用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年6月底回流番香港,沒法參加派位,可放榜後直接扣門 ...
go

今年6月底回流番香港,沒法參加派位,可放榜後直接扣門? [複製鏈接]

因家庭問題,打算6月底上海回流番香港,囡囡剛要升中一,想知是直接等放榜後先去扣門 (津校),還是去搵直資學校機會大D?

囡囡在上海讀的是間挺有名的私校,英文是鬼佬教的美式課程,英語算流利,數學好,各科成績是A,不知有否機會入band 1? 因不知心儀學校還有否多餘位??本人已完全忘記派位是什麼流程,請賜教!!

會打算住港島東區,囡囡性格開朗,喜歡唱歌和課外活動,不知什麼學校合適。。。(太傳統保守的怕她吾like...)
心儀的中學有: 1) 嘉諾撒 2) 張X山 3 )筲箕灣官立  4) 民生 5) 聖馬可 (其實都是參巧網上的人碑)6)中華基金

希望住這區有經驗的家長指教下!謝謝大家!

心急人
   0    0    0    0

honey_2b5b 發表於 17-5-9 17:26
因家庭問題,打算6月底上海回流番香港,囡囡剛要升中一,想知是直接等放榜後先去扣門 (津校),還是去搵直 ...
你可以打電話去教育局 電話:2832 7740/ 2832 7700將你的情況告訴他們問意見。
至於中學可能中華基金最容易申請(直資)。
那些中學較好,可在升中派位留言。。

教育局不會分你女儿去BAND 1中學, 一定會分收生不足的BAND 3中學. 建議直接叩門

相信你囡囡在上海讀實業小學或國際學校。如果直接扣門,不妨考慮ESF。

因家庭問題,打算6月底上海回流番香港,囡囡剛要升中一,想知是直接等放榜後先去扣門 (津校),還是去搵直 ...

要去直資或國際學校叩門,但我相信學校都已經收哂學生,未必有位,所以要快D呀

朋友囡囡類似經歷,中一叩top學校機會不大。她中一叩入顏寶玲,成績保持最top, 中二入到DG

thank you for all your information!我已打了去教育局 問。

中華基金話已經沒有位了!!
只怕派到太差的學校!

無呈分好难派位……叩门津校亦难,幾个位有好多人爭~直接報直資或国際学校好d.....

想知扣門是當天扣嗎?即7.11 ?如何扣門?我真系未試過!當日馬上interview?要有portfolio ?? 我從來未做過,要囡囡親自寫自薦信的嗎? 學校的成績表,老師推薦信和獎項是有的。。。暈暈!

Limited number of places are available NOW.
We welcome applications from students with different educational and cultural backgrounds.

Secondary:

Discovery College
38 Sienna Ave., Discovery Bay, Hong Kong
Tel: 3969 1000

Website: www.discovery.edu.hk
Places available: Years 7 to 13

不如係7月初放榜前出信去各校問下入學機會,解釋下個人現況,試下問直資中學, 如赤柱聖士提反,港同,中華基金,津貼試下問瑪利曼,聖士提反女子中學,據我所知,呢2間津校收生都未必純睇學業成績,瑪利曼睇英文重D,唔好等放榜先去叩門 ~~~

謝謝大家。聖士提反不是有小學嗎?直升都有不少吧,我怕餘下的band 1 的學位肯定不多。或band 2 的學校都可,只要校風好的就好了。

honey_2b5b 發表於 17-5-10 15:59
thank you for all your information!我已打了去教育局 問。

你無呈分成績, 正常係大家派晒至輪到你, 所以一定係差既學校了。

其實好睇之前讀嘜學校,報返同一辦學團體或者有聯繫既學校既機會會大啲。例如如果係Puxi BISS,Dulwich College Shanghai之類,返香港可以試ESF。如果係Lycee Francais de Shanghai,可以試Lycee Francais de Hong Kong。
如果係Shanghai American School,可以試American School Hong Kong。

如果喺上海唔係讀開英文學校,可能北角培橋更適合。

honey_2b5b 發表於 17-5-10 15:59

7月11放榜日會大執位,留意2線直資,比較多人跳船放位。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-5-11 09:23
7月11放榜日會大執位,留意2線直資,比較多人跳船放位。
我估放榜日大執位對佢幫助唔大,到時好多人爭,加上學校始終無佢既成績做參考(學校唔熟上海既教育制度)。

所以最好應該盡快揾返啲熟識讀緊既上海學校情況既中學,或者最少要係熟國內教育制度既中學,寫信講清楚自己既情況,可能機會大啲。

honey_2b5b 發表於 17-5-11 08:50
謝謝大家。聖士提反不是有小學嗎?直升都有不少吧,我怕餘下的band 1 的學位肯定不多。或band 2 的學校都可 ...

我建議你寫定求位信及Profolio, 6月尾走前寄出,預番時間,講明幾時返回香港及聯絡電話,一返到香港再致電跟進,希望校長肯面談,有機會面談就存在機會。一去到放榜日之後,天下大亂,你既乜乜要求都未必有時間細聽。總之,做左先好過等。我估乍 ~~~

謝謝大家。聖士提反不是有小學嗎?直升都有不少吧,我怕餘下的band 1 的學位肯定不多。或band 2 的學校都可 ...

我地曾經既經驗係,不過係小學,亦唔係聖提,校長話"你要一個位啫,實揾到既,你要多就未必有"。同理,做咗好過無做,聽咗唔一定會幫忙。

2jkidsfather    發表於 17-5-11 11:24

既然要回流升中,麻煩一定有,點都要四圍頻撲啦!

如果我是這種情況,一定家打曬電話去問那些心水學校,
再預備定升中資料親身送上去!
‹ 上一主題|下一主題