用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我的孩子會不會被斷錯症?
go

我的孩子會不會被斷錯症? [複製鏈接]

上星期同仔去左評估中心度做自閉症評估,因他當天的表現算好合作,評估時人地叫佢做什麼他大部分都肯做,但就好少眼神接觸,叫他不是經常有反應,最後心理學家他有輕微自閉,建議他排I 位。因單對單training今星期四先開始上,呢段時間在家自己train佢坐定定,同埋眼神接觸,但他都很難坐定同望我們。他未懂說話,只外星語,而且那些基本的再見,早頭。。。的動作都不肯做,之前他有段時間識做動作bye-bye同放飛吻同說bye Bye night-night,最近叫他做什麼都不肯做,今天特登叫他的名叫左好多次都唔理人同望我們,在家玩隧道好多時都要放一些吸引到佢的東西在裡面佢才肯爬過去,沒有野的話佢采你都傻,在公園玩時只喜歡行坑渠蓋,極討厭玩滑梯,搖木馬,我覺得他的問題好像不似輕微,驚入I 位對佢幫助不大,雖然我仲未開始上training,但自己真的好擔心如果到時真的斷錯症便害了佢,你們點睇?
   1    0    0    0

入咗i位後如果i位老師覺得不合適可幫忙寫轉介信轉介去s位,用返舊number去排。好快有位。

謝謝你的資料

樓主, 放鬆小小先,以你小朋友呢個年紀想佢坐定定係有困難的, 就算正常的都未必可以坐咁耐, 不如等上左堂先同佢上家居訓練,因為我驚有反後果,怕小朋友以後好抗拒做訓練,心理學家覺得佢係輕微係因為佢聽得明指令又有做指令,如果你真係擔心你可以問下治療師意見(咁當然要上左一段時間先問啦),另外有無上感統治療呀?

暫沒有上感統治療,今星期四在step上單對單的,請問感統治療那裡可以上,因佢只有21個月,好多地方都要足兩歲才可以上,同埋好多地方都要等,我已幫佢排左耀能同協康密集式

C93052322 發表於 17-5-2 02:12
上星期同仔去左評估中心度做自閉症評估,因他當天的表現算好合作,評估時人地叫佢做什麼他大部分都肯做,但 ...

有時我都會咁諗。寧願個診斷係嚴重咗,治療重手咗,都好過診斷輕手咗,攪到做少咗治療。

C93052322 發表於 17-5-2 08:33
暫沒有上感統治療,今星期四在step上單對單的,請問感統治療那裡可以上,因佢只有21個月,好多地方都要足 ...

你好叻。咁快做咗咁多嘢。
step 嘅感統係難排啲。
links 嘅職員同我講,唔知真唔真啦,佢話 step 嘅職業治療師人數比較少,所以會難排啲喎。
你繼續搵啦。週圍都排啦。

C93052322 發表於 17-5-2 08:33
暫沒有上感統治療,今星期四在step上單對單的,請問感統治療那裡可以上,因佢只有21個月,好多地方都要足 ...

我的確見到好多都要足2歲先有, 現在多點陪佢玩, 目的係佢會想同你玩(唔係迫佢同你玩)

回覆樓主:

如果這段時間就要多點幫小朋友,我也覺得自已遲了點,早點知方向早點幫他。
有感統書可在家中玩

可排協康 感統建議先做評估再做訓練 因每個小朋友感統問題也不同

‹ 上一主題|下一主題