用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Mid-term 可留校是否就是學校做埋監戶人?
go

Mid-term 可留校是否就是學校做埋監戶人? [複製鏈接]

我見有校話 2月及5月個 Mid-term 可留校, 1個 Mid term 放 9 days 大約 GBP500, 出街另計.
請問佢咁樣算唔算做埋監戶人? 如是的話, 咁例如小朋友有病等, 佢地會聯絡誰人?  
   1    0    0    0

回覆樓主:

我仔監護人是學校校長所以term break 留校無額外收費

我聽講, 例如小朋友出水豆咁, 係要去監戶人屋企住.....咁如果學校做監戶人既話, 小朋友點安置?

咁我以上講可留校, 會唔會只是住, 而不是做埋監戶人?

回覆樓主:

緊急找Exx,如有傳染病。。。

過客 發表於 17-5-6 17:38
我聽講, 例如小朋友出水豆咁, 係要去監戶人屋企住.....咁如果學校做監戶人既話, 小朋友點安置?

咁我以上講 ...

小朋友有冇打水痘針?

亮燈 發表於 17-5-6 18:46
小朋友有冇打水痘針?
有, 我只是舉個例.

成日都聽到, 如果有事係要找監戶人既, 咁我 mid-term 都留校住宿, 長假期返港, 咁監戶人就冇用途?

咁監戶人目的...???

過客 發表於 17-5-6 18:58
有, 我只是舉個例.

成日都聽到, 如果有事係要找監戶人既, 咁我 mid-term 都留校住宿, 長假期返港, 咁監戶 ...

你太杞人憂天喇!既然學校做監護人,咁一切都會係學校負責,阿大間學校都係做埋監護人,而且復活節可以留校,所以佢一年只返黎兩次,至於監護人及食宿費用就係學費已包埋。

亮燈 發表於 17-5-6 19:05
你太杞人憂天喇!既然學校做監護人,咁一切都會係學校負責,阿大間學校都係做埋監護人,而且復活節可以留 ...
但我睇間學校網冇話佢做埋監戶人, 只是由出年開始 2 個  half term 開放宿舍, 2月及5月  half term 開放比宿生留校, 一個 term 收500 GBP.  咁 10 中都有個 half term 點算 ?
如果一間學校做埋監戶人既話, 會在校網寫明嗎?

回覆樓主:

亮兄x2,不必杞人憂天,校內歸學校負責的。。如mid term 一定要離校,又不想回香港,自己監護人太遠,快方法可找EXX,2另好彩識新同學仔找佢地父母做監護人都可,3真有好老師帶回家住幾日 ,4問學校介紹附近監護人可,學校介紹更放心。。。自己試是4,朋友試是2及3。。。

其實每間學校做法不同,有些做埋亦可留宿,有些不做但可留宿,有些不做不可留宿。有額外收費或學費已包。18歲以下要有監護人,像我仔17歲在大學,大學就做埋監護人。

過客 發表於 17-5-6 19:51
但我睇間學校網冇話佢做埋監戶人, 只是由出年開始 2 個  half term 開放宿舍, 2月及5月  half term 開放比 ...

如果學校做埋監護人,佢會註明,或者可問agent又或直接問學校。

清楚明白, 多謝各位回覆.
‹ 上一主題|下一主題