用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大UBC vs U of Western Ontario
go

加拿大UBC vs U of Western Ontario [複製鏈接]

阿女巳收兩間大學的 Conditional Offer, UBC 的 School of Commerce 和UWO 的 School of Music。在我個人來說,當然選UBC,因名氣及 RANKING 都好過UWO,而且讀完返香港揾工較有保證。但阿女興趣或志願是想在音樂方面發展。讀音樂行頭好窄,UWO香港可能冇人識,而且近年好多海外名大學讀完音樂碩士及博士返來的都吾少。真担心她的將來前途。阿女打算讀完返來教學,但近年適齡學童續年下降,要找教書職位亦不容易!

我不知應不應該堅持要她讀商科,還昰給她選擇一條較難行的路!
   3    0    0    0

如果我係你,我就會比佢讀音樂。我本人曾在愛爾蘭留學,眼見有一些同班同學根本對自己讀緊果科沒有興趣,就因為阿媽叫佢地讀。我的同班同學大部份來自內地,個個都有背景,不是屋企做生意,就是有高教育背景。大部份都斯文好獨立。但其實這個不是最主要的問題,而是外國的教育水平根本較亞洲地方低,學d野淺,浪費金錢時間。我眼見有很多留學學生根本沒有心做功課學習又懶。要留意一點,好視乎你揀果間學校的老師好不好,如果不是教書就慘,都吾知學到d乜野。本地的學生佢地有政府比$資助或可以比左$再取回大部份的$,根本他們不在乎學吾學到野,在他們來說最好越淺越好。還有,大部份留學生如果見到d不公平的對待,例如其視,根本出吾到聲或吾敢出聲,一d就比人搵左笨都吾知,加上太後生又沒有出來做過事,比老師欺付。所以要三思如比仔女去外國讀書。以上是個人体經得出來的回答。有d中文我忘記左請見諒。

vf_mom 發表於 17-5-8 14:57
阿女巳收兩間大學的 Conditional Offer, UBC 的 School of Commerce 和UWO 的 School of Music。在我個人來 ...

會唔會UBC好D,我女都收到UBC offer (land and food systems)

UBC當然女啲,都要她願意讀才行,她首選 School of Music,已被 Reject,現在唯有交左 School of Commerce 留位費,再遊說她讀 Commerce, minor in Music

vf_mom 發表於 17-5-8 14:57
阿女巳收兩間大學的 Conditional Offer, UBC 的 School of Commerce 和UWO 的 School of Music。在我個人來 ...

uwo 都出名噶,陳 馮富珍都是這裡畢業的。

weiwei 發表於 17-5-10 19:41
uwo 都出名噶陳, 馮富珍都是這裡畢業的。

Yes. Besides medical school, Western has a very good business school.

回覆樓主:

uwo 出名好多喎! ubc只係近亞洲咋

UWO出名架喎!絶對唔係差好遠!!
如果係我個女,我一定俾佢讀音樂,商科同音樂都大把人讀,將來能夠成功的,相信取決於小朋友對該學科有幾堅持?幾喜歡?多於間大學究竟有幾出名。畢業於名大學,對搵第一份工作的時候的確可能有少許幫助,但最終都係睇返小朋友嘅能力。

想請問各位, 你地嘅小朋友係咪都係係香港考DSE, 用中五、中六成績去報呢? 是否經 The Ontario Universities’ Application Centre 去申請呢? 大概幾耐之前要開始申請?  小女即將升中五, 希望可以有所準備。謝謝!

J'smama 發表於 17-7-11 14:09
想請問各位, 你地嘅小朋友係咪都係係香港考DSE, 用中五、中六成績去報呢? 是否經 The Ontario Universities ...

我女是考IB, 報安省的大學經聯招OUAC 報,其他省份每間大學網上報,之後我它的學校直接將校內成績及predicted grade send 去各大學。今年四月開始全部收到conditional offer, 要求跟predicted 低。DSE 我不大清楚!

vf_mom 發表於 17-7-11 21:31
我女是考IB, 報安省的大學經聯招OUAC 報,其他省份每間大學網上報,之後我它的學校直接將校內成績及predic ...

謝謝你的回覆。

如要申請大學,係咪十二月左右已經要選好科交application?大學要求交的成績從幾年級開始呢?請問還有什麼要注意,可以等我女預早計劃同準備呢?

回覆:加拿大UBC vs U of Western Ontario

加拿大讀音樂來計,邊間最好?UT好嗎?

宮二 發表於 17-7-12 00:49
加拿大讀音樂來計,邊間最好?UT好嗎?
加拿大讀音樂系應該McGill 及 U of T最好,但論世界排名及知名度,始終不及英、美。我女選加拿大是因為她有加籍護照,學費平好多。我原本以為加拿大的大學容易考上,怎知原來音樂系很難入,我們沒時間亦吾想花錢飛過去 Audition, send錄影過去,可能被扣了分和影响表現,最終只有Western取錄。反而商學院差不多間間都取錄。阿女最終放棄了 Westerm 個 offer,因為看過幾個大學排行榜, Western 這幾年都下跌,而且位處較辟的細城市,社區設施如 大型Theatre, Performing and Art Centre 等都沒有,最近要去多倫多市。但讀音樂的一定要有好多演出機會,走出社區,吾可以只困在學校裏面,所以就算排名吾太低 (全加第8左右),最終都決定放棄!

vf_mom 發表於 17-7-12 11:24
加拿大讀音樂系應該McGill 及 U of T最好,但論世界排名及知名度,始終不及英、美。我女選加拿大是因為她有加籍護照,學費平好多。 ...

你提到有加籍的學費平好,請問如果只有加國護照而沒有在加拿大居住的話,是否仍然可以付本地人的學費,還是要付國際學生的學費呢?

heebo 發表於 17-7-12 13:54
你提到有加籍的學費平好多,請問如果只有加國護照而沒有在加拿大居住的話,是否仍然可以付本地人的學費,還 ...

我女從來沒住過加拿大,大學都當是·domestic student, 我不知是否每間都是,最好send email 去學校問。

回覆 vf_mom 的帖子

謝謝你的回覆,因之前有加籍親戚到温哥華讀college再轉入大學,他從沒在加拿大居住,所以college第一年收foreign student 的學費,第二年才開始收本地學生的學費,不知直入大學安排會否一樣,報學校時再直接問大學罷。
‹ 上一主題|下一主題