用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否是旦一科主要科有C, 都係列入BAND 3生? ...
樓主: 知D唔知D
go

是否是旦一科主要科有C, 都係列入BAND 3生?

hkpapa852 發表於 17-5-15 12:04
其實我係#6講咗, 要知道自己既成績係校內排位.

舉過例:

都唔一定,要視乎小學既評分準則,若試卷既深淺經常出現,就有機會如你所講。

我小朋友呈2和3都成績差咗,受體藝學界影響,呈3仲多D失手,但唔係果D 90變70果隻,但都仲穩穩陣陣企係B1B㗎。分低都係睇番校內其他人既成績,大家一向都係咁上下,唔係飄上飄落,一科低係未必對大局太大影響,但影響就一定有D~~~

mcl203 發表於 17-5-15 12:22
都唔一定,要視乎小學既評分準則,若試卷既深淺經常出現,就有機會如你所講。

我小朋友呈2和3都成績差咗 ...
還加上師兄師姐的pres1 成績

mcl203 發表於 17-5-15 12:09
網友係直小生,睇法會有分別 ~~~

請問點解直小會有分別?

知D唔知D 發表於 17-5-10 15:21
好無望.

我女小四7丶8字頭,四年級只出分數,不是ABCD!E+睇返,都係BBCC!級7x!打定輸數Band 2!
上到五年級,開始發神經,上返8丶9字頭,AB grade ,冇C,呈一升上級4X band one ,呈二丶三級3x ,穏守band one !
所以加油努力是有可能的!唔好灰心

sunnygirl 發表於 17-5-15 14:02
請問點解直小會有分別?

直小生大部份都係以直中為目標,只要學校出卷無明顯忽然太深或太淺,學生普遍係唔會飄上飄落咁嚴重,某位學生某一科弱亦可能係其他學生亦差不多,對校內排位係影響較細,校內爭直中位,無須為係去公海爭怕輸1個位影響banding ~~~

mcl203 發表於 17-5-15 12:22

我小朋友呈2和3都成績差咗 ...
但係我眼見呢幾年, 無論學校點出卷, 深又好淺又好, 頭果批都係响頭既, 係得我個衰女包坐過山車。所以, 叻既人份卷深淺應該對佢哋影響唔大。

little_yolky 發表於 17-5-15 17:11
但係我眼見呢幾年, 無論學校點出卷, 深又好淺又好, 頭果批都係响頭既, 係得我個衰女包坐過山車。所以, 叻既 ...

我咪係咁意思囉 ~~~

mcl203 發表於 17-5-15 17:15
我咪係咁意思囉 ~~~
真係氣死我, 四年級先學人考試唔合格, 真係嬲到我。成績表有唔合格, 自行你話仲點考? 激死我!

mcl203    發表於 17-5-15 17:19

朋友個仔中文c 7x, 其餘a 95以上, band 1b, 佢媽話唔計中文,全級5名內

回覆 hkspiderman 的帖子

我朋友又係, 中文C (7X 分), 但其他A (都只係8X分, 岩岩A), 結果都好恐怖, 3A1C, 跌左去BAND2尾

妹妹頭 發表於 17-5-16 08:34
回覆 hkspiderman 的帖子

我朋友又係, 中文C (7X 分), 但其他A (都只係8X分, 岩岩A), 結果都好恐怖, 3A1C, ...

"緊緊A"嘅最好當係""B""看代好了,即係當作3B1C,還有"視藝音樂"都有影響呢!

little_yolky 發表於 17-5-15 17:18
真係氣死我, 四年級先學人考試唔合格, 真係嬲到我。成績表有唔合格, 自行你話仲點考? 激死我! ...

我校好鍾意在小四期末考勁出得深,等個個曉得驚响暑假"自行補底",為小五呈分作準備,唔少同學仔都""中蕉"".

YmOra 發表於 17-5-16 09:45
"緊緊A"嘅最好當係""B""看代好了,即係當作3B1C,還有"視藝音樂"都有影響呢!

...

超認同,計A其實無用,有幾分先係重點。

YmOra  是的,要計呈分名次都係好需要用實實在在嘅分數來計分呢!  發表於 17-5-16 15:59

little_yolky 發表於 17-5-15 17:18
真係氣死我, 四年級先學人考試唔合格, 真係嬲到我。成績表有唔合格, 自行你話仲點考? 激死我! ...
你都話四年級吖, 總有學校唔睇四年級.  我個衰女竟然五年級先玩考試唔合格, 五年級成績表間間都要睇架啦.  後來才知原來都有唔少人唔合格, 低分的亦好多.

YmOra 發表於 17-5-16 09:51
我校好鍾意在小四期末考勁出得深,等個個曉得驚响暑假"自行補底",為小五呈分作準備,唔少同學仔都""中蕉"".
...
咁衰?! 阿女話全班1/3人肥佬, 仲要有D係3X分。不過, 全班最叻果兩個有80分, 其餘就6X-7X。阿女得55, 差一題至合格。C6話佢偷偷呢埋入廁所喊。俾我省到佢。

chanwendy 發表於 17-5-16 10:30
你都話四年級吖, 總有學校唔睇四年級.  我個衰女竟然五年級先玩考試唔合格, 五年級成績表間間都要睇架啦.   ...
最慘係我target果間睇丫嘛。你話成績表入面有一項唔合格, 將心比己, 你係校長都唔收啦。唉, 疊埋心水大抽奬了。我嬲到兩日無同佢講嘢。

little_yolky 發表於 17-5-16 10:48
咁衰?! 阿女話全班1/3人肥佬, 仲要有D係3X分。不過, 全班最叻果兩個有80分, 其餘就6X-7X。阿女得55, 差一題 ...

是的,差唔多同貴校一樣,我校大約30%-40%唔合格,後來大家知驚就"襯"暑假惡補一番,更在小五第一個期考,就大幅度減至20%左右肥佬,學校真的收到預期效果呢!人人皆""努力讀書"",個個都怕""呈1失手"",故學生們就由小四最後一次考試便處於"""備戰壯態"""直至小五呈分前一次考試為止仍然是卷深少人攞九字頭的A,反而,在(呈1)份卷就("略深少少")而矣!咁!平時深開嘅頓時覺得容易咗好多好多,成績亦是九字頭嘅A就多人攞到呢!

回覆 YmOra 的帖子

所以, 我反而鍾意卷深, 唔駛個個都有9字頭, 真正可以分出高下

little_yolky 發表於 17-5-16 10:51
最慘係我target果間睇丫嘛。你話成績表入面有一項唔合格, 將心比己, 你係校長都唔收啦。唉, 疊埋心水大抽奬 ...
我都有間心儀中學, 話明中文要 B 先有得見, 我都嬲咗佢幾日呀, 嬲完冷靜返, 衰咗都冇辦法架, 唯有寄望呈分只少都有返個B先啦. 最多最後行大抽獎的路囉, 唔係可以點啫. 你個女都仲話有偷偷地喊吖, 我都唔覺我個女有咩唔開心, 我仲激氣呀.

chanwendy 發表於 17-5-16 12:31
我都有間心儀中學, 話明中文要 B 先有得見, 我都嬲咗佢幾日呀, 嬲完冷靜返, 衰咗都冇辦法架, 唯有寄望呈分 ...
佢喊, 係因為肥咗佢科強科--中文!雖然只係肥聆聽, 到最後總分都應該最少有B, 甚至掹車邊可能A到, 但係, 成績表入面有細分肥咗, 你話, 中學自行點會俾機會你丫。其實我到依家仲未嬲完。