用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問應repeat K1 嗎?
go

請問應repeat K1 嗎?

代朋友問,超細女現就讀九龍城男女龍幼K1,今年考了三間天主教女龍幼,全部有offer,想問應唔應該repeat,主要concern係驚現在讀嘅學校因超細女關係升小有風險同對女校有少許preference。
謝謝你們的回覆

siuwing2 發表於 17-5-10 09:19
代朋友問,超細女現就讀九龍城男女龍幼K1,今年考了三間天主教女龍幼,全部有offer,想問應唔應該repeat, ...

龍幼都冇升小風險。應該只諗佢想讀邊間小學中學,學要決定轉唔轉校吧

回覆樓主:

如果12月B,考到嘅女龍如果包括SPK,值得啊

女龍邊間? 如果spk, 一定去啦。其實做超大仲好,起碼跟得輕鬆啲又多自信,有得做超大我都想個仔做,只可惜佢係8月仔。

代朋友問,超細女現就讀九龍城男女龍幼K1,今年考了三間天主教女龍幼,全部有offer,想問應唔應該repeat, ...

應該鐘意才去考吧!有offer 緊係讀啦!除非原來果間保證直升無壓力啦

睇下你而家邊間、你有咩offers、和小朋友能力。有龍幼梗係龍幼啦,但如果係8-9成上小學,再8-9成上中學個d(如SPK)個類一定唔洗惗,我會即repeat

我大仔幼稚園、小學、中學全部都無龍既,不知幾大壓力!

個人意見,除左升學,都要考慮小朋友重新再讀一次已學過嘅嘢,佢會唔會覺得悶?呢個因素都會影響佢有幾投入校園生活~係小朋友讀,唔係大人,我地應該尊重小朋友意願

多謝咁多位回覆,對我朋友真係一個大難題

其實本身已經讀緊龍校K1,但又心思思想再考下其他女龍校,即係本身讀嗰間都唔係咁心儀啦....
咁而家又真係考到,仲要係有preference嘅女校,梗係repeat啦...
過兩年以超細B去考小一真係好risky..如果自己讀緊間龍校唔收返,出面又考唔到,分分鐘又係要repeat多年再以大B身份去考小一,到時小朋友仲難適應,同埋都唔擔保會考得返女龍校

vivianii 發表於 17-5-11 03:45
其實本身已經讀緊龍校K1,但又心思思想再考下其他女龍校,即係本身讀嗰間都唔係咁心儀啦....
咁而家又真係 ...

Thanks

都明白作為父母要仔女repeat既心情。不過而家係去另外一間學校repeat, 所有同學、老師、環境唔同曬,對小朋友既心理壓力應該小啲。起碼唔會喺學校見到自己既同學全部升曬班。但如果讀到K3先知升唔到,到時如果要原校repeat, 小朋友已經再大個咗一定會唔開心。
如果係考到名幼,咁我覺得都真係值得考慮既。

babyshew 發表於 17-5-11 16:18
都明白作為父母要仔女repeat既心情。不過而家係去另外一間學校repeat, 所有同學、老師、環境唔同曬,對小 ...

Thanks
Yes 當然, repeat 就repeat k1 好D啦

應該是聖心德望聖保祿都考到?咁一定re啦,呢三間事但揀一間都冇死啦

Sunflowerssss 發表於 17-5-14 01:44
應該是聖心德望聖保祿都考到?咁一定re啦,呢三間事但揀一間都冇死啦
希望你朋友快點決定,唔使hold住啲位咁耐嘛

Sunflowerssss 發表於 17-5-14 01:46
希望你朋友快點決定,唔使hold住啲位咁耐嘛

佢都想快D決定到,已放了一間

九龍城男女龍幼K1? 培道?

BabyBookBu 發表於 17-5-24 08:38
九龍城男女龍幼K1? 培道?

唔係吖