用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教,出年返美國讀書,考Toefl Junior 定IELTS好 ...
go

請教,出年返美國讀書,考Toefl Junior 定IELTS好

我仔今年升Form 1, 打算F.2 或 F.3 比佢返美國讀書,考Toefl Junior 定 IELTS好啲?  其實Toefl Junior同Toefl係咪唔同? 認受性高嗎? thx

Toefl Junior俾小四五学生考喎……

Yanamami 發表於 17-5-8 07:45
Toefl Junior俾小四五学生考喎……

oic, thx!  咁我仔係咪應考Toefl?

Yanamami  係咪要有年紀要求先考得?你check下~  發表於 17-5-8 07:55

GBM 發表於 17-5-7 19:31
我仔今年升Form 1, 打算F.2 或 F.3 比佢返美國讀書,考Toefl Junior 定 IELTS好啲?  其實Toefl Junior同To ...
美國的私立中學則歡迎海外學生申請入讀,更設有宿舍設備,直至高中畢業。私立學校並無固定入學條件,取錄與否全由個別學校自行決定。一般都需要 SSATISEE 成績,部分學校更要求海外學生提供 SLEPTOEFL 成績。

elbar 發表於 17-5-8 17:09
美國的私立中學則歡迎海外學生申請入讀,更設有宿舍設備,直至高中畢業。私立學校並無固定入學條件,取錄與 ...

我暫時未睇讀私立定政府學校,而小兒返去讀都不是以海外生身份,佢係公民身份。所以未必會考慮私立。

如果只打算報公校,基本上不用考Toefl,只需用中學成績表便可,當然成績表必須是/有英文版本。學校第一年或會要求學生讀ESL班,所以毋須考其他英文試。若報讀私校通常都是考SSAT。

ckh689 發表於 17-5-9 09:58
如果只打算報公校,基本上不用考Toefl,只需用中學成績表便可,當然成績表必須是/有英文版本。學校第一年或 ...

唔該晒你呀!

ckh689  唔駛客氣😊  發表於 17-5-10 05:15

ckh689 發表於 17-5-9 09:58
如果只打算報公校,基本上不用考Toefl,只需用中學成績表便可,當然成績表必須是/有英文版本。學校第一年或 ...

咁我搵吓SSAT資料,Thx

GBM 發表於 17-5-7 19:31
我仔今年升Form 1, 打算F.2 或 F.3 比佢返美國讀書,考Toefl Junior 定 IELTS好啲?  其實Toefl Junior同To ...

阿仔上年去美國讀Year 9, 學校要求考Tofel junior

tontonma 發表於 17-5-14 16:52
阿仔上年去美國讀Year 9, 學校要求考Tofel junior

Thx !

請問你仔讀公校定私校?

GBM 發表於 17-5-14 17:54
Thx !

請問你仔讀公校定私校?

私校,我地not qualified 報公校