用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40 vs 65網
go

40 vs 65網

因為小一派位放榜將至, 我想預先作出決定, 小囡其實已考獲40網某一私校, 而此學校於6年其實是可升讀政府的band 1中學, 而在小一統一派位的表格中, 我替小囡選了65網的地區名校, 而此名校與65網的top 1中學是有聯繫的, 如果小囡真的好好彩, 能抽中65網的名校, 應該選哪一間呢?

P.S. 根據hkpapa852的計算, 40網的女生有96.67%, 而65網的女生有104.69%, 根據數據, 好像65網的選擇比40網的選擇更好, 但我又怕選錯, 有沒有人可作出指引呢?

65網雙仁?抽到的話,都幾好wo

如果讀40網私校,考到林護級別的中學的機會有幾多呢?

monkeydiary 發表於 17-5-11 00:43
因為小一派位放榜將至, 我想預先作出決定, 小囡其實已考獲40網某一私校, 而此學校於6年其實是可升讀政府的b ...

我諗你唔會話德雅吧?

我都係40網,小朋友又係女,40網的私校基本上都有報同考。女校我想唔到第二間。

有人話已脫龍。是否band one也有些爭議,不過我女都有考德小,但考不到,六年後派到德中也很滿意了。

b3410 發表於 17-5-11 00:59
65網雙仁?抽到的話,都幾好wo

如果讀40網私校,考到林護級別的中學的機會有幾多呢? ...

咁樓主係女,40網都有間上智,不過入上智很難,聯繫位入林護保險很多。

tkinwong 發表於 17-5-11 01:05
咁樓主係女,40網都有間上智,不過入上智很難,聯繫位入林護保險很多。

但私校的校風是否比津校更好呢?
因為係隔離板見到有人話我囡選的津校有頗多單/雙非

tkinwong 發表於 17-5-11 01:00
我諗你唔會話德雅吧?

我都係40網,小朋友又係女,40網的私校基本上都有報同考。女校我想唔到第二間。

德小是已脫龍, 但我聽到的是因為頗多有能力的德小學生都不選德中, 結果導致學校脫龍

monkeydiary 發表於 17-5-11 01:22

咁我又唔認同,又係睇邊間。始終仍然好多名校仍為津貼學校。就算40網二線,校風我知有些都幾好。

當然,私校就一定中產為主,家長注重學業,40網的私校校風係我幾好。

tkinwong 發表於 17-5-11 01:32
咁我又唔認同,又係睇邊間。始終仍然好多名校仍為津貼學校。就算40網二線,校風我知有些都幾好。

當然, ...

那麼德小的校風怎樣呢?聽說幾好, 好多學生都好純品, 是嗎?

monkeydiary 發表於 17-5-11 01:22

咁係未真係與林護有聯繫?

monkeydiary 發表於 17-5-11 01:35
那麼德小的校風怎樣呢?聽說幾好, 好多學生都好純品, 是嗎?

絕對同意。

tkinwong 發表於 17-5-11 01:35
咁係未真係與林護有聯繫?

一定有, 其實津校一直以來都和林護有聯繫

tkinwong 發表於 17-5-11 01:32

當然, ...

因為囡囡現在正在讀有學卷的幼稚園, 眼見佢都幾易受同學仔影響, 所以覺得選一間校風較純的會較好

但當然選津小入林護的機會,會較選私校入上智的機會高

因為小一派位放榜將至, 我想預先作出決定, 小囡其實已考獲40網某一私校, 而此學校於6年其實是可升讀政府的b ...

40網中學不清楚,但葵青區既中學比我感覺閉門造車,好似林護,蕭明成績雖然好,但衹有讀書law

happynewyear16 發表於 17-5-11 01:42
40網中學不清楚,但葵青區既中學比我感覺閉門造車,好似林護,蕭明成績雖然好,但衹有讀書law
...

但其實我囡的私小都唔係有好多課外活動揀, 那麼是否又是你所說的“閉門造車”呢?

我會選那間津小。幼稚園校風同小學校風是兩回事。40網所謂四大津校,我可以話你聽都有一定數量的新移民。

tkinwong 發表於 17-5-11 01:56
我會選那間津小。幼稚園校風同小學校風是兩回事。40網所謂四大津校,我可以話你聽都有一定數量的新移民。
...

40網4大津校是哪幾間呢?

monkeydiary 發表於 17-5-11 02:16
40網4大津校是哪幾間呢?

荔天、協和、旅港開平、瑪神。

40網雙非應唔會有,單非唔知,但新移民家庭一定有,因為40網最大學生來源是公屋。美孚和四小龍在生生人數上唔會夠公屋多。

要避大陸人係要讀私小,但睇唔到有必要。

仁立: ~5X%升B1中學
仁紀: ~4X%升B1中學

兩間計升讀B1中學比例, 未必好得過德雅, 尤其係仁紀

葵青區同深水埗, 升中都係利女仔, 不過一定要選女校, 否則係無優勢

葵青升中, 女仔想穩陣其實只可以咁排:
1. 林護/蕭明
2. PP
3. 83

SSP升中, 女仔想穩陣其實只可以咁排:
1. 上智/英華女 (6年後唔知仲有冇呢?)
2. 聖母玫瑰/德雅
3. 德雅/黃棣珊
4. 黃棣珊/香島
5. 香島

以DSE成績排, 大致如下:
林護 > 上智 > 蕭明 > 聖母玫瑰/PP > 德雅/83 > 黃棣珊/香島

自己諗吓日後較想入邊D中學吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-11 10:35

感謝提點,40網的排法,我自己想到的排法也是差不多,得到你的提示我更有信心,不過我無留意香島。

其實我還有幾年諗。

hkpapa852 發表於 17-5-11 10:35

唔好意思, 我唔熟學校的簡稱, 請問PP係邊間?