用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小四升小五呈分暑假準備
樓主: littlelamlam
go

小四升小五呈分暑假準備 [複製鏈接]

littlelamlam 發表於 17-5-19 11:21
我囡仲係考左mover咋(emoji)~不過㴝緊考flyer, 其實我估cambridge對升中無咩幫助, 只係有native同佢上下堂 ...
係,我都覺得無乜幫助,如果小朋友本身D證書不太多,考呢個試叫做多張証書而已

kkv408 發表於 17-5-12 22:03
我仔都係小四升小正,仲未安排暑期興趣班,見好多人都考cambridge,想問大家係咪考flyer?
另外,玩階段有 ...
阿女讀cambridge唔係為考試架, 係想keep住同外國人交流, keep住對英文耳仔咋。

回覆樓主:

阿囝都係小四升小五,佢運動弱諗住同佢報單對單學游水,考完4級鋼琴就停因佢冇唔會主動練琴;暑假都會恆常專補英文,畫班(因佢畫畫差唔想比視藝拖差成績);都想佢小五參加童軍做吓義工服務。

回覆樓主:

可以的話,最好準備就係去一轉長旅行,之後兩個暑假都未必行得開。

little_yolky    發表於 17-5-25 17:55

BBKDWLAM 發表於 17-5-25 14:22
可以的話,最好準備就係去一轉長旅行,之後兩個暑假都未必行得開。
...

我以安排7月一放暑假去8日旅行, 玩完番來至開始預備班

SY_Joanne 發表於 17-5-25 13:45
阿囝都係小四升小五,佢運動弱諗住同佢報單對單學游水,考完4級鋼琴就停因佢冇唔會主動練琴;暑假都會恆常 ...
可以介紹下報邊類型畫班?呀仔又係弱哩項。我見啲畫室分閒晒素描、水墨畫、廣告彩,唔知補得乜

tutik 發表於 17-5-27 00:16
可以介紹下報邊類型畫班?呀仔又係弱哩項。我見啲畫室分閒晒素描、水墨畫、廣告彩,唔知補得乜 ...

我係請一對一畫架,試過出面啲畫室教都係對住啲圖畫改吓,完全唔係教佢點畫,所以請咗位老師教佢點畫畫,由基本功開始

SY_Joanne 發表於 17-5-27 11:45
我係請一對一畫架,試過出面啲畫室教都係對住啲圖畫改吓,完全唔係教佢點畫,所以請咗位老師教佢點畫畫, ...

畫室應該都會教技巧,若某畫室唔教,只係佢地既問題~

回覆樓主

我比較懶,唔會跟得咁緊。有咁好嘅學業及活動成績,我會如常放暑假、叫佢揀啲好玩嘅活動,俾多啲心理準備佢、小五要自己搞掂㗎啦,一邊放手一邊觀察,佢搞唔掂仲有農歷新年或復活節去追。

慘啦.....如果依家小四已經麻麻, 係咪要呢個暑假開始勁谷呀??我哋都好想放過開心嘅暑假呀....

請問通常二線小學,平均分80左右,是否已經算BAND 3生?

littlelamlam 發表於 17-5-19 11:24
亞哥果時都係咩奬都無架! 不如趁暑假做下義工拎張服務cert仔都好丫

另外, 佢都無上咩面試班, 不過有D中學 ...

即小四升小五可以不用報面試班,對嗎?

kkv408 發表於 17-6-14 14:32
即小四升小五可以不用報面試班,對嗎?

我無報呀~我大仔淨係小五/小六時去D中學上下免費既面試班咋, 好多中學都會舉辦, 到時留意下

Tigger2012 發表於 17-6-13 17:52
請問通常二線小學,平均分80左右,是否已經算BAND 3生?
呢啲要問返你學校老師.

佢哋應該有數據過去嗰幾年邊個名次係派到 Band 1 , 邊個名次開始係派到 Band 2, 用呢個準則將你個名次 (呈分試分數用EBD標準化咗既分排出嚟既校內名次) 去估下你個小朋友大概係邊個 banding. 當然叫得係估就梗預咗會有偏差, 所以如果同學仔既名次係一啲 marginal 既位佢多數會叫你保守啲用低一個 banding 揀學校.

以我小朋友為例,佢哋學校 60名後就會估係 Band 2.

os_ecu 發表於 17-6-14 15:23
呢啲要問返你學校老師.

佢哋應該有數據過去嗰幾年邊個名次係派到 Band 1 , 邊個名次開始係派到 Band 2, 用 ...
好的,明白,謝謝解答

littlelamlam 發表於 17-6-14 15:15
我無報呀~我大仔淨係小五/小六時去D中學上下免費既面試班咋, 好多中學都會舉辦, 到時留意下
...

想問點知中學幾時有面試班報? 我住葵青區,唔覺中學有免費面試班,我都有興趣比呀仔報,出而私人機構好貴
‹ 上一主題|下一主題