用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD 的疑惑
go

[過動] ADHD 的疑惑 [複製鏈接]

聽過顧博士講關於ADHD, 如果一個小朋友可以專心去打機, 但番學就唔專心, 禁唔係ADHD, 只係學習動力問題。

ADHD 是否能選擇某D野去唔專心?? 這點又真係令我好疑惑。 ADHD係腦部發展障礙, 腦部照計冇理由識去篩選讀書就專心唔到, 而打機就可以專心到 !

有冇ADHD案例, 真係連打機都唔可以專心到????

令外, 我又想問下JM, 你地小朋友會唔會去到高小, 開始自我控制到, ADHD行為慢慢改善, 因為腦部發展可以追番上嚟。當然最好係冇食藥情況下。

還是上到高小情況越嚴重?

我想睇下個數字, 康復機會有幾大?

因為呢幾個月, 呀囝係有改善到, 唔知係咪各方面既影響。

利申: 我囝唔使用藥住既

4    0    0    0

bestwish 發表於 17-5-4 16:24
聽過顧博士講關於ADHD, 如果一個小朋友可以專心去打機, 但番學就唔專心, 禁唔係ADHD, 只係學習動力問題。

...
小兒之前看私家醫生說,1)能專注打機不可以判斷不是ADHD, 因他們可以專注做自己喜歡的事。
2)腦部發展缺少那些物質,可以用藥去補充,找回專注力,當他長大至青少年時期,腦部發展成熟了,有機會痊癒
3)小兒各方面都進步不少,相信是在藥物的幫助和在家人一致的協助下進步,未吃藥前的成績是直線下滑,政府醫生說有些人就算吃了藥成績也沒有進步,只是在行為上進步 。

你兒子不需藥物也有改善,相信再大些可以痊愈

Hopeful2010 發表於 17-5-4 18:08
小兒之前看私家醫生說,1)能專注打機不可以判斷不是ADHD, 因他們可以專注做自己喜歡的事。
2)腦部發展缺 ...

希望如此

bestwish 發表於 17-5-4 16:24

...

‌打機/電子産品既不斷刺激係全感觀式吸引兒童,尤其對ADHD小朋友更易成隱, 如廣告每閃一個畫面唔會長過兩抄,遊戲製作設計亦然,不停轉換至玩家沒法思考,完全墮入。如果話小朋友可以轉注打機、睇電視就唔係ADHD係唔了解佢地既困難。

‌以我兒情況,我有限既理解(唔知係咪正確),佢地內在自我喚醒能力不足,至外在行為上協調比同齡小朋友偏差,例如轉堂感覺沈悶攞本圖書出來睇,到上堂都未識收,比老師收書。又例如活動中傾偈,其他小朋友見老師变臉識停,呀仔唔察覺環境轉变繼續倾而被罰。此問題係會因應年長而改善,但因較高年級標準亦同時提升,尤其在精英制的教育,每天都好似在拉据中,將來唔敢諗,只能行好現在一小步。

‌好似現在臨近考試,趕書功課又多,就算普通小朋友也覺吃力,跟本冇時間等佢慢慢進步學精,非常時期我咪做住粒藥係咁提佢囉!(我仔返學食藥,其他時間冇)

‌另外見你提過静觀訓練,你小朋友在那裏做?還是自已睇完/學完幫佢做?

tutik 發表於 17-5-5 09:43
‌打機/電子産品既不斷刺激係全感觀式吸引兒童,尤其對ADHD小朋友更易成隱, 如廣告每閃一個畫面唔會長過 ...
多謝你既見解 !

静觀訓練 YouTube 大把啦。 我另一個 post 都 post左條 link。

我囝間中都有聽, 可以一齊聽。 每個人都有放鬆既幫助。

回覆樓主:

請樓主可否再po 條link ?

小余 發表於 17-5-26 08:52
請樓主可否再po 條link ?

身體掃描 保持平等心
https://www.youtube.com/watch?v=6bCevPI29K0

抒緩壓力
https://www.youtube.com/watch?v=yD6iz9iCYCI

放鬆全身 10mins
https://www.youtube.com/watch?v=YvyXJVoO6Co

Covenant2017 發表於 17-6-1 16:40
個乜水顧博士冇料到,佢係乜博士嚟㗎?ADHD小朋友是可以在某些有興趣的事上十分專心的,這點是百份百肯定:w ...

其實我都會有欵問,點解讀書就會唔專心?玩就專心? 真係識篩選 ?

Covenant2017 發表於 17-6-2 12:15
讓我將原理嘗試簡單地解釋你便容易明白。
ADHD中的AD 即Attention Deficit 專注力不足的患者,是腦袋機能狀 ...

明白。禁如果從未吃過藥,會否都有自我修復機制?

Covenant2017 發表於 17-6-8 17:07
那要視乎患ADHD之程度。
輕微患者是可以透過行為治療改善病徵而長大後影響輕微。

明白。呀囝不嚴重。醫生說不用服藥。成績ok, 全級2x名。只係上堂 騷擾下同學。行為衝動。易發皮氣。
‹ 上一主題|下一主題