用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港書展2017
樓主: huba
go

香港書展2017  

S-Kwok 發表於 17-7-27 14:50
ic, 係搞笑書嚟,好多小朋友鍾意睇,我初時以為係magic tree house(emoji)
我都以為係

回覆樓主:

有無人訂了science adventures?我小朋友鍾意睇科學書,我訂了level 1 同starter俾佢哋試下睇。 職員介紹level 2 俾我大果個, 但佢試睇完level 2 同level 1, 選左level 1.

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-27 13:24

大出血 拉車仔定拖喼?
好奇一問,我記得你有kindle,點解仲買英文實體小說?

bobbob 發表於 17-7-27 22:28
大出血 拉車仔定拖喼?

梗係拖喼啦。
因為我會視乎價錢而決定買實體書定係ebook,Charlotte Web係學校指定6年級reader, 雖然未用到,但喺書展買比book depository 平,所以咪書展買埋囉。

bobbob 發表於 17-7-27 22:28
大出血 拉車仔定拖喼?

其實4k 唔會買到好多書,尤其中文書,一本實驗王漫畫都$100, 7折咗都$70,所以我老公話買4k書都好似唔係好多書。
如果係大英漫畫未折要$130,另外我見依家出好多立體書,隨手攞一本都$200,真係好顛。

今年第一次拖喼,的確方便好多

請問你說的那套比較淺及有趣的科學漫畫是那一套?

little_yolky 發表於 17-7-27 14:04
我訂果套康軒雜誌, 我都係訂低一個grade因為阿大無興趣, 如果訂進階版, 版面設計無咁得意, 佢會勁 ...

我喺書展續訂完康軒雜誌後,一直好坦忐忑,睇完你既分享後有點釋懷了。

話說阿女只得3y11m,舊年書展訂左康軒學前版,佢由最初超級無敵鍾意日睇夜睇,變到近幾個月開始睇1~2次就算,感覺上覺得好似好無聊,睇完就算咁(一直有訂開巧虎,巧虎更早在去年已係咁樣)。今年書展帶埋阿女去,佢喺個booth度狂睇初階版,話鍾意,於是就訂左初階版(本來我見佢興趣不大,就要佢在巧虎同康軒之間二選一,佢揀左巧虎成長版,所以本身唔諗住續訂康軒學前)。

訂書送左一本舊既初階,返屋企第一時間要睇(佢識字未夠多,其實都係伴讀),我仲諗初階內容豐富啲你又鍾意睇,真係唔錯。由於書展時被康軒啲人提我要多播cd(一向冇播cd,只睇書),所以就播下俾佢聽啦。一聽就知死啦,我發覺阿女係可以完全handle自己聽住cd睇學前版,但初階版明顯語速比較快+內容長,佢handle得冇咁好,成日開口問我cd講緊咩。而且學前版排版比初階得意,我覺得應該比較適合佢呢個年紀睇。所以我開始忐忑不安,一直諗自己係咪應該訂返學前版才啱…我問過阿女好多次,佢死都話唔要學前版,話鍾意初階版,但佢可能太細個又講唔出2個版本既分別,講唔出鍾意初階啲咩野…就係咁,我呢排都諗住呢件事。直到見到你個分享,我而家唔再煩啦,由得佢鍾意咩就咩啦XDDD

scgift 發表於 17-7-28 03:46
請問你說的那套比較淺及有趣的科學漫畫是那一套?

我喺博客來訂,但好多已絕版

zanezane    發表於 17-7-28 13:04

ppmmbb 發表於 17-7-27 14:54
請問 Tree House Fun Book 是乜東東?

可否影幾頁上來看看?

有畫有寫有玩,樣樣有

ppmmbb    發表於 17-7-28 09:26

S-Kwok 發表於 17-7-28 08:07
我喺博客來訂,但好多已絕版

謝謝你。我見博客來有套《 我的第一套科學漫畫套書》,請問你有看過嗎?如有,覺得怎樣?

scgift 發表於 17-7-28 08:25
謝謝你。我見博客來有套《 我的第一套科學漫畫套書》,請問你有看過嗎?如有,覺得怎樣?
...

