用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 ATCL, LTCL
go

ATCL, LTCL

想問考試當日要提供正本書嗎? 依加TRINITY 係咪好難考? 合格率低左?

cakecakemango 發表於 17-5-6 16:13
想問考試當日要提供正本書嗎? 依加TRINITY 係咪好難考? 合格率低左?

考試當天要用正本譜,另要準備一份影印本給考官

cakecakemango 發表於 17-5-6 16:13

如果你用影印譜,都一定要出示正版譜。

係咪多數人都唔會把譜打開呢?

cakecakemango 發表於 17-5-15 21:02
係咪多數人都唔會把譜打開呢?

我考LT and LR都背咗譜,但都有打開譜及揭譜
考LR更有page turner。
大吉利是斷片就大鑊,打開份譜有安全感啲。

回覆 chinhing 的帖子

其實會唔會扣印象分呢? 好怕突然失憶

cakecakemango 發表於 17-5-16 22:28

其實會唔會扣印象分呢? 好怕突然失憶

點解會扣印像分?完完整整彈晒出嚟唔會好啲咩?背譜又唔會加分,唔睇譜彈錯斷片,中途停低打開書,呢啲必死。

自己揭譜都危險, 又唔知叫邊個揭好

cakecakemango 發表於 17-5-17 17:46

自己揭譜都危險, 又唔知叫邊個揭好

搵朋友,同事。去琴行俾錢都一定有人肯做。但一定要同揭譜嘅人一齊練幾次。

chinhing 發表於 17-5-17 18:10
搵朋友,同事。去琴行俾錢都一定有人肯做。但一定要同揭譜嘅人一齊練幾次。
...
如果揾人揭譜,要幾多錢一個鐘至合理呢?

jellomama 發表於 17-5-17 22:44
如果揾人揭譜,要幾多錢一個鐘至合理呢?

$500都算合理嘅,因為揭譜都唔易做,一陣發夢就大鑊了!同埋睇譜要譜得好,要跟到你彈咩,唔係螻螺都做到。

唔知多唔多人打開譜呢?有好多人話印象唔好.

cakecakemango 發表於 17-5-18 20:14
唔知多唔多人打開譜呢?有好多人話印象唔好.

我朋友打開譜彈,佢都distinction,我諗無關印象事,有都係個別examinor既主觀,即使真係會有些微影響,有時嗰1、2分印象分真係寧願唔要,始終係考試唔係表演,穩陣啲好,有時即使背左,係手指既memory,但嗰一秒走左神,都起碼catch up得返

多D人比意見啦.....依加1516

Piano、孩子可以的話.....背譜!
若是Violin Sonata、另計!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆樓主:

小朋友平時背譜彈or睇住黎彈? 我仔平時已經係背譜彈所以考試一定背,係屋企試下背譜,睇下有冇問題先

回覆 mansum92 的帖子

背譜唔多大問題, 只係怕到時發神經咪 . 背譜好似心理好大壓力.

回覆:ATCL, LTCL

我AT ,LT 都冇背譜,一樣OK。

回覆 MushroomLi 的帖子

你考咩?

回覆:cakecakemango 的帖子

Piano