用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小二先學phonics,會太遲嗎?
樓主: bbyau2010
go

升小二先學phonics,會太遲嗎?  

我由幼稚園到小學都冇學過.... 依家同小師妹補習要補翻 d Phonics 因為佢記字辛苦。

bbyau2010 發表於 17-5-2 14:47
小朋友升小2,英文追得好辛苦,成日背英文背到好炆,有朋友話phonics可以幫助,係唔係呢?但好似成日聽到係 ...

Phonics 班大部分都是幼稚園學起,好似我仔k2開始學,依家小一英文真係好容易,默書唔洗溫都無問題。
但遲好過無,揾一對一希望可以快D學會。

SimplyVoice 發表於 17-6-19 12:18
對,phonics 不是IPA。phonics談的是音和字的關係
不幸地,在拼寫文字中,英語音和字關係十分混亂,惡名昭 ...

也不是可悲,中學大學,有興趣,有需要咪學 IPA 囉,千其唔好以為幼小繁學階段一定要學 IPA。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-5-15 11:41
阿女十年前幼稚園已有學校的 phonics, 不假外求到小一已可用來默書, 不用死串。可能佢好彩。
...
唉!我女間幼稚園都係話用phonics教學, 仲自製課程咁話。但兩個學完三年都得個桔。到小一, 阿大就用死抄法對付默書, 阿細咁懶, 點得丫, 同佢搏鬥咗一個學期, 終於投降既係我, 唔好再為果總分10分去搞到家嘈屋閉, 反正衰極佢都有5-6分, 咁同次次100分既同學仔都係差4-5分啫, 咪其他地方追返囉。

今年大個咗, 又好似好咗咁。

IloveJJ 發表於 17-6-19 15:25
我成日都話幼稚園教嗰啲phonics唔夠,成日都有人出嚟質疑,話唔駛出去學都得,甚至話唔學phonics都得。

...

女兒嗰間幼稚園十年前已教 phonics, 女兒真的不用外求。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-6-19 20:39
女兒嗰間幼稚園十年前已教 phonics, 女兒真的不用外求。

我囝也只是靠幼稚園的phonics(是一所很耐歷史的幼稚園),沒有外補,拼到大部分字,已足夠應付小學默書。而且由於懂得拼音,對英文閱讀有很大幫助。

bbyau2010 發表於 17-5-2 14:47
小朋友升小2,英文追得好辛苦,成日背英文背到好炆,有朋友話phonics可以幫助,係唔係呢?但好似成日聽到係 ...

有咩要背?

IloveJJ 發表於 17-6-19 23:15
我知,但其實你女兒除了响學校學phonics之外,你自己本身同佢閱讀、其他英文培養,都幫咗佢。其實,係我哋 ...

其實PHONICS 係先有音再拼字。

所以較適合外國小朋友,或外語環境較多既細路。

如果細路幼稚園無呢個環境,靠補可能較難。

shadeslayer 發表於 17-6-19 13:05
也不是可悲,中學大學,有興趣,有需要咪學 IPA 囉,千其唔好以為幼小繁學階段一定要學 IPA。
...

有幼稚園時期都學。因為有些媽媽不甘後人,要更上一層樓。

幼稚園,K1, K2 都是學Letter Sound 。冇法架,K1 a,b,C 都未識齊。要慢慢教。到K2 又再重覆Letter Sound,因K1太細個,學了的要穩固,正常要重溫。而且除了Phonics,課堂還要學生字,會話和寫字。Phonics 唔教得多。到K3 才教 an,at,en,et,ig, un, ch, dr, gr,sh,th,wh。所以整個幼稚園,其實學得很少。好應該小學繼續教,不過我仔小學都冇再教了。

遲好過無 .... 我覺得phonics好有用.
我女幼稚園時讀國際學校,語境已經好好,學校都有教phonics,但我仍俾女女外出學了約1年半phonics. 到宜家讀小一,呀女每次默書都唔洗點溫,次次都係96-100分. 最重要係幫到佢睇圖書,小說.

可以的話家長自己學啦。買套點讀筆。學左個邏輯。就可以得閒提下小朋友個字可如何拼讀,默書又可點樣應用phonics溫習。有朋友個仔真的在咩kingdom學了2年phonics完滿畢業。但只懂每個音節,唔識blend,應用唔到,小學默書串字覺得難。嘥鬼氣。有家長平時提下小朋友,因應佢程度教,差好遠。我個仔真係天生識嘅,好快學晒又用到,默書差不多次次滿分。個女就要慢慢自己教住先。

retriever 發表於 17-6-20 07:43
有幼稚園時期都學。因為有些媽媽不甘後人,要更上一層樓。

小學生,更上一層樓都唔係學 IPA.

retriever 發表於 17-6-20 07:30
其實PHONICS 係先有音再拼字。

所以較適合外國小朋友,或外語環境較多既細路。

你可能啱。

1998Ruby1998 發表於 17-5-2 19:17
好多香港學生見到長嘅字就嚇到魂飛魄散咁,尤其上堂老師叫讀出聲,一讀到某 d 位就突然靜低,個個都粒聲唔 ...

請問係app呀?(emoji)(emoji)謝謝你

回覆樓主:

其實學哂成套phonics (見到新生字可識拼番個音出黎 ) 一般或最少要幾耐時間?

我係路過有感而發, phonics成為現在個個細路都要學的必修, 而我自己從來無讀過. 有感想係因為我以前唔使讀其實現在英文無問題, 背點dictation就死背,學學下就自然自己識點併個字出嚟.
我個仔(升小一)英文流利, 但係唔識串字, 於是個個都話學phonics, 去評估時老師話:佢依家先家好遲(!)
我都正在諗緊是否要比佢學, 因為佢試學時覺得好boring, 我無比佢學.我覺得自己背就是, 把背的方式變成他覺得有趣的遊戲,也許是一個方法.