用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你們的資優仔女會否經常思考/遊雲, 不能專心上課? ...
樓主: szeching
go

你們的資優仔女會否經常思考/遊雲, 不能專心上課? [複製鏈接]

回覆樓主:

阿仔上堂成日搞人,坐唔定,你以為佢唔專心咩,原來同時間聽哂,問番佢係答得番出黎

gg33 發表於 17-10-26 16:18
阿仔上堂成日搞人,坐唔定,你以為佢唔專心咩,原來同時間聽哂,問番佢係答得番出黎
...

其實聽野唔需要坐定定,坐定定是為了尊重講者。我試過叫呀女扮老師,但冇人聽佢講野,看她有甚麼感受。

我仔間學校既老師就冇咁包容,試過上中文堂覺得悶,
跟住攞自己畫好左既書簽用鉛筆補幾筆,比老師發現左,叫佢收埋佢唔收,最後老師搶左書簽撕攔掉落垃圾桶。
果次我冇處理到佢,心諗阿仔犯事在先,再同學校講佢地都
係話你個仔唔啱。但我諗起老師撕攔人地既野又好似太粗暴。
若日後遇到同類情況,應該點做最好,請各位指教下,唔該!

YanKanMom 發表於 17-5-5 14:46
回覆 szeching 的帖子

阿囝今年也是中一生。他是讀一條龍中小學,小學至今暫沒有收到老師電話投訴他上課不 ...

阿女是你兒學妺。今年小一,沒有收投訴電話,見家長時老師有說女女有時遊云,問我在家情況。我說還好,自動做功課執書包等,考試溫習也沒有走來走去,但我們只溫下,不會坐一兩小時,不同上堂。老師驚訝望住我們問:你没有全程投入和他温習?我說没有,大部分科只是考前一天才温下(今年課程深了很多)。他若有所悟道:那我明他為什麼遊云了,因為他已懂。因為他的成績很不錯。那一刻,我也不知道如何是好。
新年假後和老師談其他事情,老師又說放假後遊云多了,可能調前小小坐,我說好。同女說。她回道,佢覺得我遊云吧!我覺得我沒有,我知自己做緊乜。我又觀察,她所有功課也做整冇漏,又能講述學習內容(非常詳細)所以,我還是小小提醒她吧

lui 發表於 18-3-10 13:42

阿女是你兒學妺。今年小一,沒有收投訴電話,見家長時老師有說 ...

妳囡囡情況比我囝好妳囡遊魂得來並沒有甩漏我囝會聽漏老師的吩咐他們可能是那種心思像飛了出去但耳仔仍在聽的人吧幸運地他們學校的老師很包容只要他們不騷別人家長不會因為孩子遊魂被老師投訴的反而是要提她不要因遊魂影了與同學的相處如果妳囡囡沒有此問題就不用擔了。

YanKanMom 發表於 18-3-12 09:42
妳囡囡情況比我囝好,妳囡遊魂得來並沒有甩漏,我囝會聽漏老師的吩咐。他們可能是那種心思像飛了出去但耳 ...

啊,我沒有留意這個同學相處問題,等我也了解一下。

szeching 發表於 17-5-4 17:29
我的女兒有阿氏保加和資優, 她由小學開始, 上課經常思考/遊雲, 不能專心上課, 於是經常被老師投訴她不專心 ...

我仔好少遊雲,細啲時上堂會悶,就攪自己櫃筒嘢、文具之類,唔會攪人,撩人玩,但老師都唔會鍾意。

上小三開始好大進步,無咁多呢啲麻煩嘢,老師呢兩年都無投訴啦。大啲明白更多道理就唔會有呢啲情況架啦⋯⋯

IloveJJ 發表於 18-9-8 17:10
我仔情況同你女好似,都係會遊魂,成績幾好,但老師問佢佢又唔知老師講到邊。我剛做咗評估,原來佢有專注 ...
你好!請問你仔在哪裡做評估?政府還是私營機構?請問專注力不足和專注力缺失有乜分別呢?
謝謝!

IloveJJ 發表於 18-9-8 21:20
我本來响健康院排咗見心理醫生,但自己出面搵咗私人既精神科醫生睇,我諗係兩者一樣卦?封信係寫ADHD既。
...
哦,原來係咁!原本我想帶阿女去睇私人的精神科醫生,但老公話不需要,而阿女話比D時間佢,佢想嘗試自己能否可以控制到,因為佢始終唔係好想去睇精神科醫生!

你們會讓小朋友知道自己是資優嗎?
我一直掙扎說不說給仔仔聽

IloveJJ 發表於 18-9-9 22:39
我係問咗我仔,佢自己話想去,我先同佢去。其實佢而家越大,個專注程度都已有改善,雖然比起一般人都係較 ...

我都覺得同老師講會好些,希望得到老師們的體諒和包容。咁你仔需要食藥嗎?食藥能令佢地專心些

szetob 發表於 18-9-10 00:01
你們會讓小朋友知道自己是資優嗎?
我一直掙扎說不說給仔仔聽
小學時已經講比阿女知道了,因為當時要報中大資優課程,去聽講座和填寫報名表時,阿女就問我們原因,咁我們就如實告訴她知了!

szeching 發表於 18-9-10 07:52
小學時已經講比阿女知道了,因為當時要報中大資優課程,去聽講座和填寫報名表時,阿女就問我們原因,咁我們 ...
小朋友知道很,之後學習態度是正面或負面多?

IloveJJ 發表於 18-9-10 09:52
你女係邊方面資優呢?
語文

szetob 發表於 18-9-10 15:20
小朋友知道很,之後學習態度是正面或負面多?
其實佢知道後都冇再提起過,而學習態度冇任何改變,成績一直處於級頭10名內
‹ 上一主題|下一主題