用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 有沒有家長幫小朋友申請仁立插班生(2017/18) ...
樓主: miniyvonne
go

有沒有家長幫小朋友申請仁立插班生(2017/18)  

回覆 littlemonkey 的帖子

當面試完出來,我心情down到依家,我都估唔到試题果关都過了,居然在面試关完敗,但其實問題并不是太難,只是個女紧張到個腦一片空白

回覆 小紅珠 的帖子

好多小朋友都係咁的表現,唔失志。沒到最後一刻,鹿死誰手仲未知。加油

回覆 Dallain 的帖子

多謝你的鼓勵!希望大家都能順利通過。

小二有18人筆試, 9 人second in, 收6位, 插小三係收一半, 插小4 好似有1-2個位, 呢些係第一次筆試時副校講
打電話比我那個書記叫我second in, 我話想最後時間, 所以副校寫comment , 我係最後, 第9 個, 插小二
副校話好多小朋友都話吾想轉, 係媽主意
大家平常心啦

cindytsg 發表於 17-5-28 18:18
小二有18人筆試, 9 人second in, 收6位, 插小三係收一半, 插小4 好似有1-2個位, 呢些係第一次筆試時副校講
...

呢個問題一答左『唔想轉』,就肯定無行了。

回覆 cindytsg 的帖子

你好,你說收小三收一半係筆試一半or 面試一半,有幾多 位,thx

插小三筆試有13人, 收6人, 幾多人有2nd in, 我就吾知啦
如果大家細路都話吾轉, 其實佢地係無得選, 我估你有專長, 佢照收, 睇我地點取捨

回覆 cindytsg 的帖子

Thx 依家惟有心急的等啦

回覆 myhorse 的帖子

本來哩個周末要幫小朋友溫考試,點知星期五面試後,咩心機都無晒,心情極度低落。

哈哈,放輕鬆啦,冥冥中自有註定。一切等結果 雖然面試不盡人意但宜家我心情平復好多

期望越大就越焦慮 放輕鬆 週三便知結果

唯有咁啦…哩個係小朋友自己嘅選擇。

一樣,惟有放鬆d,听天由命,等待係最殘忍

可以後補獎狀嗎?其實應該都已成定算了吧

回覆 myhorse 的帖子

系啊 我估應該都已經成定算

我感覺咁樣的焦慮同期待 其實好刺激 依家就系一個 等 字

請問知不知道太約幾時通知

抱著平常心面試有幾點心得和大家share﹕
1.        全程只是問小朋友問題﹐沒有提問家長
2.        問了很多關於轉校的問題﹐例如“原校是否知道你要轉校? ”“你會如何告知原校”“原校栽培了甘多年﹐老師對你那麼好﹐吾捨得你會點? ” (讓我感覺同區校與校之間轉校﹐可能存在政治考慮)
3.        校長沒有記錄﹐也沒有看手冊﹐她看著申請表﹐預先寫了些問題在紙上
4.        沒有問任何學術的問題﹐例如讀一篇文章﹐提問對某些事情的看法等

我和小朋友都是第一次參與學校的面試﹐沒有經驗﹐但感覺是次面試與想象不同。

其實我也很糾結﹐小朋友在原校學習愉快輕鬆﹐成績優異﹐建立了自信心﹐如果真的要轉校﹐感情上真的非常不捨得。而且轉校小朋友和家長都要重新適應﹐亦不知道學校的教育方式是否適合小朋友。
但理智上﹐作為家長﹐眼見小朋友讀到書﹐就希望他有一個更好的平台﹐將來升中有更多好的選擇。

Anyway, 平常心﹐大家也不要太緊張﹐可以面試的小朋友都是很棒的。

回覆 miniyvonne 的帖子

你說得太對了,其實我由交申請表到依家都好糾結,又想孩子有更好的學習環境,但如真的到又是否真的好,如果她到時候讀到好唔開心又冇晒自信,甘我係咪又要同佢再一次?但如這樣不是對孩子的影響更大,唉!