用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! ...
樓主: hay03
go

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

hay03,

唔好意思無講清楚,係大坑呀!

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

Dear Mame(s),

I am also searching a good Kindergarden for my daughter, but I have problem, pls give me suggestions:
I want to choose brand kindergarden, but they are all quit far away from my home, Chai Wan, I know the nearest one is in TaiKoo.  You know the travelling time will make my daughter feel very tired to learn.
But Chai Wan has no brand kindergarden...so should I consider the brand or the convenient location?

Thanks a lot.
Pochu  

Pochu,

I would choose the closest brand name, coz kids will have a solid knowledge basis for P1 local schools of which are quite demanding.  But the brand name needs to be really good though.  How about Victoria?

An e.g. is that a kid from Ling Liang Church which is an free and enjoyable school, took her 1/2 yr to get adapt to P1.  So if the kid is smart it doesn't matter which school to go.

Other moms, Sacred Heart in Robinson Rd is a traditional one it's good for kids with good obedience, e.g. raise the hand before speaking up, taking hankies etc.  Whichever school to go be it brand or less famous, it's best that it fits your lovely kid's style.

My 2 honeys :> Ernie born on 6 Feb 01 Nicole born on 28 July 03

醒目開學勳章 王國長老

我女女係讀大坑真光既, 講校園大, 德育, train小朋友自立, 家長聯繫, 中文數學程度, 的確幾好, 有得直上私小(如果係津小, 就無得直上啦)
但學校係無普通話lesson既, 英文亦不足, 要自己出去補
有好多人話(我唸都好可信)聖馬加利大同跑馬地聖保祿好有聯繫, 去到第三round叩門時, 好多時都收
寶血小學, 最近既視學報告話佢地學術水平"遠高於全港標準", 佢係津小, 不過我唸去到round3, 都有多d機會收返自己幼稚園生既
銅鑼灣聖保祿係私小, 好多時都有first priority俾自己幼稚園生, 好似今年, 佢直頭話暫時唔考慮收外來小一生, 收左自己學生先, 不過亦因咁既原因, 幼稚園唔易考(注意st paul幼兒園係2歲開始全日班, 幼稚園係3歲開始半日班), 有人既comment係"d職員對眼生o係額頭度"wor, 同埋st paul出名收大仔, 如果9月以後出世既, 睇黎都唔駛點唸(朋友試過直頭唔收form tim)
靈糧堂係好學校, 好多人爭, 亦好多人話可以考到入名私小, 不過佢既小學o係馬鞍山, 換句話說無"直上"既小學, 係一個缺點
灣仔聖若瑟都係津小, 但因為小一有8班, 所以要去叩門入小一都好易(聽聞基本上都收得晒), 但要留意, st joseph中一得5班, o係8升5既程況之下, 好多學生會"西"左出黎, 所以有人話, 要升原校中學, 果6年小學係讀到顛左既...
(暫時唸到咁多)

醒目開學勳章 王國長老

呀, 仲有中西區
聖心係名校, 唔駛我多講, 佢小學係上晝私校, 下晝津校, 點分配學位我都唔清楚, 但自己幼稚園生點都有利d, 留意返佢中學o係置富
st. stephen's girls係津小, 都係果句, 自己幼稚園生點都有利d, 留意佢係開4歲班既
st. clare's係全日私小, 有自己幼稚園, 如果鐘意st clare可考慮
有人話堅道真光唔可以直升大坑真光小學, 我相信係, 因為大坑幼稚園人數, 同小一人數差唔多, 照計就accommodate唔到埋堅道果批喇
維多利亞我自己唔係好鐘意, 太commercial, 有人話佢除左英文好, 無咩好(唔好鬧我呀@_@, 人地講架), 不過佢有自己私小, 升學有保障, 而我有個朋友既女, 都係讀左一年victoria, 入到esf p1, 所以我相信佢既英文程度真係唔錯, 至於咁多間victoria, 有間o係太古(?)既, 因為係basement, 空氣唔流通, 小朋友成日病, 所以揀第二間會好d

charlotte_mom

Thank you for your detailed info.  May I ask if 灣仔聖若瑟 is a boy's school only?  Also, how many kindergarten should I apply at one time?  My daughter is going to K1 in September 2006.  Thanks

