用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中暑假怎安排呢?
樓主: minglam240179
go

升中暑假怎安排呢?   [複製鏈接]

嘩!你地小朋友真幸福.
..
但其實升上中學,個世界真係不一樣架wor ?
.
阿仔讀果間小學/幼稚園算淺,又唔教深又唔教高一班,佢hea足8年半,,直至呈二後決定出大海才捉番緊d學習

如阿仔入到自行一,中一會用中二英文書,要在暑假catch up番中一英文!!!
中一math d 2除1 英文點寫? 圓椎体、四角柱体 英文係?
LS d 泛民、民主派,民主黨 英文係?
Science d 葉綠素、兩棲勳物英文係?
仲有見到書單要買本 full version 既英文聖經!!!
.
阿仔呢個暑假攪呢d...

小鹿揀學校 發表於 17-5-12 09:07
嘩!你地小朋友真幸福.
..
但其實升上中學,個世界真係不一樣架wor ?

唔駛咁緊張啦!我堂年都係中文小學, 雖然間學校係中文中學, 但數學係用英文書, 只係上堂時老師用中文講, 一D問題都無喎。不過當然, 我哋無教快。其實除咗英文科, 其他科記下生字就得, 駛乜咁緊張呢, 入到去中一, 個個小朋友個條件都係一樣的。最多注冊後如果有書單, 你咪早D去書局買埋本中一英文書, 掀一掀睇睇講D乜咁囉。生字啫, 背一背就得啦。

BTW, 我有無搞錯咗你阿仔間學校, 淺的嗎? 好似唔多淺喎。

我三個小朋友會飛去加拿大揾爺爺嫲嫲玩一個月
順便番當地的Summer course
希望有一個充實的暑假

原來大女間直資8月18日開學
要早機去早機返
7月5日要飛了

little_yolky 發表於 17-5-12 10:09

BTW, 我有無搞錯咗你阿仔間學校, 淺的嗎? 好似唔多淺喎

IloveJJ 發表於 17-5-12 10:26
你仔問小學唔淺喎,我識人係狂補習,仲有補習完都唔掂喎!
你仔叻喳!叻仔唔駛擔心啦!如果明知間中學係跳咗 ...
剛考完的呈三試.....
中文考: 4課課文+20個成語
英文考: past perfect tense + who/which/after/before/if/must/have to..
數學考; 折扣+速率.........(圓周pi/代數 已教但都唔考)...
..
學校課程是深是淺,大家自行判斷......

回覆 小鹿揀學校 的帖子

中文, 英文, 範圍好少

小鹿揀學校 發表於 17-5-12 13:20
剛考完的呈三試.....
中文考: 4課課文+20個成語
英文考: past perfect tense + who/which/after/before/if/ ...
我都覺得
考的非常,特別的淺。。。。。

可能學校希望個個小朋友都有一張靚靚成績表,咁萬一冇的直升 ,要出去搵學校,都可以
順順利利。
反而低年級有時考的深D

BTW  可否PM你問下考自行一的問題?因為都要開始準備部署細佬升中一

b3410 發表於 17-5-12 13:38
我都覺得
考的非常,特別的淺。。。。
。BTW  可否PM你問下考自行一的問題?因為都要開始準備部署細佬升中一
當然可以...
正如上次講開,如冇估錯,你阿女同我阿仔是同班兼有計傾架,叫你阿女直接當面問我阿仔都得架
其實敝校青訓出品,重中之重一定是英文oral....
舊年年尾準備出海面試,叫阿仔讀篇英文,其實巳經好多年冇聽佢讀英文文章,一聽之下,當堂碌左落地..........
Gooo~~~~~~~~~Morrrrrrrr~~~~~~~~~Lingggggggggg~~~~~~MSSSSSSSSS~~~~~~~~
覺得讀得仲差過讀N1果時
結果要花了整個聖誕假同佢執番正先敢出海見人!!!

b3410  都要囝囝功底好,先可以好快train 到  發表於 17-5-12 17:27
b3410  可能囡囡平時喜歡聽英文故事,又唔覺oral咁  發表於 17-5-12 17:26

小鹿揀學校 發表於 17-5-12 14:40
當然可以...
正如上次講開,如冇估錯,你阿女同我阿仔是同班兼有計傾架,叫你阿女直接當面問我阿仔都得架:f ...
唔好意思, 可能其實我搞錯咗你仔仔間小學。你好似係九龍城網架係咪呀?

little_yolky 發表於 17-5-12 15:46
唔好意思, 可能其實我搞錯咗你仔仔間小學。你好似係九龍城網架係咪呀?  ...
你至愛果間既附小呀!

little_yolky  咁無估錯丫,點會淺呀!  發表於 17-5-15 10:43

小鹿揀學校 發表於 17-5-12 16:26
你至愛果間既附小呀!

已停英文私補,功輔報埋六月,註册後參加四星期升中補習班,升上童軍團,學小提琴,再睇中學有乜嘢攪?

小鹿揀學校 發表於 17-5-12 14:40
當然可以...
正如上次講開,如冇估錯,你阿女同我阿仔是同班兼有計傾架,叫你阿女直接當面問我阿仔都得架:f ...

但仔仔都好勁,有b1 A中學 2nd in, 好大機會入。
我校b1頭的同學,好幾個都唔2nd in

打算參加一些她喜歡的興趣班,例如手工班/畫畫/羽毛球等等。
學術方面:
中:主要看課外書,得閑讀下短篇及簡單的文言文
英:主要看課外書,得閑聽下audio book/youtube 訓練聽力
數:試下做英文版的補充

chun媽 發表於 17-5-21 11:23
但仔仔都好勁,有b1 A中學 2nd in, 好大機會入。
我校b1頭的同學,好幾個都唔2nd in
...
邊間?喇叭?

cubixluk 發表於 17-5-11 15:43
我幫阿仔報咗永不放棄同學會玩下,
跟住WEEKDAY, 有三日下畫去操下英文數OR 可能有既功課
阿仔小學有暑期作 ...

我都係報左永不放棄x學仔

cubixluk 發表於 17-5-11 15:43
我幫阿仔報咗永不放棄同學會玩下,
跟住WEEKDAY, 有三日下畫去操下英文數OR 可能有既功課
阿仔小學有暑期作 ...

請問你係咪已經面試左, 收左?

sammag 發表於 17-5-23 11:21
請問你係咪已經面試左, 收左?

Yes 624 第一堂、不過未見資料send 嚟

Eat_Sleep_Play 發表於 17-5-21 21:37
邊間?喇叭?
係,2nd in 左而已...
‹ 上一主題|下一主題