用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港書展2017
樓主: huba
go

香港書展2017  

hellora 發表於 17-7-17 17:57
請問書展會有kindle賣嗎?會抵買嗎?

補充:家中最舊兩部Kindle 都是在香港書展,買完才知是水貨及香港並沒有 Amazon的正式授權代理,而且價錢超貴。

bobbob 發表於 17-6-27 10:46
thx for the info.
不過今年唔知去唔去好,自從轉睇kindle後買少好多書,上次去台灣買嘅書都未睇晒,我又唔 ...

我都係買左kindle, 買少左好多書, 但都會去書展,當睇下sample 之後再buy and download

zanezane 發表於 17-7-15 22:05
回覆 huba 的帖子

好,唔該哂。
[size=17.7256px]Below please see the reply. You may subscribe directly.

[size=17.7256px]'Thanks for your e-mail to Focus on the Family.

[size=17.7256px]We appreciate your interest in our
Clubhouse Jr. (ages 3-7) magazine, and it was good of you to share your inquiry about international subscriptions.  In response, while we don't have Focus office in Hong Kong, we hope you’ll be pleased to know that those outside the United States are welcome to
subscribe to
Clubhouse Jr
.  We can send the magazine to virtually anywhere, but we can’t expedite shipping, so it may take several weeks for issues to arrive.

[size=17.7256px]Thanks again for contacting us.  Please let us know if we can be of further assistance to you.  God’s blessings to you and to your loved ones!

[size=17.7256px]Ethan Hunter
Clubhouse Jr.'

回覆 huba 的帖子

我係中央圖書館發現呢本雜誌。。。原來香港無代理。
Thx

huba 發表於 17-7-17 18:47
補充:家中最舊兩部Kindle 都是在香港書展,買完才知是水貨及香港並沒有 Amazon的正式授權代理,而且價錢 ...

謝謝回應!我是新手,要好好研究下!

回覆樓主

好多不同型號,價錢相差好遠,頭痕!

hellora 發表於 17-7-18 10:14
好多不同型號,價錢相差好遠,頭痕!
以價錢考慮,basic Kindle 最相宜。如果想要有燈補光,可以考慮 Kindle Paperwhite(K P W),這也是我的推薦 。

huba 發表於 17-7-18 10:33
以價錢考慮,basic Kindle 最相宜。如果想要有燈補光,可以考慮 Kindle Paperwhite(K P W),這也是我的推薦 ...

Basic kindle 除了沒有背燈,和paper white有何分別?因basic水貨只是三百幾(水貨),好平!

回覆樓主

請問如果想買金庸,邊檔抵買?

hellora 發表於 17-7-18 14:00
Basic kindle 除了沒有背燈,和paper white有何分別?因basic水貨只是三百幾(水貨),好平!
...

以最新版的 Kindle 及 KPW 作比較的話,主要分別如下:

KPW 有背光及更高解像度(300ppi)

Kindle 也有其優勝地方,就是較輕及輕便宜。

* 你見到的水貨 Kindle 太便宜(Amazon 正在賣US$79.99),小心是舊版清貨價。建議你行多幾間舖,在現場多發問及多作比較。

回覆樓主

謝謝詳細回答!

最新的kindle是指2016版kindle及2016 paperwhite, 對嗎?

水貨和正版有什麼分別?正版也是要送去美國修理?

hellora 發表於 17-7-19 07:54
謝謝詳細回答!

最新的kindle是指2016版kindle及2016 paperwhite, 對嗎?

最新版是指現時在 Amazon賣的版本(翻新機除外)。

因為 Amazon 並無授權代理,所有你從其他第三者購入的Kindle都是水貨(水貨不是指冒牌貨)。

以前我在香港書展內買的 Kindle 由 賣方提供保用,試過給他們換電池,肯定沒有送返Amazon.

huba 發表於 17-7-19 11:52
最新版是指現時在 Amazon賣的版本(翻新機除外)。

因為 Amazon 並無授權代理,所有你從其他第三者購入的Ki ...

明白晒!謝謝!

回覆樓主:

書展買補充練習係咪好抵, 點解咁多媽咪入去買?

上網見到書展訂雜誌嘅價錢, NATIONAL GEOGRAPHIC KIDS, 上US 網真係平D
http://www.####.com/206221/24parent/%E6%9B%B8%E5%B1%95%E6%94%BB%E7%95%A5-%E5%9A%B4%E9%81%B810%E5%80%8B%E8%B2%B7%E7%AB%A5%E6%9B%B8%E5%BF%85%E5%8E%BB%E6%94%A4%E4%BD%8D-2/

請問大家有沒有看到有 "查理 9 世" 25-28 期  (台版)  賣?  謝謝!

little_kid 發表於 17-7-20 10:29
書展買補充練習係咪好抵, 點解咁多媽咪入去買?
8折囉。

不過, 我見有個星加坡出版社練習counter, 水準好高。不過我無錢, 所以無買。

little_yolky 發表於 17-7-21 17:10
8折囉。

不過, 我見有個星加坡出版社練習counter, 水準好高。不過我無錢, 所以無買。

今日去見識了其中一個買小學練習的booth.喺我隔離嘅媽咪問職員"呢本係咪最深",另一邊的媽咪問職員"呢本係咪多tricky題目";又一媽咪想找TSA 練習 , 職員話已經賣哂。。。

原來買練習係要買最深最難先有用。

回覆樓主:

平時去書展無留意,今年去書展發現原來好多練習單買一本已經可以享有8折的優惠,所以買咗學校要求嘅練習,跟學校買只有91折,可以慳返少少錢。

回覆樓主:

天文台已發出8號風球預警,即是書展暫時不開。

仍想今天去書展的網友,請詳閱以下消息以了解書展的安排:

http://hkbookfair.hktdc.com/tc/Fair-News/2017jun23.html