用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否是旦一科主要科有C, 都係列入BAND 3生? ...
go

是否是旦一科主要科有C, 都係列入BAND 3生?

好無望.

知D唔知D 發表於 17-5-10 15:21
好無望.
小五嗎? 都未呈一, 努力D囉。

無期望, 預左佢.

回覆 知D唔知D 的帖子

都唔一定, 要睇總分, 學校級名次, 全港次第

我識一個, 中文C, 其他A, 都只係BAND 2

其實係咪應該要睇埋小學嘅程度, 份卷嘅深淺, 同其他競爭對手(同學仔)嘅成績去做對比呢? 假設份卷出得深, 全世界攞D, 你攞C巳經係第一啦! 反過來, 全世界都攞A, 你攞B都....

好無望.
只睇A/B/C/D唔會知, 要知道個科有幾多人係A/B/C/D, 計到大約屬於個科第幾%先會估計到

當然, 仲要知學校大約有幾多B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok3 發表於 17-5-10 17:14
其實係咪應該要睇埋小學嘅程度, 份卷嘅深淺, 同其他競爭對手(同學仔)嘅成績去做對比呢? 假設份卷出得深, 全 ...
但係根據我既經驗, 無論份卷有幾深, 頭幾名果幾個, 永遠都係9X分的, 有D底子既, 就點都keep到8X, 只係中游果批會由8X跌落7X。

little_yolky 發表於 17-5-11 08:54
但係根據我既經驗, 無論份卷有幾深, 頭幾名果幾個, 永遠都係9X分的, 有D底子既, 就點都keep到8X, 只係中游 ...

又係真既。咁又未必,係某些年,我小朋友D中文一向平平,P5拎過D仔(其他小學係C仔),但呈分試先有分Grade才知道大約排位, 佢結果仍係前列份子, 亦對佢考中學似乎無影響~

回覆樓主:

其實睇級名次/全港次第,係咪相對緊要過科科都A呢?

ILoveCinderella 發表於 17-5-11 11:02
其實睇級名次/全港次第,係咪相對緊要過科科都A呢?

在這種遊戲之下,校内排名及全港排名比多少個A重要及有代表性!

ILoveCinderella  Thanks  發表於 17-5-11 13:01
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

同意睇級名次更重要

好無望.
主科 C 的確較弱,但又未至於無望,唯有其他科努力啲,响下次呈分追番。仲有如果小學屬強校(e.g. 一缐),只一科失手未必band 3,我大仔多年前呈分中文C左,其他科ok,一缐小學,老師評邊緣人至b2頭,最後入1C英中。
別灰心,加油!

No, 我地中文C, 但依然band 1B,睇overall, not only 中文

玩完呢個遊戲就知一科影響唔大,其餘3科考得好可補回,重點睇整體,唔會一科就out. 當然C會影響自1行階段,但如果banding, 我又覺得冇影響羅

洋蔥頭媽咪  呈分主科比重頗高x9 ,影響可以好大  發表於 17-5-15 22:50

好無望.

唔一定,好似剛剛小六考試(唔係呈分)仔中文差1分拎A,但佢全級名次居然100打後,亦試過6x分考全級6x名
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

ANNAFRIEND 發表於 17-5-14 11:44
玩完呢個遊戲就知一科影響唔大,其餘3科考得好可補回,重點睇整體,唔會一科就out. 當然C會影響自1行階段, ...
妳咁諗係錯既

celialing  argee  發表於 17-5-15 18:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-15 11:20
妳咁諗係錯既

咁實際係點?

sunnygirl 發表於 17-5-15 11:24
咁實際係點?
其實我係#6講咗, 要知道自己既成績係校內排位.

舉過例:

假設小學甲有1/3 B1學生

某小朋友英文攞C, 其餘各科攞A

如果英文科有70%人攞A和B, 攞C就已經係71%或以後. 其它科有1/3人攞A

因為標準分後既調整, 英文一科排到70%以後已經可以拖低好多分. 除非你其它科全部攞A之餘仲要係最高分個幾個, 否則, 一定可以上番去B1既機會, 恐怕係近乎"0", B2係好大機會.

但如果攞A既科全部都只係僅僅攞A, 更有可能因英文攞C, 而導致跌去B2尾/B3頭

hkpapa852 發表於 17-5-15 11:20
妳咁諗係錯既

網友係直小生,睇法會有分別 ~~~