用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Agent 建議F2直接去英國F4,有人試過嗎
go

Agent 建議F2直接去英國F4,有人試過嗎 [複製鏈接]

1    0    0    0

回覆 twsf 的帖子

介意問一下阿仔今年九月幾歲同埋想幾時去讀書?

回覆 joshmc 的帖子

睇成績,如果好,可以跳班,唔好睇年齡。

回覆樓主:

agent有佢道理,不過英初中一般是happy及壓力少 ,但高中要應付十幾科,如外語系較難起步,希望小朋友能。。。

真係唔好睇年齡,要睇程度,勉強冇幸福。

英國好多父母都要自己個仔女做大 B(8 月以後出世就係細 B),唔想個小朋友跟唔上讀得辛苦。有唔少人 7 歲先讀小學,20 歲先讀大學 Year 1 添。

Touch wood 如果好似大雄咁,得 2、3 年班程度,但係因為年齡,要讀四五年班,成日科科食蛋唔合格,一家人都食唔安坐唔落啦。不過如果仔仔同父母都唔怕辛苦同追學業的話,讀高一年也無妨。

英國幼稚園兩年,小學六年,中學7年,中五考o level,中七考A level
香港幼稚園三年,小學六年,中學6年
香港六年級學生年齡等同英國year 7 (中一),
Hk F 1 => UK year 8
Hk F2 => UK year 9
所以agent叫你完成Form 2 去英國上year 10
並不是跳班,只是大家學際有點不同,以年齡照計

twsf 發表於 17-5-3 23:04
回覆 joshmc 的帖子

仔12月足15歳,今年9月去讀

如果是12月出世,他現在14,讀緊中二,已經是大仔吧,如過去又讀番year 9,會比其他人大,仔高大嗎?
當然能力最重要,尤其英文,如果學校成績ok,又pass 當地學校entrance exam,不用擔心

F.4 已经开始GCSE課程喎,而且好多學生也在F3即Year 9 轉入學又可以較多學校選擇

你又曾提及小朋友成績不太好,是否更需時間呢?

醒目開學勳章

有見過哩啲情況,香港讀F. 2, 過去讀F.4, 但只限成績好,夠能力應付,否則,還是跟返自己程度,唔好睇年歲, 過去讀yr 9, 俾一年時間孩子適應環境,語言,學習,yr 10開始GCSE課程就冇咁辛苦。
[img][/img]

twsf 發表於 17-5-3 17:25
仔hk 成績唔好只是細仔幼稚園遲讀做大仔,agent 話如讀F3比人大2年無咁好,求意見謝謝 ...

讀完中二,去英國讀中四 (Year 10)
讀完中三,去英國讀中五 (一年制GCSE)
讀完中四,去英國讀中六 (Year 12)
以年齡計,是同英國人相同。
是否跳了級,見仁見智吧!

以Year 12為例,英國人GCSE 甚少人讀Econ.
若在香港中四讀了M2 及Econ, 去英國讀 year 12 兩科數及 Econ,應很有優勢吧!

跟你情況一樣。因為是大仔,今年9月到英國讀Y9, 都是14歲。本來都怕會太大怕跟其他難夾。但考慮到想他在Y9 每科都能接觸下,睇清楚自己想學d咩,免得一去到Y10就要直接應付gcse。另外,Y9會比較容易認識朋友亦是我考慮的因素之一。
‹ 上一主題|下一主題