用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光定高主教好?
go

大坑真光定高主教好?  

好煩惱,好多人話女仔梗係揀真光,但阿女仲有個細佬跟尾。

車程唔係問題,因為只要決定到讀邊間,今年稍後就會搬近該幼稚園。

兩間各有好處;

真光
- 雖然小學唔再係100%必收,但比較有保障。相反高主教只有唔夠6成升讀小學部。
- 比較多興趣班
- Happy school,但英文堂比較少
- 中小學排名較佳。但中學部係女校,小學部男仔亦很少。

高主教
- 同一宗教
- 教得深D,唔太需要出去外補
- 多男同學,阿女同男仔比較玩得埋
- 校舍/班房環境唔錯

希望有用家可以分享心得,例如小朋友讀得開唔開心,老師係咪好有經驗/愛心等。謝謝!

女孩真光

回覆樓主:

儘快決定,不要hold位,放位給其他家長

asterion 發表於 17-5-6 23:04

車程唔係問題,因為只要決定到讀邊間,今年稍後 ...

高幼家長一樣外補。女仔揀返坑真,有中學backup. 細佬自己再考高幼啦

我都會揀真光。

高主教直升唔高,萬一原校升唔到又係煩。

高主教唔係必收細妹細佬,咁唔收細,咪一樣煩!?

攪掂家姐先,再諗細佬吧.....

煩一個,好過煩2個

女仔大多人會叫妳揀真光,但想講高主教siblings必收,而且女仔升高小應該未聽過唔收,當然,妳應可以選擇細佬讀真幼,然後小學再揾學校。

高幼基本上係必收細佬妹的。有人細b,跑左去唔答問題都收。
不過高幼都唔難考,會否家姐讀真光,細佬到時考高幼。
Btw,高幼課程非常深,快,谷

Btw,識個女仔讀高幼,小學又考返入坑真。

多謝大家的意見。其實有個大問題係細佬係10月細B,真心冇信心佢可以考到高幼或其他較好的幼稚園。如果高幼係必收細佬妹,咁我信心就大好多了。

回覆 monodad 的帖子

即係佢放棄高主教小學寧願入坑真?

asterion 發表於 17-5-7 23:35
回覆 monodad 的帖子

即係佢放棄高主教小學寧願入坑真?

係,但佢冇細佬跟尾。其實有好多女仔高幼生都考到好嘅小學,唔一定要升高小。

亦都識個女仔放棄坑真幼讀高幼,小學考到幾間熱門直私,最後叩咗入地區一線頭津校。

有冇家長知道坑真細佬妹有冇優勢?

monodad 發表於 17-5-7 23:45
亦都識個女仔放棄坑真幼讀高幼,小學考到幾間熱門直私,最後叩咗入地區一線頭津校。
...

請問高幼英文水平如何?知道k2-k3才會每天有英文堂,是否全net教?k2 - k3 仍會教 phonics ? 到 k3 畢業時,佢地英文會教到哪個水平?

asterion 發表於 17-5-8 00:00
有冇家長知道坑真細佬妹有冇優勢?

有d優勢,始終僧多粥少,唔會係必收。
弟妹可能最後waiting入,但都唔係100%。

高主教
1. 因為坑真出左名公平,未必收細恅妹
2. 女仔升高小機會超大,真係未聽過話唔收
3. 高小課程較深,出去考小學勝算較高

兩間都上午?

坑真AM,高幼PM。
但由於諗住住近D,所以上下晝班都可以接受。

1. 兩間幼稚園收唔收siblings,真係除左校長冇人可guarantee,加上政策可年年變。雖然樓上提及真幼唔一定收弟妹,但我認識的家長(數量唔算少)細佬妹都順利入讀真幼,當然我沒有問是否waiting入

2. 是否一定要諗埋細佬?定係先諗哪間適合家姐?你一仔一女考慮這兩間學校,咁你想家姐做男校女生,定細佬做女校男生?

3. 若論幼稚園課程,真幼偏淺,happy足3年,但中文程度是很好的,中文根基打得很好,英文則唔好諗住靠學校,如你直上真小已滿足唔一定要考到直私是ok的,若想考到直私一定要外補。高幼相對深d,英文好d,對考直私有利d,但我識兩個高幼男生一間直私也考唔到連高小也只有waiting, 結論可能是無論讀邊間家長如何裝備小朋友也很重要

5. 雖然宗教未必是你主要考慮,但當兩間學校相約,會否就用宗教決定?按你所述你們是天主教,真幼宗教氣氛很濃,很多親子功課也與基督教主題有關,你接受到嗎?

6. 你考這兩校我估你們住港島,又是天主教,你會否捨得為高小/真小放棄抽港島區天主教名校?除這兩間還有其他選擇嗎?

4. 若論小學,真小起碼初小階段唔算太深和谷。高小小一已頗深,唔係人人頂得順。但去到小六派位,兩間表現差不多。

5.

einsteinhui 發表於 17-5-8 10:39
高主教
1. 因為坑真出左名公平,未必收細恅妹
2. 女仔升高小機會超大,真係未聽過話唔收

您大女讀坑真,细女今年入唔入到坑真?