你指嘅係三采出版嗎?
香港市面上好多漫畫都係三采出版,有歷史、科學……可以帶你小朋友選擇佢有興趣嘅題材。
唔知你小朋友幾多歲,一般即使小一、二都會有興趣睇,但要完全明白,我諗要高小,尤其科學漫畫。

其實今次行書展,最大收獲係買到爆笑三國誌及漫話系列嘅漫畫。喺學校借咗2本爆笑三國誌,阿仔好鍾意睇,要求我買一套比佢,可惜香港嘅書局及台灣網都已絕版,另外幾本漫話系列阿仔都好鍾意睇,又比我喺書展揾到幾本,簡直好似執到金咁。(emoji)
今年出血係最多嘅一年,當中只有3本書係買比自己睇,其餘全部阿仔睇,今年升小四喇,我希望呢2、3年可以擴闊書種及打好中文底子,到中學讀書應該可以輕鬆啲,而且升中學就唔會再有咁多時間睇書了。

S-Kwok 發表於 17-7-28 08:09
有畫有寫有玩,樣樣有
Thank you.

是否每13層1本嗎?
啲寫作部份有無Suggested Ans.?

ppmmbb 發表於 17-7-28 09:25
Thank you.

是否每13層1本嗎?

行書展只見這一本,我冇留意有有suggested answer, 小朋友有興趣玩吓寫吓便好。

ppmmbb    發表於 17-7-28 11:01

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-27 22:54
梗係拖喼啦。
因為我會視乎價錢而決定買實體書定係ebook,Charlotte Web係學校指定6年級reader, 雖然未用 ...
諗到咁長遠我都唔知阿仔學校嚟緊用咩reader,見高年班多數睇non fiction居多(例如講唔同國家嘅社會問題),我仔應該未有興趣睇住。
不過叫6年級睇charlotte web好似唔多合適,尤其係男仔

S-Kwok 發表於 17-7-28 09:12
你指嘅係三采出版嗎?
香港市面上好多漫畫都係三采出版,有歷史、科學……可以帶你小朋友選擇佢有興趣嘅題 ...

謝謝你,是三采出版的,我搵日帶阿女去書局睇下,不過佢應該係唔係都話鍾意睇=_="(阿女除了恐怖野唔睇外,基本上任何類型種種類既書都會有興趣睇,所以我一向都係自己揀書買書的)。

我個女只得3y11m,但比較喜歡睇啲篇幅較長/講得深入啲既野(未係認到好多字,所以係我伴讀)。之前訂開康軒學前版,今次書展佢自己揀左初階版,話唔要再睇學前版。好似同佢睇康軒初階既一篇漫畫"為何鉛筆會越變越短",佢就興緻勃勃咁睇住漫畫拎啲鉛筆紙張擦膠咁去試效果。去圖書館直頭係隨手拎起咩書就要睇(當然成版都係字冇圖既就唔會睇啦XDD)。

bobbob 發表於 17-7-28 14:05
諗到咁長遠我都唔知阿仔學校嚟緊用咩reader,見高年班多數睇non fiction居多(例如講唔同國家嘅社會 ...

我冇特別去揾,只係阿仔Metro買咗4本書有6折,所以先買埋。其實我唔知本書講咩,只知道本書好出名,所以先對本書有印象。學校一年有2本reader 做教材,呢本係其中一本。

BTW, 點解本書唔啱六年級讀? 因為程度太淺?太深? 唔啱男仔睇因為本書以女主角為主打?

S-Kwok 發表於 17-7-27 13:07

怪獸叔叔年年介紹人睇修煉, 但阿女唔鐘意個題材, 同埋封面設計, 所以無買。佢反而比較鐘意詩魂同辭靈。
仲記得果日我做書僮幫阿女攞書, 路過有位苦惱媽媽, 小朋友讀聖X濟, 唔鐘意睇書, 怪獸叔叔就話睇書要培養, 指住我話你睇有D家長年年買好多書俾小朋友睇。我心諗, 怪獸叔叔, 呢度唔多啦, 仲有廿幾本放响你cashier度呀。

scgift 發表於 17-7-28 16:43
謝謝你,是三采出版的,我搵日帶阿女去書局睇下,不過佢應該係唔係都話鍾意睇=_="(阿女除了恐怖野唔睇外, ...
我都有訂康軒, 康軒真係好好睇。另外, 有一本《未來兒童》都好好睇。