用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園k1 pm vs 劍鳴 k1 am
go

學之園k1 pm vs 劍鳴 k1 am   [複製鏈接]

各位,

兩間都收左,不知如何選擇,麻煩各位給點意見!

謝謝

hppa  km  發表於 17-5-16 14:59
   5    0    0    0

Push !!!please

請問是哪間學之園? 近不近你家? 若近, 可以考慮, 若不近, 兩間同樣遠, 我會選劍鳴, 升小出路容易行D.
另外要考慮是上下午班. 你較喜歡上午班還是下午班? 我個人要下午班, 方便我去接及小朋友的作息, 一定揀學之園. 如果兩間一樣咁遠而你喜歡上午班, 揀劍鳴. 若學之園近你家一些而你又不介意下午班, 揀學之園.
至於兩間哪一間較好? 我覺得兩間都好, 都一樣. 所以我只會考慮住所地點及上下午班.

lily1995 發表於 17-5-10 09:59
請問是哪間學之園? 近不近你家? 若近, 可以考慮, 若不近, 兩間同樣遠, 我會選劍鳴, 升小出路容易行D.
另外 ...

多謝你嘅回覆!

其實我係住近學知園嘅,但比較鍾意上午班!
點解你話揀KM升小出路會好D? 我睇過啲post話啲KM啲老師不停換轉, 咁樣好似唔係咁好!

其實地點唔係我考慮因素,最緊要間學校好!

Gustsean 發表於 17-5-9 17:02
各位,

兩間都收左,不知如何選擇,麻煩各位給點意見!

劍鳴是一間用心辦學的學校,有多元化活動,PN已經開始有show and tell , 課程也很全面,小班教學,有戶外埸地,升小成績不錯,4xxx學費來説,物有所值。

學之園語境好,小朋友能很快學到英語。活動教學,升小方面,對家長及小朋友的支援也很充足。

你有兩間好學校offer 真的很厲害。我自已喜歡am,我會選劍鳴。

劍鳴am 班主任 2個, 都是廣東話老師,
英文老師只會每日入班房同小朋友上英文堂.

邊間學之園? 會影響decision.....

yukielf_barbie 發表於 17-5-10 10:48
劍鳴am 班主任 2個, 都是廣東話老師,
英文老師只會每日入班房同小朋友上英文堂.
...

聽聞K1是的,K2,K3是雙語班主任

若地點學之園較近, 我一定揀學之園, 只是考慮上下午班問題.
如果你不介意地點反而介意上下午班, 那你要考慮的只是劍鳴.
兩間的課程都差不多, 都一樣好, 但教師穩定性就一定學之園較好. 這個問題究竟對你有多重要? 值唔值得為咗上午班去比小朋友跟流動高的老師? 呢個答案個個唔同, 但可以搏, 搏老師呢三年比以前穩定. 劍鳴傳統老校, 個名較學之園響, 呢個係事實, 出面D小學校長都會係咁諗, 所以叩門一定有強勢, 無法改變, 加上你又入咗你鍾意既上午班, 考慮劍鳴只需考慮師資問題.
若太擔心老師問題, 就選學之園吧. 不用把事情複雜化.

Chan343 發表於 17-5-10 10:53
邊間學之園? 會影響decision.....

凱帆軒, thanks

Gustsean 發表於 17-5-10 10:20
多謝你嘅回覆!

其實我係住近學知園嘅,但比較鍾意上午班!

我會選LH ,因為很喜歡佢既教材和升小配套(啟迪班)
另外又夠近,識好多LH 小朋友語言很好,很有自信

Km 升小好多名津offer (父母有分),收生標準都.....

LH interview 認真,精挑細選,收到証明實力有咁上下

Chan343 發表於 17-5-10 15:19

但印象中,️KM 入學申請表上, 並沒有要求填寫父母學校背景呢,如有錯請指正。

hppa    發表於 17-5-11 15:21

Joanhome 發表於 17-5-10 15:28
但印象中,️KM 入學申請表上, 並沒有要求填寫父母學校背景呢,如有錯請指正。
...

km係無問父母邊度畢業架!反而LH就有問晒幼稚園小學中學邊度畢業...

hppa    發表於 17-5-11 15:21

Km用家,讀呢一年都冇轉過老師,轉老師已是舊聞。
兩間學校都好好,個人認為既然你唔考慮地點問題,就睇小朋友作息時間配合上午定下午好

Joanhome 發表於 17-5-10 10:57
聽聞K1是的,K2,K3是雙語班主任

K1唔肯定,不過好似今年開始轉制,上下午都有net 。

另外肯定係K2 一定上下午都有net 做班主任,而且仲有一個助教,以一班20人黎講,有3個老師,真小班教學。

Chan343 發表於 17-5-10 15:19

想借位同大家分享一下,對KM收生的睇法。問卷係令我印象較深刻的一環。佢地既問題純粹以了解孩子為主,沒有太多花巧問題問家長,也無須要求家長填寫邊間學校畢業。面試時有㰙位遊戲,令小朋友及家長在輕鬆環境下表現自己,面試雖然難度不高,但都有幾 part 考小朋友包括大小肌,並唔係求求其其的。作為名幼之一,給人感覺務實低調。學校環境充滿學習氣氛。KM給我的感覺是不錯的。

hppa    發表於 17-5-11 15:22

Joanhome 發表於 17-5-11 10:45
想借位同大家分享一下,對KM收生的睇法。問卷係令我印象較深刻的一環。佢地既問題純粹以了解孩子為主,沒 ...

非常同意。
面試內容雖淺 但全部係睇小朋友, 有情感, 有大小肌, 有互動 黎評。亦見到老師不停寫評語落分紙 , 絕對唔係hea 收的
細校小班 老師愛心 活動教學 愉快地谷既學習 低調而有實力, 都係我鍾意km 既原因

回覆 Chan343 的帖子

不同學之園分校有分別嗎? 將軍澳日出康城分校好嗎?

Gustsean 發表於 17-5-10 13:57
凱帆軒, thanks

呢兩年LH (HL) 小一results好似比KM 亮麗

dragon2013 發表於 17-5-11 11:21
呢兩年LH (HL) 小一results好似比KM 亮麗

LH 家長target 直私,️KM 每年名津也很多,兩校家長各取所需,實難以比較

adrio    發表於 17-8-7 17:41
‹ 上一主題|下一主題