用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教:加拿大留學簽證
go

請教:加拿大留學簽證 [複製鏈接]

準備去加拿大讀大學,填緊學生簽證申請表,學費係填一年學費或四年學費?問過簽證中心職員,佢地都答唔到,答覆話有人填一年,有人填四年,宜家唔知點填好?有冇申請過簽證嘅BK JM可以幫幫手嗎?唔該晒!另外,資產證明除咗銀行月結單之外仲要交咩文件?有咩要注意及唔好做?
   7    0    0    0

doris25 發表於 17-5-2 18:15
準備去加拿大讀大學,填緊學生簽證申請表,學費係填一年學費或四年學費?問過簽證中心職員,佢地都答唔到, ...

姊妹們有冇經驗可以分享? 唔該曬

doris25 發表於 17-5-2 18:15
準備去加拿大讀大學,填緊學生簽證申請表,學費係填一年學費或四年學費?問過簽證中心職員,佢地都答唔到, ...

有冇申請過加拿大大學study permit嘅JM,可唔可以分享下? 我見到網上話好多都攞唔到study permit,有成40%申請人俾人reject(大陸&台灣網站),又見唔香港有人講,有啲擔心。

醒目開學勳章

呀仔係 2015 年過多倫多讀大學, 學生簽證申請表嘅學費我係填一年。

申請 Study Permit 所需文件

1.        A Letter of Acceptance (original & copy)

2.        Passport (original & copy)

3.        近照兩張 (照片後面要寫上姓名及出生日期)

4.        3 個月內銀行月結單, 存款有幾多存幾多 (最好有兩間銀行存款)

5.        F4, F5, & F6 成績表 copy

6.        出世紙 (original & copy)

7.        父母身份證 (copy)

8.        Application For Study Permit Made Outside of Canada (IMM 1294)
        要在電腦填寫, 然後 print out

9.        Family Information (IMM 5645)
        可以用電腦填寫, 可以用手寫

10.        申請費用 : HK$915.00 + HK$219.00 = HK$1,134.00
        (比現金或 EPS)

11.        驗身地址 :
        中環 (Tel : 3950 8868)
        UMP Medical Centre
        中環 德輔道中 71號 永安集團大廈 14樓

費用 : HK$2,100.00

(要帶 passport & ID) (有近視要帶埋眼鏡)

簽證地址 :       
Canada Visa Application Centre       
灣仔 洛克道 33號 匯漢大廈 7樓 706-08室       

Room 706-08, 7F, Asia Orient Tower, Town Place, 33 Lockhart Road,       
Wan Chai, Hong Kong       

醒目開學勳章

我地係 6月中申請, 7 月7 日已收到 email 話 approved.

醒目開學勳章

提一提你, 申請 visa 前要去驗左身先, 驗完身後診所會比張紙你, 要拎埋張紙去申請visa

meimeilam 發表於 17-5-6 09:00
呀仔係 2015 年過多倫多讀大學, 學生簽證申請表嘅學費我係填一年。

申請 Study Permit 所需文件

非常感謝,因為網上資訊唔多( 有都係大陸同埋台灣啲人嘅資料) , 所以無從入手,唔該曬唔該曬

醒目開學勳章

doris25 發表於 17-5-6 10:36
非常感謝,因為網上資訊唔多( 有都係大陸同埋台灣啲人嘅資料) , 所以無從入手,唔該曬唔該曬
...
唔好客氣! 希望幫到你, 果陣時我申請都覺得好煩架! 不過簽證同驗身價錢唔知而家有冇變。

meimeilam 發表於 17-5-6 11:14
唔好客氣! 希望幫到你, 果陣時我申請都覺得好煩架! 不過簽證同驗身價錢唔知而家有冇變。
...

驗身而家都係2100, 但係簽證費就唔知有冇加價

想問問我地7/4 入紙申請,但仲未有消息,會唔會有機會reject ? Thanks

Valenie918 發表於 17-5-7 09:21
想問問我地7/4 入紙申請,但仲未有消息,會唔會有機會reject ? Thanks

我仲未申請呀,你交啲文件齊唔齊呀?

我約咗下個星期四先去做body check,所以仲未申請,我係去溫哥華,你係去邊度呀?

http://www.cic.gc.ca/english/study/index.asp

把收據上號碼打上去可以知道有無問題,如果文件無問題會寫著辦理中

meimeilam 發表於 17-5-6 09:12
提一提你, 申請 visa 前要去驗左身先, 驗完身後診所會比張紙你, 要拎埋張紙去申請visa ...

想問驗小便係咩用試紙驗?抑或成樽拿去化驗?

doris25 發表於 17-5-7 21:47

佐敦果間是用樽

小蜜蜂818 發表於 17-5-7 22:12
佐敦果間是用樽

唔該曬

醒目開學勳章

doris25 發表於 17-5-7 21:47
係用樽架

meimeilam 發表於 17-5-8 09:11
係用樽架
唔該曬

回覆 doris25 的帖子

我地去Calgary讀G7😊😊
‹ 上一主題|下一主題