用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠懇請問hkpapa 852: 深水埗升中vs 油尖旺升中? ...
go

誠懇請問hkpapa 852: 深水埗升中vs 油尖旺升中? [複製鏈接]

其實單睇數據,假如是band one女仔的話(又假定不是邊緣人),是否還都是油尖旺升中效有保障?因為油尖旺band one 學位多過band one 學生數目,仲成二百多個。相返,深火埗雖然女校多,但始終唔夠位,數目仲唔算少。

利申:住深水埗,讀緊新油天。研究緊將來用唔用住址報。

21    0    0    0

好少人夠薑係呢度指定要某會員回答問題嘅。數據王已經變咗升學專家,可以開班收錢。

kkhon  好多人都會點名問,只要是虛心請教,有何不妥?  發表於 17-5-4 08:56

se6b03 發表於 17-5-4 08:32
好少人夠薑係呢度指定要某會員回答問題嘅。數據王已經變咗升學專家,可以開班收錢。

我記得應有其他人問過,我唔會係第一個。

數據王我相信志在無私奉獻。

其他網友的分析也啟發良多。

你對我的困惑何見解?

tkinwong 發表於 17-5-4 08:22

其實單睇數據,假如是band one女仔的話(又假定不是邊緣人), ...
今年升中,發覺油尖旺網好搵笨,尤其女生。

se6b03 發表於 17-5-4 08:32

其實有咩問題呢?過往都好多家長在小一或升中版會特定詢問某個家長,難得人家肯花時間去解答。

Mrs.Luckycat  agree  發表於 17-5-4 09:25

kkhon 發表於 17-5-4 08:58
今年升中,發覺油尖旺網好搵笨,尤其女生。

點解?

Felix223 發表於 17-5-4 09:04
其實有咩問題呢?過往都好多家長在小一或升中版會特定詢問某個家長,難得人家肯花時間去解答。
...

當然無問題!係回覆之間指定某人回答係好多,但係標題度指明相信較少。一開始可能嚇怕人,要數據王出馬先夠資格回答。

回覆 LITTLEGIRLSNOW 的帖子

雖然有12間B1,但其中5間是外區只有2-3個位/循道是本區但又得10個位/St Mary只得7個位,即是只得番5間B1多位。女生伊中填第二一定冇,真光第二又吾肯定得;男生兩間男校又未必收得晒,總之好惡搞!

kkhon 發表於 17-5-4 09:27

雖然有12間B1,但其中5間是外區只有2-3個位/循道是本區但又得10個位/St Mary ...

同循脫龍後,往後是否會有多d位放返出黎抽?

kkhon  頂多都係多番5x-6x個位  發表於 17-5-4 09:34
kkhon  脫左就系  發表於 17-5-4 09:33

tkinwong 發表於 17-5-4 08:22

其實單睇數據,假如是band one女仔的話(又假定不是邊緣人), ...
先參考吓呢度吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409617&extra=page%3D3
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-4 09:37
先參考吓呢度吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409617&extra=page%3D3

謝謝回覆,先消化下。

hkpapa852 發表於 17-5-4 09:37
先參考吓呢度吧!

明白了。唔該曬。

kkhon 發表於 17-5-4 09:27

雖然有12間B1,但其中5間是外區只有2-3個位/循道是本區但又得10個位/St Mary ...

和小學大抽獎不同,中學抽獎是全部一組別派完,才派第二組別,所以可以在頭幾個志願都放band one 學校,而可以在較後才放band two.

請問這個理解有冇錯?band two 排到最後幾個,會否有什麼風險?

tkinwong 發表於 17-5-5 08:05
和小學大抽獎不同,中學抽獎是全部一組別派完,才派第二組別,所以可以在頭幾個志願都放band one 學校,而 ...
係統一派位階段, 如果可選既B1中學學位係夠分俾區內既B1學生, 盡填B1再填B2中學係無問題, 但如果係唔夠位, 隨時你所選既B2中學, 都有機會入唔到

至於點為之B1/B2/B3中學? 其實沒有明確定義, 有人會以是否大多數入讀學生係B1學生去定.
不過我一向重視Output多D, 我會以中學係DSE成績同入U率表現去評估該校是否達B1水平.

或者你應該睇番我呢個帖, 同相關既帖:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 tkinwong 的帖子

係,先派完B1生再派B2生最後派B3生。正路如果係真B1填晒B1校先填B2,但要取決於B1學位是否足夠入晒所有B1生,另外這網B1校選擇不多,當中要視乎隨機number 丶自行/直資離場人數及自己和他人的志願排法等,太多unknown 無從計算。若派吾到B1校,這區又沒有較好的B2頭的中學可揀。個人覺得如果女生深水埗較有利,除非想入St Mary/伊中。

hkpapa852 發表於 17-5-5 08:47
係統一派位階段, 如果可選既B1中學學位係夠分俾區內既B1學生, 盡填B1再填B2中學係無問題, 但如果係唔夠位,  ...

你有道理。不過我覺得一中學既入U比率受多個因素影響。考DSEU唔同小學升中,DSE係公開試,所有考生唔理Band 1/2/3都係考同一份卷,但小學升中用校內試呈分,加上中四以上好多都會出去名師補習社,名師補習社貼題中與唔中,對是否能夠入U既影響仲大,所以功勞未必全部歸功於學校本身。

se6b03 發表於 17-5-5 09:48
你有道理。不過我覺得一間中學既入U比率受多個因素影響。考DSE入U唔同小學升中,DSE係公開試,所有考生唔 ...
以你既講法, 根本無需要考慮是否B1中學吧? 反正你認為學校不太重要

hkpapa852 發表於 17-5-5 08:47
係統一派位階段, 如果可選既B1中學學位係夠分俾區內既B1學生, 盡填B1再填B2中學係無問題, 但如果係唔夠位,  ...

午飯時看了一遍,獲益良多,唔該曬。

kkhon 發表於 17-5-5 08:48

係,先派完B1生再派B2生最後派B3生。正路如果係真B1填晒B1校先填B2,但要取決於B1學 ...

去到抽獎階段,最關鍵其實是隨機號碼,「謀事在人,成事在天」。

St Mary 太難入,位太少。伊中有幾十個位,但都唔多人入到,只是單位數字,點敢博!其實點解連油天都咁少人入到伊中,但九華就年年雙位數字?

因為上年冇乜人放伊中係乙—。

個人認為主因係,乙部男 band 1報九華,聖芳濟命中率高好多。同—原因,乙部女band 1報油真也較穩陣。

另一原因,伊中近两年有的負面新聞,包括廣泛討論的學校負增值數據分析,真好假好,始终會影响選校决定。

2016 伊中 DSE 成绩又亮麗番,相信家長對學校信心又再次提升。

‹ 上一主題|下一主題