用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF K1 開學大概要買啲咩教材?
go

ESF K1 開學大概要買啲咩教材?   [複製鏈接]

ESF K1 開學大概要買啲咩教材?
   1    0    0    0

冇教材日日番去都有吾同野玩

好似幾有趣咁,我B超好動,希望ESF會適合佢。

babyonboard 發表於 17-5-9 14:08
好似幾有趣咁,我B超好動,希望ESF會適合佢。

平時不會限著你做甚麼,但都要聽指示架,例如老師ring a bell, 就要全部坐下circle time, 聽老師講故事和教野。

無功課無測驗,不用準備教材,跟local 完全不同

學校有沒有告訴你教D咩?或者lesson plan ?  會唔會定時有故事書派學生?

回覆 dkcm 的帖子

無呀,依家都5月,不過仲未收到WELCOME PARTY校服校車等事宜既通知...

babyonboard 發表於 17-5-12 10:25
回覆 dkcm 的帖子

無呀,依家都5月,不過仲未收到WELCOME PARTY校服校車等事宜既通知...

20 June 有induction meeting 呀,你有冇收到email ?

回覆 dkcm 的帖子

無喎你係青衣CAMPUS???

babyonboard 發表於 17-5-12 12:05
回覆 dkcm 的帖子

無喎你係青衣CAMPUS???

No, mine is WKS

dkcm 發表於 17-5-12 09:41
學校有沒有告訴你教D咩?或者lesson plan ?  會唔會定時有故事書派學生?

間中會發張相在個人portfolio,冇乜lesson plan, 圖書是自選和借,不是老師揀

dkcm 發表於 17-5-12 09:41

學校會講今期教咩theme, eg conservation, transportation, etc. 每2-3 weeks 有newsletter 比家長知道小朋友在學校做及學了什麼的, 有定期舉行school picnic, festival events..

elsathomas 發表於 17-5-12 17:23
學校會講今期教咩theme, eg conservation, transportation, etc. 每2-3 weeks 有newsletter 比家長知道小 ...

Thanks all, by the way any WhatsApp group is created ?

回覆 dkcm 的帖子

唔好介意再講,esf kindergarten 無論教學模式,老師style都同local kindergarten 完全好唔同。家長亦唔會係似local school parents 咁密集用what's app contact. Contact 當然有,但大多係約吓playdates,無乜人會好academic 傾學校啲嘢!小孩係真正愉快地學習,學校無班房,只有partition.小孩係每天一堆堆分開進行不同活動,坐地聽故事,無功課,小孩自己自由進出廁所。
家長亦比較offhand , 無test 無exam ,有學嘢但唔好expect 好structured.寫字認字進度完全不能跟local compare.

唔好介意dkcm,因我從你啲問題感到好像你將local school 嗰種culture 用來問有關esf kindergarten.  You might play a school tour visit to know its culture.

Saboc 發表於 17-5-12 20:13
回覆 dkcm 的帖子

唔好介意再講,esf kindergarten 無論教學模式,老師style都同local kindergarten 完全 ...

我不是用local school 比較只是聽很多說ESF 教法很free, free 到小朋友在學校做咩都唔知所以問問,做D準備。

其實真係free.但小孩亦好守規矩。
至於上堂進度,家長會大概知,但不會非常detailed.

Saboc 發表於 17-5-12 20:13
回覆 dkcm 的帖子

唔好介意再講,esf kindergarten 無論教學模式,老師style都同local kindergarten 完全 ...

小朋友會唔會學寫字?

pinkmania 發表於 17-5-17 22:34
小朋友會唔會學寫字?

K1 唔會,但小朋友到咁上下年紀會自己學寫,學校冇教,冇功課,冇寫字練習

pinkmania 發表於 17-5-17 22:34
小朋友會唔會學寫字?

學校冇特別教寫字,但有很多為寫字準備的大小肌訓練,也有workshop教我地如何教小朋友寫字,自己隨小朋友進度教。我小朋友和幾個同學K1已可寫A-Z. 1-10等,有些小朋友A-Z還未認到,學校沒有給壓力,我們也沒有補習,只是隨心寫,沒有比較,只是Xmas 時大家交換Xmas card見到有些小朋友是自己寫,有些是家長代寫吾識寫的也會畫個公仔,串條手錬。學校也強調伴讀很重要,家長自己不要懶,家校配合好我覺得ESF 幼稚園是學了很多東西的。

貝珠 發表於 17-5-18 08:30
K1 唔會,但小朋友到咁上下年紀會自己學寫,學校冇教,冇功課,冇寫字練習
...

明白, 其實同我預期相近, 我想小朋友大啲先學寫.

你地平時同小朋友講中文定英文? 如果喺屋企講返中文, 到K2 就要year 1 assessment 唔知pass 唔pass.
‹ 上一主題|下一主題