用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小四升小五呈分暑假準備
樓主: littlelamlam
go

小四升小五呈分暑假準備

kkhon 發表於 17-5-9 08:27
女仔玩大号/長号係少有d,但都要佢中2先得。個人覺得女仔拎呢2个樂器好吾靚! ...
係就係肉酸D,玩大號仲要擘大個髀嚟坐,真係唔係好優雅,所以咪少女仔玩囉,就係因為少人玩,如果吹得好嘅話......咁就發達囉

little_yolky 發表於 17-5-9 11:40
真係弊, 今年又唔小心報咗好多興趣班, 報下報下, 又報咗七個, 阿妹仲有九個添..........好彩有報到數研叫做 ...

你報咗啲乜嘢暑假活動咁鬼吸引?

P4升P5吾使太緊張,如果底子好冇乜大问题,吾使刻意去chur,可以玩埋呢个暑假。我P5 Easter假期先开始温呈一。呈分係一場耐力賽堅辛苦,太早去chur佢地会冇后劲。見过有d阿妈太緊張比壓力,到呈分發台瘟失手。P5升P6的暑假就真系吾講得笑,要備晒课,开学好快11月考又要做毎日功课,到时温吾切。

ILoveCinderella 發表於 17-5-9 16:09
你報咗啲乜嘢暑假活動咁鬼吸引?
見你問咋:
1. 射箭(唔知開唔開得成班)
2. 藝術體操
3. golf (短期課程)
4. 兒童彈網
5. 健美體操
6. 數研
7. 黏土班(阿妹上學期既進步奬勵)
8. 毛公仔班(短期課程)
9. 科學手工(阿妹)
10. 教會暑期班(一個星期)

另外, 佢哋仲各自有恒常6個興趣班, 包括:粵曲唱班、中國舞(家姐)、芭蕾舞(阿妹)、鋼琴、chat room (家姐)、cambridge (阿妹)、粵劇基功班

little_yolky 發表於 17-5-9 17:37
見你問咋:
2. 藝術體操

勁!我往年都會幫我女報好多暑期活動,攪到成個暑假差不多日日都唔喺屋企,所以今年就唔敢報咁多,諗住比佢多啲喺屋企hea下!

littlelamlam 發表於 17-5-8 23:05
我女小四, 因我係ftm所以一直無去功課班,  上學期開始逢星期五去數學班(因為我數麻麻地), 地區一線小學一直 ...

暑假冇謂chur 到小朋友咁行,我每年暑假一定会比小朋友多d去玩,輕鬆吓, relax吓,一返学就好忙。

kkhon 發表於 17-5-9 16:30
P4升P5吾使太緊張,如果底子好冇乜大问题,吾使刻意去chur,可以玩埋呢个暑假。我P5 Easter假期先开始温呈 ...

我女就係小五升小六,好難唔緊張,唔夠時間個個星期都有一兩科測驗或者默書,只有星期六日去溫,啲數連運算都成日錯,咁多topic 我好多晚半夜扎醒都係諗起佢既考試
Take it easy take it easy not easy ar

happy105 發表於 17-5-10 08:27
我女就係小五升小六,好難唔緊張,唔夠時間個個星期都有一兩科測驗或者默書,只有星期六日去溫,啲數連運算 ...
努力加油!喺輕鬆的情況之下溫佢地會易入腦d。我同仔講暑假要備課,佢玩野話好野!全部科目可以"避"晒課吾使讀!

kkhon 發表於 17-5-10 08:44
努力加油!喺輕鬆的情況之下溫佢地會易入腦d。我同仔講暑假要備課,佢玩野話好野!全部科目可以"避"晒課吾 ...

佢咁醒一定掂喇

ILoveCinderella 發表於 17-5-9 17:50
勁!我往年都會幫我女報好多暑期活動,攪到成個暑假差不多日日都唔喺屋企,所以今年就唔敢報咁多,諗住比 ...
我都唔想報咁多呀, 不過阿妹呢樣又話想玩, 果樣又話想玩。家姐就話想減肥, 所以做多D運動喎。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-5-9 14:34
係就係肉酸D,玩大號仲要擘大個髀嚟坐,真係唔係好優雅,所以咪少女仔玩囉,就係因為少人玩,如果吹得好嘅 ...

我女係步操銀樂隊, 無得坐呢

見你問咋:
2. 藝術體操

嘩! 真係勁多活動啵!

我諗住7月只報游水, 因為去左一星期旅行, 8月至報補習班, camp, 恒常班cambridge, 單簧管咋

littlelamlam 發表於 17-5-10 09:09
嘩! 真係勁多活動啵!

我諗住7月只報游水, 因為去左一星期旅行, 8月至報補習班, camp, 恒常班cambridge,  ...
我都叫佢哋唔學咁多嘢得唔得, 阿妹又心野, 樣樣都想玩。本來佢仲話想學籃球, 好彩撞咗時間咋。

舊年玩過騎馬仔, 開心到佢呢。不過因為太熱, 頂唔順, 今年話唔玩喇。

見你問咋:
2. 藝術體操

我仔都係小四升小正,仲未安排暑期興趣班,見好多人都考cambridge,想問大家係咪考flyer?
另外,玩階段有冇需要上呈分試班和面試班?
呀仔什麼獎項都冇,係咪比較輸蝕? 玩階段應該參加什麼幫助升中?
謝謝解答!

b3410  考PET or Fce  發表於 17-5-13 10:07

littlelamlam 發表於 17-5-8 23:05
我女小四, 因我係ftm所以一直無去功課班,  上學期開始逢星期五去數學班(因為我數麻麻地), 地區一線小學一直 ...

同時學大號同單簧管? 好似會學壞咀形。

kkv408 發表於 17-5-12 22:03
我仔都係小四升小正,仲未安排暑期興趣班,見好多人都考cambridge,想問大家係咪考flyer?
另外,玩階段有 ...
考flyer無用,起碼考KET

Eat_Sleep_Play 發表於 17-5-13 00:16
考flyer無用,起碼考KET

我囡仲係考左mover咋(emoji)~不過㴝緊考flyer, 其實我估cambridge對升中無咩幫助, 只係有native同佢上下堂, keep住科英文啫

kkv408 發表於 17-5-12 22:03
另外,玩階段有 ...

亞哥果時都係咩奬都無架! 不如趁暑假做下義工拎張服務cert仔都好丫

另外, 佢都無上咩面試班, 不過有D中學攪左D免費面試日, 果時參加左一次囉

回覆樓主:

今年暑假任務:谷+玩