用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 今日放學坐地鐵,個仔俾人話
go

今日放學坐地鐵,個仔俾人話 [複製鏈接]

個仔K1,就快4歲。近來放學成日有個女同學要等埋我哋一齊坐地鐵。同學仔媽媽係大肚婆,就生得。

以往我同個仔坐地鐵,一定行到車尾等,一來無咁多人,二來小朋友有個位坐下會方便啲。我個仔有肌肉張力低嘅問題,更加好容易會嗌攰。

不過呢位媽媽唔想行,我哋惟有遷就佢。

今日坐地鐵又係同一個情況,車來到已經好多人,不過剛剛有一個空位,我哋當然係讓俾大肚媽媽坐,大肚媽媽個女好自然就坐低。大肚媽媽繼續企。

我個仔見到女同學坐低,就要逼埋一齊坐,女同學當然唔俾,我就嘗試拉開個仔。呢個時候,四週嘅人已經投以厭煩嘅目光。

擾攘一輪,坐旁邊有位好心伯伯就起身俾我個仔坐。但係我哋邊到敢坐?有位都係大肚婆坐先啦!我又將個仔拉開,過咗一段時間,見到旁邊又多一個位,我就由得個仔行去坐,呢個位係個女士讓出嚟嘅,點知我個仔一坐落去,嗰位女士就話佢,原來個女士只係想讓個位俾伯伯坐。

我見到咁嘅情況,當然即刻叫個仔起身,俾返個位伯伯,叫大肚媽媽坐低。

我個仔就開始扭計,又要我抱,個大肚媽媽就係咁話叫我個仔坐。我哋邊到敢?旁邊啲人已經係咁望住我哋兩母子。坐低仲得掂嘅!我已經講咗好多次,我哋唔坐,大肚媽媽雖然你好有愛心,但你可唔可以乖乖坐定,唔好再刺激我個仔?!如果唔係你個女次次都要爭位坐,我哋一向都係無位就乖乖企到落車。

終於我個仔扭到我要同佢中途落車。

0    0    0    0

回覆樓主:

咁不如唔好同佢地一齊走啦

lobb2015 發表於 17-5-9 14:09
咁不如唔好同佢地一齊走啦

唉...我都想,其實我個仔放學時已經話唔要同佢哋一齊,但人哋特登等我哋,除非我哋之後唔坐地鐵。佢連工人姐姐帶放學,行得好快,都要跟著。

我係咪應該直接同佢講?

回覆樓主:

佢係普通小朋友,唔係 SEN?

扮買嘢遲啲搭車啦

lobb2015 發表於 17-5-9 15:17
佢係普通小朋友,唔係 SEN?

扮買嘢遲啲搭車啦

我嗰個係ASD,佢嗰個唔係。

回覆樓主:

大肚媽媽知唔知你仔仔係sen?
你坦白同佢講你仔仔嘅情況會好啲,
但如果你覺得唔講比較舒服就用盡藉口避開佢地,否則今日嘅情況會經常出現,你同仔仔都唔好受,無必要為左個外人令自己唔開心

不如搵D籍口避開佢,又或者改其他返屋企方法?

Shangrila 發表於 17-5-9 14:20
唉...我都想,其實我個仔放學時已經話唔要同佢哋一齊,但人哋特登等我哋,除非我哋之後唔坐地鐵。佢連工人 ...

直接同佢講,話阿仔怕醜, 唔想要女仔等佢。

好過等佢估估吓,大家都舒服啲。

Tarttatt 發表於 17-5-9 21:17
大肚媽媽知唔知你仔仔係sen?
你坦白同佢講你仔仔嘅情況會好啲,
但如果你覺得唔講比較舒服就用盡藉口避開 ...

嗰個媽媽知㗎!
我同c6傾過,佢都叫我暫時揾藉口避一避先,真係唔使為咗佢要自己同個仔唔開心。希望佢自己醒水,真係唔得先同佢講。

Activehealth 發表於 17-5-10 08:45
直接同佢講,話阿仔怕醜, 唔想要女仔等佢。

好過等佢估估吓,大家都舒服啲。

呢個有啲難,因為做咗同學差不多一個學年,我個仔佢都熟!(emoji)
依家佢都快到預產期,希望拖多兩個禮拜攪得掂啦!(emoji)

亞囡讀幼稚園時,我有一部輕型車仔,以防萬一。

親子童讀樂

直接同那位媽媽講,囝囝無位坐,但見你囡囡有,就會刺激到佢,而陌生人是不會,所以不想同行,到囝囝有一定的控制力才一齊走
‹ 上一主題|下一主題