用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 窩迦 Pm vs Piccolo Am
樓主: babymavis
go

窩迦 Pm vs Piccolo Am [複製鏈接]

比高樂之前平過樂基,下年幾錢?

yanjimmy 發表於 17-5-17 11:24
我係樂基家長,老師話會過去教,校長連d姨姨都會轉過去,其實你可考慮下

咁你係轉去Harts or Piccolo?

有全日班咩???Is it 報上午加下午?How much?

有,$11000

micmicmic123 發表於 17-5-18 13:10
比高樂之前平過樂基,下年幾錢?

上午班6200

tinap 發表於 17-5-18 16:50
上午班6200

咁咪平左,又可以讀樂基,好抵。

piccolo如果不是因樂基汁左,它應該收生不足,遲早汁的幼稚園。因為上年無咩人in,in完也無幾多個take offer,最後無in的都照給學位。

如果覺得合併就會是另一間樂基,應該只是家長的一廂情願。就像迦南,間間分校派位,質素都不同。是否求其有個位,開一間迦南就一定好,一定爭崩頭呢?天真的以為轉個名就會變以前樂基自欺欺人吧?

樂基汁左就是汁左,接受現實好過。就像harts,一直都知是姐妹學校,但其實個成績一樣不是樂基那般,得個名。更別說收生不足的piccolo。平可讀下,如貴,不會選,寧願迦南,下年有資助。

我叫豬豬 發表於 17-5-18 17:40
piccolo如果不是因樂基汁左,它應該收生不足,遲早汁的幼稚園。因為上年無咩人in,in完也無幾多個take offe ...

同意, 太冒險了, 等時間消化下佢咁大轉變後既表現先, 但都巳不是這年既家長關心, 因短短幼稚園學年, 一開始唔讀都唔會轉番嚟.

szeti 發表於 17-5-19 11:15
同意, 太冒險了, 等時間消化下佢咁大轉變後既表現先, 但都巳不是這年既家長關心, 因短短幼稚園學年, 一開 ...

但時間唔會等小朋友,等時間即是一年,兩年或三年?

其實父母都是想搵好學校比小朋友,但入左學唔代表什麼都不用做,交哂比學校算,家長的付出是無庸置疑的,因想的方向都是接收,學校比什麼資源,什麼是好,什麼是差,每人把呎都唔同

我叫豬豬 發表於 17-5-18 17:40
piccolo如果不是因樂基汁左,它應該收生不足,遲早汁的幼稚園。因為上年無咩人in,in完也無幾多個take offe ...

奇怪,我個仔讀緊piccolo,又唔覺會執,仲越來越多人,反而佢哋人少啲仲好,之前老師比例好正。

tinap 發表於 17-5-19 11:58
奇怪,我個仔讀緊piccolo,又唔覺會執,仲越來越多人,反而佢哋人少啲仲好,之前老師比例好正。
...

我朋友上年太多面試,撞期。一開始學校不肯改期,您來就in,來不到就給其他人。後尾太少人去in,學校轉過頭,主動改期,仲勁打給他提他in。最後無in,過多1個月,有日打來問會否接受offer,有無興趣讀。之後8到因無咩人讀,無in都要問有無興趣,咁樣找學生。他搞開放日,有次我經過,無咩人。

多人定少人讀,睇你同咩學校compare。師生比例好因太少人讀,本身他的課室同校舍是預收到好多,但收生又不是咁多,自然變左小班教學般。他好像前年才開,算新學校,讀他是真的搏。好像都要6000幾一個月,不是平的。我不是在讀,不知現在學費幾多,但這價錢如真,有更多更好選擇就是了。

回覆 我叫豬豬 的帖子

迦南同樂基是兩樣嘢來,
其實

樣比較.

至於Harts
升小成績, 今年才有學生第一屆K3畢業仲要係親生仔女(都是中途插班的)都有

成績
,
學校功不可抹, same with Pods.

Piccolo 同Pods 同 Harts 一樣將會adopt HKPS 的師資, 課程同system, 這樣的話我睇倒選擇Piccolo 有什麼問題.

其實好佩服
同欣賞樂基, 用左第二個名開兩間新分校快做倒成績出來用家口碑又好, 希望Piccolo 會系第三個成功例子, 話埋幾年後好似樂基大排長龍

回覆 tinap 的帖子

可能d
人都是衝著樂基的課程及師資而來. 放心, 以樂基的 teaching style,
師生比例不會多過1:10

SarahGil 發表於 17-5-19 16:21
回覆 我叫豬豬 的帖子

迦南同樂基是兩樣嘢來,
最後我也選了 Piccolo, 因為我本身實在太喜歡樂基了,而且如你所說,Pods 同 Harts 如最初的樂基一樣短短兩三年做出成績來,也令我想試一年看看

回覆樓主:

Deleted

babymavis 發表於 17-5-19 23:26
最後我也選了 Piccolo, 因為我本身實在太喜歡樂基了,而且如你所說,Pods 同 Harts 如最初的樂基一樣短短兩 ...

請問樓主最後有冇親身去學校了解過?印象如何?

renaya 發表於 17-5-23 11:16
請問樓主最後有冇親身去學校了解過?印象如何?

其實環境仲好過Harts

讀得國際應該唔係怕貴掛,免費同收費好難比較,不過我唔考慮非牟利囉...
‹ 上一主題|下一主題