用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫助增高既運動
樓主: IloveJJ
go

幫助增高既運動   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 17-5-11 12:41
基本技巧有合資格嘅人去指導,樂趣係會大好多嘅,重可以減低運動傷害嘅機會,訓練競賽係另一個層次啦:funny ...
唔知呢,可能我細個d運動全部都係自己參與,都係玩住去偷師
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

阿仔扁平足,所以需要跳繩,不用上學的日子就會跳,至少300下,長假期差不多每日都跳

最初真系好難先跳到300下,每10下8下就cake腳,但練得多,輕易連續過百下,跳開有癮,過左300下就玩花式,後繩,交叉繩都自己試

好多時有正規基礎訓練同無,一落場就知,咁點學點教,就因人而異。

MASAYA 發表於 17-5-11 12:43
唔知呢,可能我細個d運動全部都係自己參與,都係玩住去偷師
我呢個年紀嘅,細個邊有咁多訓練班,都唔興,年紀大左,會揾人指導下,執返好,好玩好多,花費豐檢由人,康民處有,體育會又有,好彩遇到高手一齊玩,當中的樂趣,領略過就知,口講唔到嘅。小朋友學嘢,隨父母同小朋友意願啦。

以前呢,玩得多,體能又好,覺得夠好,直至遇到好手,先明白仍是門外漢,自己身水身汗,人地輕描淡寫,更指出其中的缺陷,先明白學嘢要有法門。

ABC-DAD 發表於 17-5-11 13:16
以前呢,玩得多,體能又好,覺得夠好,直至遇到好手,先明白仍是門外漢,自己身水身汗,人地輕描淡 ...
從失敗中發現新大陸,都係一種樂趣,繞遠路都有遠路既風景,好唔好,視乎心態而論
Learning to Read, Reading to Learn.

失敗?交朋友,用誠意去感動人啫,三人行必有我師嘛,如果唔好學,又點會有人真心同你交流呢?

ABC-DAD 發表於 17-5-11 13:26
失敗?交朋友,用誠意去感動人啫,三人行必有我師嘛,如果唔好學,又點會有人真心同你六流呢? ...
i mean發現高手既玩法都係一種樂趣

MASAYA 發表於 17-5-11 13:28
i mean發現高手既玩法都係一種樂趣
啱傾又肯受埋你一齊玩,都係一種緣分。

MASAYA    發表於 17-5-11 13:33

MASAYA 發表於 17-5-11 12:04
唔係嚇妳,遺傳既話,踢唔踢波應該改變唔大,妳睇下現今世界最top既兩個球員,美斯同C朗,身高爭幾遠
我明 ...

我明白,但c6小學對腳不是粗短,中學踢波開始,所以我都唔明,可能一半遺傳,一半因踢波。

IloveJJ 發表於 17-5-11 12:22
咁如果佢好想學足球,我又唔會唔俾佢學喎!最多一日學足球,一日學籃球囉!小朋友難得有自己意願,我會尊重 ...

其實我同佢講學籃球佢一樣好興奮(因之前只踢過波,未接觸過籃球)。其實如家族history 身型正常做什麼運動也沒所謂,但我case盡量小心咋。

IloveJJ 發表於 17-5-11 12:31
如果响屋企,有細路真係能有恆心日日跳就係。
但奈何通常啲細路自己一個响屋企,係唔願做,或者做下唔做下 ...
香港屋D樓底唔高, 跳繩驚唔驚整爛D燈飾? 而且, 不停咁跳, 樓下多得你唔少, 好嘈的, 唔好高估咗樓宇既隔音能力。

little_yolky 發表於 17-5-10 15:57
點解個個男仔都鐘意踢足球咁奇怪?
我夠唔明點解個個女仔都鍾意化妝咯

little_yolky  靚丫嘛!  發表於 17-5-11 17:05

MASAYA 發表於 17-5-11 17:04
我夠唔明點解個個女仔都鍾意化妝咯
最神奇係, 阿細上體育堂時踢足球, 佢鐘意到不得了, 不過, 踢咗幾堂就唔鐘意了, 因為佢話D男仔成日搶晒D波嚟踢。阿妹真係好男仔頭。

little_yolky 發表於 17-5-11 17:06
最神奇係, 阿細上體育堂時踢足球, 佢鐘意到不得了, 不過, 踢咗幾堂就唔鐘意了, 因為佢話D男仔成日搶晒D波嚟 ...
妳話佢知,大d就男女分開踢架喇,不過妳要培養淑女氣質,妳一定唔會話佢知

little_yolky  sure唔會講啦  發表於 17-5-11 17:11

MASAYA 發表於 17-5-11 17:08
妳話佢知,大d就男女分開踢架喇,不過妳要培養淑女氣質,妳一定唔會話佢知  ...
佢仲話學埋今年唔學芭蕾舞, 要學aerobic dance, 因為見到體育會個示範表演跳來跳去又打筋斗, 開心到佢。不過, 我話如果唔學芭蕾舞, 個個禮拜四同禮拜六, 就無得食吉野家, 要返屋企食姐姐煮既飯, 佢就話繼續跳了。

little_yolky 發表於 17-5-11 17:13
佢仲話學埋今年唔學芭蕾舞, 要學aerobic dance, 因為見到體育會個示範表演跳來跳去又打筋斗, 開心到佢。不 ...
用食去利誘,停止運動就會變肥妹

‹ 上一主題|下一主題