用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40 vs 65網
樓主: monkeydiary
go

40 vs 65網 [複製鏈接]

monkeydiary 發表於 17-5-11 14:43
唔好意思, 我唔熟學校的簡稱, 請問PP係邊間?
Pope Paul

hkpapa852 發表於 17-5-11 10:35
仁立: ~5X%升B1中學
仁紀: ~4X%升B1中學

我傾向中學時揀女校, 始終到時囡囡情竇初開, 讀男女校, 我怕佢未能專心讀書

monkeydiary 發表於 17-5-11 15:23
我傾向中學時揀女校, 始終到時囡囡情竇初開, 讀男女校, 我怕佢未能專心讀書
...
PP: 保祿六世

如果一心想升中時入女校, 又何必考慮聯繫林護既雙仁呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-11 15:42
PP: 保祿六世

如果一心想升中時入女校, 又何必考慮聯繫林護既雙仁呢?

因為比每年有3x人升林護的數字吸引, 而且我覺得葵涌都有不錯的女校

monkeydiary 發表於 17-5-11 16:11

因為比每年有3x人升林護的數字吸引, 而且我覺得葵涌都 ...

林護既聯位只有25%保留返比雙仁,仲要兩間學校共用。好大機會都係要用街外大抽獎位入。

se6b03 發表於 17-5-11 16:21
林護既聯繫位只有25%保留返比雙仁,仲要兩間學校共用。好大機會都係要用街外大抽獎位入。
...

但根據hkpapa852的數據, 深水埗區的band 1c女生區應較大機會跌落band 2a

而且我自己咁樣諗, 假設津小已有1x個聯繫位, 再加上跨區考中學, 只要名次在級10內, 都有機會考入上智, 但如果讀私小, 則要級3內才有機會考入上智, 而考級10內則有機會考入林護, 所以計落好像讀津小較大機會考入林護/上智, 不知道我的想法是否正確呢?

monkeydiary 發表於 17-5-11 22:18
但根據hkpapa852的數據, 深水埗區的band 1c女生區應較大機會跌落band 2a

而且我自己咁樣諗, 假設津小已有 ...
其實妳心中一早選擇了

什麼想入女校其實並非最重要條件, 有機會入林護先係最緊要
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題