用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開始灰....我覺得我好似有點不自量力 !
樓主: 過客
go

開始灰....我覺得我好似有點不自量力 ! [複製鏈接]

過客 發表於 17-5-3 13:36
出年升中二, 你指香港中三好難捱?

係。 因為要做選科的準備,所以中三文科、理科的科目都要讀。 然後,學校一般按照學生的能力和興趣,讓他們中四選擇讀文科或理科。

過客 發表於 17-5-3 08:14
多謝你地,Lee度各 brother真係會釋出善意。尤其1998ruby1998, 你比左好多鼓勵我。

朋友1同我講:每年真係 ...

孩子出國讀書,兩夫妻真係要想法一致,否則其中一方將來不停抱怨,影響夫妻感情,孩子在外亦讀得唔自在。

從來勉强無幸福,先有共識,計好條數,一家人一條心,去得成固然好,去唔成都唔好傷害父子感情。

dlam141231    發表於 17-5-3 18:39

過客 發表於 17-5-3 00:41
開始灰....我覺得我好似有點不自量力 !

其實,真係要計好數先。

阿仔今年9月會到英國讀Y9
Agent解釋Y9當適應期
因Y10要選科考試
所以除了經濟因素
合適的入學年齡都要好好考慮

回覆 過客 的帖子

樓主:

唔好失信心,辦法總比困難多。

我都係個句,唔一定要留學先幫到囝囝,留港升學都有不少出路。正如一些留言嘅朋友講,考慮搵專業人仕幫手,會有幫助。

為咗出國讀書令一家人心感不安係唔值得。慎之!

過客 發表於 17-5-3 00:41
開始灰....我覺得我好似有點不自量力 !

英國係貴既。有無考盧加拿大?有個BC好偏既鎮14000加紙(大約10萬港幣一年)另加每個月5000蚊食宿。每個月15000港元。

786 發表於 17-5-3 22:33
英國係貴既。有無考盧加拿大?有個BC好偏既鎮14000加紙(大約10萬港幣一年)另加每個月5000蚊食宿。每個月15 ...

多謝提議. 我有親戚在加拿大, 佢地話學校係冇功課既, 超自由, 會好容易學壊, 同埋加拿大好既學校小, 所以我冇考慮過去加拿大.  加上仔仔只喜愛英國, 所以我只考慮英國吧!

786 發表於 17-5-3 22:33
英國係貴既。有無考盧加拿大?有個BC好偏既鎮14000加紙(大約10萬港幣一年)另加每個月5000蚊食宿。每個月15 ...

Kelowna?

其實又5駛灰心的!每個父母也想給予子女最好的教育是正常的,最基本問題係有冇經濟壓力先,如果冇壓力梗係最好,但如果本身都5係咁鬆動的話,可否有少少積蓄或到大學才往外走呢如果夫婦意見不一,那風險很大,如果仔生性當然是最好!但相反的話,夫妻埋怨便少不了!曾經有朋友是loan出來比仔去英國讀,但仔真是hea讀,今年A level. 但還未有大學offer, 而期間夫妻也鬧得不快,最後離埋婚。所以一定要夫妻同心合意才比較好

Umi 發表於 17-5-4 12:54
其實又5駛灰心的!每個父母也想給予子女最好的教育是正常的,最基本問題係有冇經濟壓力先,如果冇壓力梗係 ...
多謝關心.  頭幾年都重可以頂住, 但再打後既時間就真係唔知. 不過我一定不會借 loan, 放心.

過客 發表於 17-5-4 13:14
多謝關心.  頭幾年都重可以頂住, 但再打後既時間就真係唔知. 不過我一定不會借 loan, 放心.  ...

如你是公務員,份工好穩陣,有OEA加日後長俸,而家用盡D錢都知退休仲有錢用,否則亞仔畢業時倆老份工有事怎算,身邊朋友近5或5字出頭找新工真不易。

醒目開學勳章

樓主,真係要兩公婆有共識,先好俾小朋友出國,我身邊都有朋友,因為俾孩子出國讀書問題而唔開心,最終又係離異,如果留香港讀,佢哋經濟係可以的,但如果出國,就會緊,當時佢老公唔贊成,但媽媽為咗孩子前途(孩子讀書唔錯的)一意孤行,但孩子未讀完書,父母就離異了,因為父親從來冇贊成孩子出國,離婚後亦冇俾贍養費,更枉論供孩子出國讀書的費用,媽媽就要獨力負起供讀,期間仲要面對公司裁員,就用公司所得的賠償,供至孩子大學畢業,今天,孩子已投身社會工作,但對於家庭開支的補助,只是聊勝於無,家中環境如何孩子是知道的,但孩子不願意付出,做母親亦不會多言。

此外,英國讀high school, 有些情況你需要了解,英國約有二千四百間私校,當中自然有好有壞,對學生管教亦有所不同,一般名聲較好嘅學校,對學生亦有要求同嚴格管教,哩啲學校,學費亦會較高,而佢哋收嘅學費就會投放喺學校內,當然,亦有收費低而名聲好的學校,但哩啲學校數目較小,入學競爭都好大,亦有部份冇咁出名的,對學生要求就冇咁嚴格,但作為父母,就有另一種擔心,正值青春期的小朋友,如果誤交損友,去到咁遠,父母鞭長莫及,酗酒大麻哩啲係英國年青人之間,唔係稀奇事,如果學校管得唔夠嚴,又有另一種擔心。

至於你話如果喺英國讀得唔開心,再返香港讀,我身邊都有朋友孩子有咁嘅情形,結果兩頭唔到岸,由英國返嚟揾學校,結果冇幾耐又再過返英國話讀,讀到而家都未入大學,來來回回的,時間就虛耗了,還幸佢家庭環境唔錯,時間金錢都耗得來。 這些說話,係有點令人灰心,但事實往往是現實和殘酷的。
[img][/img]

回覆 過客 的帖子

You need to take into account the inflation factor in calculating the costs.  Have you considered transferring to one of the international schools in Hong Kong?  There are normally vacancies in the senior secondary years.

slamai 發表於 17-5-4 16:15
回覆 過客 的帖子

You need to take into account the inflation factor in calculating the costs.  Have ...

可以試下Kellett. 行英制考A level. 學費大約20萬。

IS 便宜好多。

happyfleet 發表於 17-5-4 17:52
可以試下Kellett. 行英制考A level. 學費大約20萬。

不用debenture?

torunpoland 發表於 17-5-4 11:55
Kelowna?

過客 發表於 17-5-3 13:20
我仔學校每年都有 2 個 study trip, 1 個在學期內, 全校都要去, 一個係暑假去, 而今年學校攪既其中一個暑假 ...

點解要俾咁多錢去英國學寫GAME?

poonseelai 發表於 17-5-4 19:12
不用debenture?

10萬。Depreciated over 7 years.
‹ 上一主題|下一主題