用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開始灰....我覺得我好似有點不自量力 !
樓主: 過客
go

開始灰....我覺得我好似有點不自量力 ! [複製鏈接]

retriever 發表於 17-5-4 19:37
點解要俾咁多錢去英國學寫GAME?

英國遊學團?  $16,xxx 左右, 2 weeks.
其實係想比佢接觸下外國, 加上放暑假, 又機不離手, 成日留係屋企, 我唔想佢發毛.

回覆 過客 的帖子

我囡囡現在加拿大溫哥華讀 grade 9,又功課,又 projects ,又 field trips ,又 quizzes,又 tests,點會無功課呀? 在溫的朋友同我講,小學應是少功課的,但中學是多功課又忙的。

回覆 過客 的帖子

有無諗過叫佢去澳洲或NZ d 較鄉下地方讀? 如你仔一定要選英國,不如俾佢自己攪,即揾資料至到填form. 要了解英國會脫歐,脫歐後基本上本土人都難揾工,外來緊難。畢業番香港都會難揾野做。我有朋友英國oxford 畢業,長期失業,大洗,現都係做contract, 下期又唔知做mug. 去完外國就算名牌校除非係美國,留美都有工做,重可入藉,留英,就算結婚,都未必有得留低。所以會否諗留港讀港的國際學校,有d 新校辦校的機構都係外國出名,讀住先。

回覆樓主:

其實英國不太差,朋友孩子HKu 讀law,佢選英國做交流生有一年了,現有3間英firm 有offers做實習生。。。如果小朋友大個就自己决定去那。。。

我們計劃只是留英升學,不是移民英國及英國工作。而且留學找不找到工作,是很個人問題,不是因為留學而沒有公司請這類學生。朋友兒子英國畢業後在英國可找到工作。我公司亦有請海外留學生。

亮燈 發表於 17-5-3 09:25
明白,我同意你既諗法,如果有能力而唔試,明知繼續落去又唔會有成果的話,點解唔試呢?
呢點就係我點解咁 ...

亮燈:
你細仔北愛邊間中學?

232 發表於 17-5-21 00:42
亮燈:
你細仔北愛邊間中學?

Campbell College

亮燈 發表於 17-5-21 04:00

good school

亮燈 發表於 17-5-21 04:00