用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小二先學phonics,會太遲嗎?
go

升小二先學phonics,會太遲嗎?   [複製鏈接]

小朋友升小2,英文追得好辛苦,成日背英文背到好炆,有朋友話phonics可以幫助,係唔係呢?但好似成日聽到係幼稚園學,小學先學會太遲嗎?同埋搵私人教效果會好d嗎?我搵左好多班組都話無學過好難插班,如果要佢同d 3,4歲一齊由開始學起,又唔係咁好,所以都唔知點算
   17    0    0    0

找1:1 law,不過應該幫唔到背bor

bbyau2010 發表於 17-5-2 14:47
小朋友升小2,英文追得好辛苦,成日背英文背到好炆,有朋友話phonics可以幫助,係唔係呢?但好似成日聽到係 ...

不會太遲。只怕你不肯學。

經濟許可, 一對一最見效

MrBeast 發表於 17-5-2 15:02
找1:1 law,不過應該幫唔到背bor

朋友話好似默書咁,老師讀完,佢個女就拼得返成個字出黎,唔洗背默書既字,咁佢就有信心學多d生字。

bbyau2010 發表於 17-5-2 15:34
朋友話好似默書咁,老師讀完,佢個女就拼得返成個字出黎,唔洗背默書既字,咁佢就有信心學多d生字。
...
是的,會幫到串字和默書。ios 有些phonics apps, 幾蚊美金,你可試試看

MrBeast 發表於 17-5-2 15:43
是的,會幫到串字和默書。ios 有些phonics apps, 幾蚊美金,你可試試看

你覺得apps有用嗎?可以pm 我嗎?謝謝

回覆 彈弓狗 的帖子

作為練習ok ga.  之前d apps 已 del 左,不過其實不少是in app purchase, usually 可免費試一部份。或者 去starfall.com, pc ver 免費的

好多香港學生見到長嘅字就嚇到魂飛魄散咁,尤其上堂老師叫讀出聲,一讀到某 d 位就突然靜低,個個都粒聲唔出,等老師打救。

有心學唔怕遲,不過如果覺得「羞愧」的話,1 對 1 係一個唔錯嘅選擇。我同我班補習小妹妹都係要佢地見到陌生生字,要自己先嘗試點讀,錯左我就糾正。咁樣可以一步一步建立見到咩樣嘅字,大概讀音係點。呢種方法對 unseen dictations 同背書都好有用。有時候記得點講,但係唔記得點串。例如我其中一個妹妹成日唔記得點串 Strawberry 同 Spaghetti,我重覆讀幾個音節 (aw、spa、ghe),等佢自己諗下,有咩 possibilities。

之後慢慢就會搵到竅門,未見過隻字都可以讀/寫得出。

不過如果真正嘅 phonics 要包括 IPA,呢個我都係中二開始自己學(從來冇任何英文老師教,但係其實對發音認字好有用)。

記得有幾個 app 係有學 phonics,都係可以免費玩,一試無妨。

我都覺得有心唔怕遲!我女兒小一開始時也因為phonics唔熟而要花好多時間串英文字,我初時都猶豫會唔會太遲學,但我實在唔想佢花太多時間響沈悶嘅串字上,同埋想佢享受自己閱讀,所以最後都急急腳揾phonics班上,老師一對1-3(形式係老師同一時段教3個小朋友唔同嘅野,例如1個學phonics,1個學grammar咁),針對個別進度教快教慢好有彈性。東區,如你有興趣我可以pm你多d資料。

1998Ruby1998 發表於 17-5-2 19:17
好多香港學生見到長嘅字就嚇到魂飛魄散咁,尤其上堂老師叫讀出聲,一讀到某 d 位就突然靜低,個個都粒聲唔 ...

其實真正 phonics 唔係 IPA, Phonics 是 Phonics, IPA 是 IPA, IPA 小學不用學, 中學看情形學, 甚至不學也可以。 IPA 重要性大不如前。鬼仔妹好多唔識 IPA。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

我意思係如果要學 Phonics,最好學埋 IPA。IPA 其實好有用,睇字典嘅發音就需要,不過當然你可以話係 Online Dictionary,有發音唔需要學。好多外國人唔學,因為反正英文都係母語,但係非母語的話,好容易以為係同音但係其實唔係。不過所有大學學英文嘅同學,一定要學 IPA。雖然話讀音唔正唔係大問題,但係學下總有幫助。

1998Ruby1998 發表於 17-5-2 21:50
回覆 shadeslayer 的帖子

我意思係如果要學 Phonics,最好學埋 IPA。IPA 其實好有用,睇字典嘅發音就需要 ...

這個就是我反對的地方, 學 phonics 幼兒學不要想 IPA.  小學中學也不用。

我己説 IPA 作用大不如前, 因為用無發音傳統字典的機會非常小。中小學咁多野學, 幾時輸到 IPA.

我提到鬼仔妹係説明要發音好, 不一定要 IPA.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-5-2 19:17
好多香港學生見到長嘅字就嚇到魂飛魄散咁,尤其上堂老師叫讀出聲,一讀到某 d 位就突然靜低,個個都粒聲唔 ...

真正的phonics 不包括IPA。phonics 不等於phonetics(當然也不等於Phonology)。學好phonics, 不需要學好IPA。

為免影響/擾亂樓主,簡單而言,小孩子學phonics 係好事,有心不怕遲。

for most people,其實一些發音若不是自幼學,大個識ipa 都係發唔到。首先學好phonics,這是最有效幫到的方法,ipa 學與否是後話

MrBeast 發表於 17-5-3 17:13
for most people,其實一些發音若不是自幼學,大個識ipa 都係發唔到。首先學好phonics,這是最有效幫到的方 ...

又唔使咁灰, 我大學前同大學後的發音差好遠, 雖然未到 native level 。

MrBeast 發表於 17-5-3 17:13
for most people,其實一些發音若不是自幼學,大個識ipa 都係發唔到。首先學好phonics,這是最有效幫到的方 ...

其他語言我唔敢講,凈係德文個[x]音已經考起唔少人

shadeslayer 發表於 17-5-3 19:19
又唔使咁灰, 我大學前同大學後的發音差好遠, 雖然未到 native level 。
咁我教小朋友phonics 後自己發音都好左also

Kuchumama 發表於 17-5-2 21:35
我都覺得有心唔怕遲!我女兒小一開始時也因為phonics唔熟而要花好多時間串英文字,我初時都猶豫會唔會太遲 ...

pls pm me, thx

bbyau2010 發表於 17-5-2 14:47
小朋友升小2,英文追得好辛苦,成日背英文背到好炆,有朋友話phonics可以幫助,係唔係呢?但好似成日聽到係 ...

Ok ok
‹ 上一主題|下一主題