科等級分佈圖,分數空間越大就越難讀同競爭大。BAFS 75% 以上先有 5,BIO 65% 有 5,而 BIO 分數空間比 BAFS 大,即係相對容易搶分,唔會咁容易因為少 2 分而跌落下一個 grade。

數據只能夠反應整體表現,始終都要睇你意向如何。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

你有冇收Econ 或Physic ? 呢兩科邊科易取高分?

回覆 BS129 的帖子

我有讀 Econ,冇讀 Phy,所以唔能夠做一個明確嘅比較。
根據我個數據圖,Econ 屬於競爭非常大,雖然容易讀同攞分但係分分必爭。Phy 相對冇咁競爭大,但係可能會難讀 d。Phy 70% 有 5、85% 有 5**,Econ 80% 先 5、93% 先 5**。

1998Ruby1998 發表於 17-5-11 20:17
我讀 BAFS。

數學唔好(即係 DSE 冇 100% 把握攞 5 以上)就要三思,就算要讀,都要好努力做 Past Paper。 ...
Do you ve the info in other subjects?

How abt Econ & Geog?

回覆 chocolatebean 的帖子

我做左大部份選修科嘅數據(應用科、宗教等等果類就因為冇數據而做唔到統計)
Econ 係咁多科裡面競爭最激烈嘅一科,Geog 比中、西史競爭大,同 BAFS 差唔多,不過 BAFS 攞 3 嘅機會率比 Geog 高。即係話 Geog 都屬於易讀但係分分必爭。

1998Ruby1998 發表於 17-5-11 22:02

我做左大部份選修科嘅數據(應用科、宗教等等果類就因為冇數據而做唔到統計)
Econ 係咁多科裡面競爭最激烈嘅一科,意思是什麼?Geog 比中、西史競爭大, 即係難取高分?

1998Ruby1998 發表於 17-5-11 20:17
我讀 BAFS。

數學唔好(即係 DSE 冇 100% 把握攞 5 以上)就要三思,就算要讀,都要好努力做 Past Paper。 ...

我諗你搞錯咗少少嘢。你唔可以將100%做頂分。

攞番 5**~5*cutoff做頂,Bio大約80%BASF大約90%,相對2565%75%,其實2科無乜分別,衹係個分佈shift咗。反而BASF4~5嘅分差距重大過Bio少少。

如果要用呢D數據嚟做參考,我諗要估吓大嘅攞到乜嘢grade先。

競爭大即係:容易讀+考,導致多人高分。Econ 93% 5**,90% 5*,但係 89% 開始就已經跌落 5,10% 都冇嘅分數相差,就已經係 5** 同  5 嘅分別。呢類科目攞 4 嘅分數百分比比較高,以 Econ 黎講,65%-80% 都係 4,Geog 62%-75% 都係 4。
競爭低 d 嘅科目有中英文學、Bio、中史、ICT。呢 d 科目唔同嘅地方係比較少人讀,而且 5** 嘅分數 % 低而範圍廣(可能 70%-100% 都係 5**),每個 grade 嘅 quartile 都好緊密。例如 Eng Lit 60%-62% 係 4、63%-65% 係 5,ICT 69%-72% 就係 4。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

可能我解釋得唔清楚同講漏,我係用 2012-2016 嘅數據黎統計。Bio cut-off 係 80%、70%、60%,BAFS 就 85%、80%、75%。我頂分唔係 set 係 100%(雖然有人某 d 科目真係 100%)。
比較 BAFS 同 Bio,兩科都差唔多,自然結論就係 BAFS 比較競爭大,因為 BAFS 5**- 5 quartile 係細過 Bio,Bio 就好平均。

我淨係識整圖,同埋耐冇掂中文,解釋呢方面有 d 難度。

1998Ruby1998 發表於 17-5-11 22:50
回覆 LingChiBaBa 的帖子

可能我解釋得唔清楚同講漏,我係用 2012-2016 嘅數據黎統計。Bio cut-off 係 80% ...
你解釋無問題,係我喺網上抄嗰set數據同你唔同啫。

1998Ruby1998  我搵左好耐啊,搵左 4、5 個網站同埋 FB 刮 DSE 成績單,因為得閒得濟。  發表於 17-5-11 23:12

1998Ruby1998 發表於 17-5-11 22:32

競爭大即係:容易讀+考,導致多人高分。Econ 93% 5**,90% 5*,但係 89% 開始 ...
Thx
d 數據係邊度揾架?

回覆 王家爸爸 的帖子

我自己覺得仔仔BIO 會比較讀得好O的. 因仔數事實係無噉穩定. 又好大意. BAFS 學校要讀COST ACCOUNTING. 我老公話這個比較難的.  

但我都想問下. 讀了BIO (中), 如果真係考完DSE成績又可以的話. 到大學可以選到咩科目. 是否大學要轉返全英文?

王家爸爸  我都係覺得Cost Accounting容易啲。
1998Ruby1998  我反而係 Cost Accounting 最好,其他就死得慘烈  發表於 17-5-12 14:40
‹ 上一主題|下一主題