用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 KCIS 國際班好唔好?
樓主: bonniepatricia
go

KCIS 國際班好唔好?  

但為何之前的公開考試成績都比較遜色?學校的中學是否不太願意投放資源?再加上校舍遜色,很多學生很早已經轉至其他學校。幸好2018今年成績特飛猛進。

Meme613 發表於 18-9-27 09:14
但為何之前的公開考試成績都比較遜色?學校的中學是否不太願意投放資源?再加上校舍遜色,很多學生很早已經 ...

我估唔同硬件與軟件的組合、轉化和化學反應,會有不同的結果掛。總之現在有進步,學生有得益便好。

Immomo 發表於 18-9-3 15:52
回覆 bonniepatricia 的帖子

KCIS IB result looks quite good this year? Is it because of the change o ...
Change of principal in Kcis or Kccis?  Since which year?

回覆 Meme613 的帖子

感覺學校是進步中.
以前成績較一般. 但以前其實同ISF & VSA 成績都差不多.

今年average score 比ESF, VSA 更高.

GCSE成績一向也很好.

可惜的是校舍不及其他學校好.

我小朋友讀緊傳統小學一年級,諗緊同佢轉國際學校,打去KCIS問過話wait list 有150人....請問有冇人試過從傳統學校插班入KCIS?交申請表後要等幾耐先有interview?

謝謝!

chiki 發表於 18-10-18 13:01
我小朋友讀緊傳統小學一年級,諗緊同佢轉國際學校,打去KCIS問過話wait list 有150人....請問有冇人試過從 ...

我估都要2-3年. 傳統小學一年級 KCIS已經是P2. 一般不會太多人走. 每年2-3個左右.

感覺KCIS 的家長大部份都想留下唔轉校. 因為小朋友的中文LEVEL真係高. 拍得住local 小朋友. 而且小朋友都返得好開心.

回覆 lcyeung 的帖子

唔好意思, 想問多小小資料呀.因為剛收到KCIS K1 offer, 想問是否由k1 可以一直讀上Y13, 不用再interview or 考評分試?K1-K3上課是全英文?
如果未來諗住升香港大學可否涵接到?

koalac28 發表於 18-11-14 17:01
回覆 lcyeung 的帖子

唔好意思, 想問多小小資料呀.因為剛收到KCIS K1 offer, 想問是否由k1 可以一直讀上Y1 ...
Yes. this is a through train school. You don't need to reapply it. They follow England curriculum, only kindergarten & reception class (K1 & K2). P1 at KCIS = local school K3. They teach by English + 30 mins mandarin a day.
From school website, I noted some University placements are in HK.

請問學校著重培養學生的創意和自信嗎?因為之前見有comment話學生較shy 和主動性不夠

ballballb 發表於 18-11-18 23:40
請問學校著重培養學生的創意和自信嗎?因為之前見有comment話學生較shy 和主動性不夠 ...

我覺得怕羞與否和主動性不能單看學校教育,還要看學生本身性格和家長如何教育。

leemeik 發表於 18-11-19 11:56
我覺得怕羞與否和主動性不能單看學校教育,還要看學生本身性格和家長如何教育。

...
謝謝你的分享。我都明白家庭教育同小朋友性格都好大影響,不過有些學校很鼓勵發問和presentation, 但有些希望你坐定定吸收,所以想知道KCIS屬於邊一種

ballballb 發表於 18-11-19 12:48
謝謝你的分享。我都明白家庭教育同小朋友性格都好大影響,不過有些學校很鼓勵發問和presentation, 但有些希 ...

個人覺得kcis 不是那種不讓小朋友發問那種,我在不同場合也見過小朋友主動舉手發問,老師也樂於解答。

ballballb 發表於 18-11-19 12:48
謝謝你的分享。我都明白家庭教育同小朋友性格都好大影響,不過有些學校很鼓勵發問和presentation, 但有些希 ...

kcis一定比發問,佢地似本地+國際類,曳到控制不到,會罰企架

有成績表,列出要跟進既,吾會吾知學左咩 個別小朋友性格不討論啦~一間學校咩人都有

marcuseunis 發表於 18-11-19 16:04

kcis一定比發問,佢地似本地+國際類,曳到控制不到, ...
有Discipline好好呢,我都希望有自由之餘都有紀律 我打去學校問原來waiting list 好長,請問知唔知係咪大部分幼稚園學生會直升上小學?

回覆 ballballb 的帖子

我都後悔咁遲申請Year 1, 我果日打去問waiting no 12x...

ballballb 發表於 18-11-19 21:34
有Discipline好好呢,我都希望有自由之餘都有紀律 我打去學校問原來waiting list 好長,請問知唔知 ...

升上小學都多架 ! 會有d 讀住排其他IS等interview, 但人數不多,以我仔當年y3=2年班,我嗰班隊班入2個位,之後每年每班走2個左右(多數外籍同學走),到升y6個年冇人tim (28人/班) 囝班揀升返上kccis中學應有2/3左近

philnmena 發表於 18-11-19 22:15

我都後悔咁遲申請Year 1, 我果日打去問waiting no 12x...
係呀

marcuseunis 發表於 18-11-20 00:36
升上小學都多架 ! 會有d 讀住排其他IS等interview, 但人數不多,以我仔當年y3=2年班,我嗰班隊班入2個位, ...
Thanks for sharing. 機會都好渺茫

In my experience, the school does encourage independence and confidence.  In fact, this was repeatedly the feedback i got from my son's teacher (in k1) - that he needs to build confidence... and the more independent he is, the more confident he becomes...

回覆樓主

仔仔有國際部k1offer,可否提供一下現年老師教育好嗎,是否上課小朋友都好開心,又吸收到好英文?
每班多少人?共幾多班?是否讀完兩年,條路必定要上p1才沒有浪費,k這兩年的吸收的學習?
本身有一個大仔p2讀津校,現在細仔有機會考上國際k,,,,其實覺得好突然,一下之間是我末準備好。

求比一下意見(emoji)(emoji)