用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 3歲半;細仔;會否重讀K1
go

[學校] 3歲半;細仔;會否重讀K1 [複製鏈接]

我仔11月出細;細仔,每星期上言語治療;現在講野及認知進步了好多;但相比同齡小朋友;仍有少許差距;他現在讀全日制幼稚園K1;仍等待i 位,不知道轉一間主流幼稚園重讀K1;因為重讀覺得學習和認知可能會進步;但要重讀一年,請給意見?
   0    0    0    0

回覆樓主:

你最好問問老師你小朋友跟吾跟度學校進度。
其實幼稚園每兩至三個月會做有一份學習進度俾家長了解小朋友學度幾多野。

Lolo3982 發表於 17-5-5 08:13
我仔11月出細;細仔,每星期上言語治療;現在講野及認知進步了好多;但相比同齡小朋友;仍有少許差距;他現在讀全 ...
唔好意思, 想問小朋友係咪只係言語遲緩? 相差幾多個月?

回覆樓主:

其實9個月前言語方面;与同齡小孩相差大半年;現在差不多己追回;只係認知仍要再改善.

回覆 Lolo3982 的帖子

我建議你小朋友照升k2,原因係如果小朋友重讀k1,那同學仔語言表達,同學間互動,建構學習也只維持在k1水平.繼續升K2就可以在同學間互動中學習,係容易幫助你小朋友成長,所以坊間先有混齡班的推行.加上轉校小朋友也要適應,如果轉也應該找幼兒園,因為兒園有i位老師,一般兒園老師較稚園老師對支援小朋友較有經驗.

kk1me2 發表於 17-5-8 00:18

我建議你小朋友照升k2,原因係如果小朋友重讀k1,那同學仔語言表達,同學間互動,建構學 ...
同意,如果小朋友能力許可,可以照升K2先,如重讀K1可能幫助亦不大,如果真係有需要,可以上下私人機構的小組幫幫他

都要睇埋有冇自信心問題

kk1me2 發表於 17-5-8 00:18

我建議你小朋友照升k2,原因係如果小朋友重讀k1,那同學仔語言表達,同學間互動,建構學 ...

我都認同;如果他升K2 可以同步中學習;但如果他重讀K 1,全部小孩重細個他;他就不能學習及玩,謝謝你

我仔11月出細;細仔,每星期上言語治療;現在講野及認知進步了好多;但相比同齡小朋友;仍有少許差距;他現在讀全 ...

我都考慮ing重讀問題啊,比較困擾,我b七月 適齡,都係有言語遲緩問題,到校服務ing,你最後考慮成點?我都幾贊成 照上k2,因k1都係重複日常料理,k2會有更大帶動比到小朋友

我便轉校重讀K1了. 九月B. 頭一間讀咗成年都唔知佢學過咩, 問佢學校嘢十問九唔應. 連考K1時識的又變咗唔識. 例如A-Z. 我有問過到校的特殊教師, 佢都建議我唔好重讀K1. 但我們開學冇耐已唔多鍾意佢地D氣氛. 所以開學冇幾耐已報咗其他幼稚園K1. 到年頭有OFFER了. 再觀察個細路同學校, 最後都係博一博轉咗校. 雖然轉咗唔覺佢特別開心和鍾意返學, 但明顯識多咗和肯講咗. 比較兩年K1, 頭一年真係成舊飯咁.

我仔3歲5個月,讀左K1大半年,早排老師建議我地去健康院評估,初步話佢言語能力只有接近2歲,已排期去CAC評估,今日老師再建議我俾個仔重讀K1,我都好迷惘究竟重讀K1定還是照上K2試試,因為我本身係在職媽媽,不過準備遲職自己湊,咁我應該點做好?

nicolelaulau 發表於 18-4-24 01:13
我仔3歲5個月,讀左K1大半年,早排老師建議我地去健康院評估,初步話佢言語能力只有接近2歲,已排期去CAC ...

如果你小朋友只係言語遲,照升k2, 重讀k1 都未必幫助到言語上進步。等緊cac 評估之前,係出面搵言語治療幫亞仔。

你有否找到PST  ,因我找了一位PST很好,她很有經驗和用心,而且在語言,認知,大,小肌肉都給了訓練,他會針對不同幼兒問題給與訓練,因我曾在中心遇到老師和治療師給了差不多兩年的訓練,進步只是一。我十分感恩由一位家長介紹给,讓我能遇到一位好的PST,我的兒子有很大改進,幼稚園老師都讚賞他的進行,還鼓勵要繼續PST的訓練。若有需要,我向老師查詢I给資料你。

Better to wait and watch till K3.

Repeat K3 instead of K1 or K2.

回覆樓主

睇成績差成點,
細B也可以去到K2先諗

K1下學期畫線做到嗎?
如果未得就K1等佢又個開始

之前有見過社工, 佢話小一要學的野會比較多, 升上去就會小左.
佢話如果要重讀, 最好到小學哦.
如果幼稚園重讀, 到時小學又要重讀就唔係幾好了.....
‹ 上一主題|下一主題