用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE可以寫簡體字?
go

DSE可以寫簡體字? [複製鏈接]

發現亞女寫簡體字, 佢話學校寫簡體ok,可以快d.
DSE可寫簡體? 唔扣分? 會唔會影響印象分? 我既年代一定唔可以寫簡體。
   1    0    0    0

在HKCEE /HKAL可寫簡體字,不過要全部文字都是簡體字,不能繁簡並用。

我上年中文作文繁簡並用,冇問題,仲攞埋 5,字體差少少攞滿分。

1998Ruby1998 發表於 17-5-7 18:02
我上年中文作文繁簡並用,冇問題,仲攞埋 5,字體差少少攞滿分。

thanks for the information,  時代真係唔同咗 :)

Sadman07 發表於 17-5-7 10:10

Dse可以繁簡並用,不會扣分,但必須是合符規範的簡體字。我仔都有繁簡並用,佢話寫簡體的確可以寫得快啲。

我建議繁簡通用的簡體字不要寫,尤其是作文,如繁體字的"範"字,簡體字則是"范",與姓氏"范"相通,作文時有機會作錯字處理

gigilovesnoopy 發表於 17-5-7 11:47
在HKCEE /HKAL可寫簡體字,不過要全部文字都是簡體字,不能繁簡並用。
唔係喎~我会考年代都係半繁半简好似而家禁……寫到而家都甩唔到个坏习慣~

Sadman07 發表於 17-5-7 10:10
發現亞女寫簡體字, 佢話學校寫簡體ok,可以快d.
DSE可寫簡體? 唔扣分? 會唔會影響印象分? 我既年代一定 ...

可以 無影響分 最紧要字体大隻 唔好打风好點

1998Ruby1998 發表於 17-5-7 18:02

想請教,會唔會改你份卷的"改官"唔嚴咋!若然真的可以就幾好喎!唔知是否科科都可以"繁簡並用"呢?同哩,你寫著話"字體差少少攞滿分",乜?字體有分攞的嗎?我對高中資訊仍然是個十分十分幼嫩的小孩子呢!多謝分享.

thx.thx.

回覆 YmOra 的帖子

一定唔關嚴格唔嚴格,中文作文係經過 2-3 個考官改,而且所以比較難存在「碰巧」呢個問題,更何況 DSE 學生考試守則同埋考評局 FAQ 有提過所有中文作答嘅卷都可以繁簡並用。不過寫得簡體就唔可以寫錯,例如「證」、「证」,好多人會半繁半簡。
我唔知其他學校平日作文畀分係咪都跟考評局,作文由四個分組成,每個分比例唔同,字體係 10 分,佔 1 個比例。不過要攞字體高分好罕有,除左我呢 d 寫字要求自己寫得靚同埋寫字量少嘅人之外,基本上大部份人都係攞 5-7 呢個位。世事難說,話唔定就係果 2-3 分救你一命,所以點解咁多人呼籲寫字唔好打風,要起碼個考官睇得明寫咩同埋唔好出曬界。

YmOra  thx.thx.明白多了,這些通通我都未知,謝謝指教呢!  發表於 17-5-11 17:47

Yanamami 發表於 17-5-10 20:57
唔係喎~我会考年代都係半繁半简好似而家禁……寫到而家都甩唔到个坏习慣~ ...

我80年代會考,都係已經可以半繁半簡。
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]

1998Ruby1998 發表於 17-5-11 12:15
回覆 YmOra 的帖子

一定唔關嚴格唔嚴格,中文作文係經過 2-3 個考官改,而且所以比較難存在「碰巧」呢個問 ...

請問應該跟那个简体字標準而考试局接受?

回覆 emoh 的帖子

正統簡體便可,香港人很多時候會繁簡混淆,寫出混合字(如我上面的例子),混合體是不被接受的。

gigilovesnoopy 發表於 17-5-7 11:47
我既年代可以繁簡並用

唔係喎~我会考年代都係半繁半简好似而家禁……寫到而家都甩唔到个坏习慣~ ...

me2

我個年代會考都可以半繁半簡, 當然一定要寫得岩, 中學老師建議我地寫簡體添, 可以寫快D.

回覆樓主:

一定可以。
我一定寫,時速會快好多,
如鬱>郁

Same here!  No problem!  I wrote half traditional chinese and half simplied Chinese and I have my Chinese scored B (HKCEE).

bearcat2003 發表於 17-7-14 07:01
一定可以。
我一定寫,時速會快好多,
如鬱>郁

你呢個「郁」我就唔識,當年學咗一個簡體,覺得好好用:義=义,連帶有關的:儀=仪、議=议

洋蔥頭媽咪 發表於 17-5-7 20:56
Dse可以繁簡並用,不會扣分,但必須是合符規範的簡體字。我仔都有繁簡並用,佢話寫簡體的確可以寫得快啲。
...
係咪只有中文作文, 才可繁簡並用, 其它科(中文, 通識,中史)可以繁簡並用嗎?
‹ 上一主題|下一主題