用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否是旦一科主要科有C, 都係列入BAND 3生? ...
樓主: 知D唔知D
go

是否是旦一科主要科有C, 都係列入BAND 3生? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-5-16 12:46
佢喊, 係因為肥咗佢科強科--中文!雖然只係肥聆聽, 到最後總分都應該最少有B, 甚至掹車邊可能A到, 但係,  ...
聆聽說話佔好少啫, 影響冇閱話寫作咁大吧!

chanwendy 發表於 17-5-16 15:47
聆聽說話佔好少啫, 影響冇閱話寫作咁大吧!
問題係成績表入面有科唔合格, 真係邊度都唔駛去了。

little_yolky 發表於 17-5-16 15:48
問題係成績表入面有科唔合格, 真係邊度都唔駛去了。

影印黑白囉, 唔覺眼既 ~~~

little_yolky  依家係黑白的,加個括號  發表於 17-5-16 18:09

妹妹頭 發表於 17-5-16 11:54
回覆 YmOra 的帖子

所以, 我反而鍾意卷深, 唔駛個個都有9字頭, 真正可以分出高下 ...

經歷過呈分經驗,個人十分認為"卷淺和卷深"都係小學嘅一套""升中策略""呢!係因應全級學生整體能力而作出對學校最有利嘅決定,學校不會從學生角度出發呢!我估,要在小學走得順暢,就需要多了解學校的用意何在呢!

回覆 IloveJJ 的帖子

我女小五, 都已經開左2次有關呈分既家長座談會

IloveJJ 發表於 17-5-17 11:38
所以我越來越覺得,小學之所以有亮麗既升中結果,係有原因既。
有啲小學,區分未必好,主要靠考直私學校, ...

是的,到咗小五開始就有多場家長升中座談會,有時覺得只是留於表面呢!記得,小六家長會有媽咪學期初問某幾間中學是否"適合"孩子入讀,有助成長等等問題,老師"遊花園"地話待呈分後才探討亦未遲呢!媽咪唔明白為何要等呈分結果才找合適中學,但她仍然相信老師的專業,到了選校階段的家長會再次提問這條問題,結果係,e+先問中學資料"太遲了",班主任就建意她預先準備且容易入的英中給予該媽咪,媽咪即時氣上心頭地當眾開口大鬥,早D問又話太早,遲D問又話太遲,媽咪一心相信學校會為她的孩子找到一所"合適"的英中,現在反而覺得學校有心"利用"她孩子是第一組別的身分之""優勢""幫助學校"""增添升中Band1率"""呢!

IloveJJ 發表於 17-5-17 12:41
我睇過我呢區既中學,只要小五成績,係一間要小四既操行。
你哋學校有中學,都有升中資訊幾好(鼓勵學生出 ...
我哋只係聯繫中學, 唔係直屬, 而且仲係女校, 學校要照顧剩餘既四成男同學。一般唔透明既多係有B1直屬中學既, 因為佢哋中學部唔想收咁多成績唔好既B2生, 想多D B1生報, 而一D位充足既區, B1生又可能想外闖。咁, 阻止B1生外闖既最好方法, 咪就係唔清唔楚咁講俾家長聽學生個banding囉。

但係, 好似我哋學校派得咁差, 但升中資料都咁透明既, 都真係抵讚既。總之, 我俾晒啲資料你, 你仲想考入嚟, 就願者上釣了。

妹妹頭 發表於 17-5-16 11:54
回覆 YmOra 的帖子

所以, 我反而鍾意卷深, 唔駛個個都有9字頭, 真正可以分出高下 ...

但有D學校要有4條A先可以叩門,咁卷深得C或者B就好難叩
‹ 上一主題|下一主題