用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! ...
樓主: hay03
go

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

hehe, 我以為淨係我對維記有偏見tim, hehehe, 講真, 佢d小朋友真係英文好好既
靈糧堂同聖馬加利大都係好好口碑, 好多人爭既幼稚園, 相比之下, 聖馬加利大學費平d, 而且從朋友口中講, 佢校長好肯幫手搵小學, 校長本身同d名校既關係亦攪得好好, 我朋友同校長傾升小一, 校長話佢個仔係細仔, 校長advise佢"林"一年, 做大仔, 到時一定會盡力幫佢搵間好學校wor, 我朋友亦話, 佢d staff好有熱誠, 見到家長都會認得晒, 佢就好highly recommend喇
靈糧堂我唔識人讀, 不過聽各方面既評語都好好(包括本身做教育界既人士), 亦有好多"江湖傳聞"話私小都鐘意收靈糧堂學生因為夠醒wor(我正在請同事八緊, 因為佢姪女arm arm畢業, 但佢阿嫂mon mon地唔知知幾多.....)

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

Charlotte_mom,

Thank you for your information!!

我想除左這兩間外, 你還有什麼意見? 真光? 寶血? 真的令我好煩惱

唔好意思, 那麼多問題

醒目開學勳章 王國長老

其實之前我都post左d意見, 你可以睇睇
(我知咁多喇, 我都想知多d可以出書wor    )
寶血係津小, 老土d講, 幼稚園唔包升, 不過去到round3叩門, 話晒自己人易話為d, 留意佢中學係女仔學校
真光係幼稚園直升小一既(因為係私小), 唔駛煩, 幼稚園每班有5個男仔, 上到小學, 有d"女校男生feel', 我問個同學仔媽咪, 點解2個都係仔, 都會揀真光(仲要住九龍tim), 佢話, 因為間學校好, 而且, 囝囝亦唔覺多女仔有問題, 一樣讀得好開心呀, 不過留意佢亦係女中學

醒目開學勳章 王國長老

順帶一提, 我囡囡上次去體操比賽, 我見到寶血幼稚園既小朋友, 表現好出色, 就同教練傾左2句
佢話, 寶血既校規好嚴, 所以上體操班時亦較為嚴謹, d細路仔就算係上呢d"課外活動"時, 都比較拘謹所以佢地個個都好認真學, 表現自然好啦
係應該開開心心, 定係"名師出高徒"? 你自己衡量下喇

charlotte ma
wow 你d info好detail喎, 你都好勸力喎

mandyyuen
我都聽過靈糧堂係一間好校, 你提及既另一間就5g啦.

heilyma
你都幾攪野架喎, 留tel no.又5留真名, 你真係想我叫你做heilyma呀      
APfamily   

醒目開學勳章

蕭夫人:
我叫Joyce,不過而家好少人咁叫我喇!佢地03年10月會班媽咪,都係叫我hailey媽咋,不過你叫邊個名,我都應你架!   

haileyma
你c5c咁揚你個真朵呀        
hey, 學校interview家長好多間都會咁做, 頂多都係問下你對個小朋友有咩期望, 點解會揀呢間學校等等.  你當傾普通閒計就得架啦.
你對康傑有冇興趣呀, 黎緊既拜6有open day兼報名喎, 岩既又一齊去呀 (你call我啦).

minmin
有個fd strongly recommend'上書房'比我, 係杏花村架, 呢間都係好野, 佢下午班好似仲以英文為主tim, 有時間你都可以去昅昅呀.
APfamily   

蕭夫人,
嘩, 想避你都唔容易bor, 去到邊都有你d腳毛既...

靈糧堂既口碑都真係幾好, 星期5我都會再details咁check晒中西區岩心水既幼稚園睇睇, 如果救恩收既, 我諗都唔會考慮其他囉...

p.s. 章魚星期五會影相架喇, 佢到依家仍然記住樑哥個微波爐同埋記得樑哥有個雪櫃呀....   

醒目開學勳章

蕭夫人:
希望唔好問咁難啦!因為我唔多識講野啊!
我都想去康傑睇下,但係果日無人幫我睇細佬仔,所以應該過唔到去,不過我應該唔會報呢間!

haileyma
okok
then meet you on 15th lar

willin姐
呢個topic姣岩我姐, 5入黎點得呀          
又比我撞番10月媽咪 haileyma, 又可以見面啦 ... ho ho ho ho
章魚記性好好呀 ..... 你問下佢仲記5記得佢力保本書事件          
APfamily   

蕭夫人,
阿姐幾時輪到我做呀.....最多做c9(同你一樣)
"梗"又係既, 你都要報名啦.....
章魚記得佢要睇書書呀, 仲有其他唔知咩野既發音加埋一齊架, 我估佢都係投訴樑哥架啦   

Charlotte_mom,        haileymama, 蕭夫人,

唔該晒你地d 資料

好我去睇吓 '上書房'先.

minmin
welcome

willin
then 5d arrange another gathering lar  
APfamily   

蕭夫人信箱,

你朋友有無講'上書房'咩野好?
佢有小朋友讀過?

我都係住小西灣, how about 杏花啟思及聖道明?

alice

minmin
上書房分上,下就, 下午班著重英文多d
同埋佢都係活動式教學
APfamily   

chan_wingyee
我又係聽人講啟思麻麻地
聖道明ok
APfamily   

您地對救恩呢間學校有乜野睇法呀?

我見已經接受報名,想了解多 D!謝謝!

我囝囝都報左救恩,但未面試.我又想報禮賢會/聖士提反堂.唔知邊間好,各位有冇好提議?

夫人,

wah...you are the host of this topic now.

I have applied 靈糧堂 for my daughter.  The others will be St Margaret Mary Church & North Point 聖公會.

Any moms will apply the above kindergardens??
‹ 上一主題|下一主題