用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF K1 開學大概要買啲咩教材?
樓主: babyonboard
go

ESF K1 開學大概要買啲咩教材?  

964000 發表於 17-5-22 20:02
都要自己抹的,不過我小朋友從來未試過在學校poopoo.

oh...then i gotta train my girl quickly

luckyveronique 發表於 17-5-22 17:55
有阿審幫小朋友換衫換褲的

阿囡果間d阿嬸只負責清潔學校,不會帶佢地去廁所同換衫的,要自己做。

siubotze 發表於 17-5-22 21:16
阿囡果間d阿嬸只負責清潔學校,不會帶佢地去廁所同換衫的,要自己做。
...

有時玩水濕晒會換了衫褲回來,應該有人幫佢換

964000 發表於 17-5-22 21:59
有時玩水濕晒會換了衫褲回來,應該有人幫佢換

當我到學校做helper時,見到大部份小朋友是自己換衫的。當然EA會幫,但非常有限度,小朋友相當獨立。

siubotze 發表於 17-5-23 18:05
當我到學校做helper時,見到大部份小朋友是自己換衫的。當然EA會幫,但非常有限度,小朋友相當獨立。
...

係都吾奇,其實我從來冇問佢邊個幫佢換的,咁佢自己也識換衫的。

Hi 各位媽媽,多謝你們的資訊!
上個星期收到 ESF 的 'welcome pack' email.
講到明 toileting independence.
我個女係超細B, 希望可以返學前可以實行。

prettymama888 發表於 17-5-19 23:19
Anyone here will attend esf hillside k1 pm class in coming August? If there is any WhatsApp group? L ...

Hi there!
My daughter will attend K1 pm session in Hillside this August too.
I may see you around in the school on 15/8. :)

dkcm 發表於 17-5-13 13:28
我不是用local school 比較只是聽很多說ESF 教法很free, free 到小朋友在學校做咩都唔知所以問問,做D準備 ...

其實真係好free, 例如你要接受有free flow時間全間學校打開課室門俾佢地周圍explore, 老師會成日用youtube做教材,包括唱普通話歌或goodbye song佢地都係play YouTube.
手冊老師用得好少,差不多如果你冇提問佢地都唔會主動講學生表現如何。

pinkmania 發表於 17-5-22 18:55
就算小朋友toilet train 左都要有大人幫手抹下patpat 掛 .

好肯定係要自己抹;unless小朋友行為細到同bb一樣(常喊、唔主動講英文),我見EA會特別照顧一排。

cloretta37 發表於 17-5-25 22:56
好肯定係要自己抹;unless小朋友行為細到同bb一樣(常喊、唔主動講英文),我見EA會特別照顧一排。
...

一般不會照顧週到,小朋友都很獨立。去廁所自己行出去冇人幇去完自己回課室。

回覆樓主:

乜都唔駛買,除了校服

cloretta37 發表於 17-5-25 22:52
其實真係好free, 例如你要接受有free flow時間全間學校打開課室門俾佢地周圍explore, 老師會成日用youtube ...

想問Kindergarten 多唔多用iPad 或 ebook 之類?因為有人同我講esf 用好多 iPad , 但其實我有少許抗拒太細成日用電子產品

回覆 willshek 的帖子

none of the electronic device.

willshek 發表於 17-6-2 09:57
想問Kindergarten 多唔多用iPad 或 ebook 之類?因為有人同我講esf 用好多 iPad , 但其實我有少許抗拒太細 ...

冇喎

回覆樓主

咁就好喇,我仔仔黎緊返esf abacus K1

回覆 964000 的帖子

多謝你地既回覆,我見你地咁講即刻幫BB POTTY TRAIN, THANK GOD!!! 佢依家終於唔駛用尿片

babyonboard 發表於 17-6-2 16:41
回覆 964000 的帖子

多謝你地既回覆,我見你地咁講即刻幫BB POTTY TRAIN, THANK GOD!!! 佢依家終於唔駛用 ...

不要太大壓力,小朋友過一兩月已經差好多