醒目開學勳章 王國長老

幼稚園概覽&小學概覽(even中學):
http://embhsc.hkedcity.net/
其實無話幾多間既, 講真, 如果想最入果間收左, 你都唔會再交其他留位費啦係咪? 不過你可以報1,2間早interview既, 當去lor個經驗, 好過一開波就係最想入果間, 大人細路鬥騰雞呢

Charlotte_mom,
thanks your information.好有用呀,我好蒙嫁,你有冇乜comment on 南區的幼稚園呀,我1516唔知讀返本區定出去好,我在九龍區大,香港的學校唔太知,香港仔只住左幾年,唔係好識的學校,我個囡是細b(11/2003).
thanks

Pochu 寫道:
Dear Mame(s),

I am also searching a good Kindergarden for my daughter, but I have problem, pls give me suggestions:
I want to choose brand kindergarden, but they are all quit far away from my home, Chai Wan, I know the nearest one is in TaiKoo.  You know the travelling time will make my daughter feel very tired to learn.
But Chai Wan has no brand kindergarden...so should I consider the brand or the convenient location?

Thanks a lot.
Pochu  

我都係住柴灣喎!我大仔返SKH鐵岡...明年到細仔喇!
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

Dear Charlotte mom

thanks for the info, it is ver useful to know the pros and cons of each primary... thanks

醒目開學勳章

oknsca 寫道:

我住西灣河架,我暫時諗住報小西灣迦南同培理咋!
我想問鐵岡係邊架?

我仔仔都係06年讀K1, 我的心水也是救恩/禮賢會。救恩已經接受報名了, 我也已報了名, 29/9號約見呀!但禮賢會要1/11 & 2/11才接受報名, 所以唔理啦!報左先算。

haileymama,oknsca,Pochu

我住小西灣架.
我諗住幫我個囝報小西灣迦南及康傑.

培理同埋鐵岡係邊架?

你地有無諗過北角蘇淅? 佢地仲有小學,
我見我住個層, 有幾個小朋友都讀呢間,
係咪應該幾好呢?

hi hi, 各位好
我阿仔都係出年k1, 我都打算先報左救思先, 10/9果日參觀miss左, 依家約左17號去參觀+交表...

siu_swallow,
你好快手喎, 係咪10/9果日已經報名喇, 有冇參觀, 情況係點呀?  唔知我阿仔有冇機會同你仔仔做同學呢...

siu_swallow 寫道:
我仔仔都係06年讀K1, 我的心水也是救恩/禮賢會。救恩已經接受報名了, 我也已報了名, 29/9號約見呀!但禮賢會要1/11 & 2/11才接受報名, 所以唔理啦!報左先算。

hi hi     大家好呀

minmin, 我都係住小西灣架, 又係考慮呢2間kinder, 真係5g揀邊間好, 康傑今個拜6有open day呀, 去睇下呀.
我今日去左迦南book左時間interview, 呢住in完再睇睇讀邊間啦, 始終2間學校既style都好5同.

heilyma
又係樹meet到你啦, 你典呀 ??? bb乖5乖呀 ???
heily又係15th interview呀 ... 哈哈哈哈, 燒買都係喎, 你上午定下午呀 ???? 我11:00呀.

女人
你又典呀 ??? 唸住比cyrus讀邊間咩呀 ????

willin
你17th去open day + submit form, 仲唔5d同章魚影証件相         記住帶齊文件tim呀 (同埋回郵信封).
APfamily   

haileymama 寫道:
[quote]
oknsca 寫道:

我住西灣河架,我暫時諗住報小西灣迦南同培理咋!
我想問鐵岡係邊架?[/quote]

響中環架...全名係聖公會幼稚園!
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

Hi moms,

My elder son was born in June 03 and will go to K1 in 2006. He is right now studying Pre-nursery class in Victoria (Harbour Heights). For those kids studying Victoria's Pre-nursery, they can go strict into its K1. But I think I'll still apply for other kinders, e.g. St. Paul's Convent and 聖公會, etc.

Just rec'd a circular from Victoria today annoucing that their dates for distributing application forms (school year 06/07) will start from 15 Sep. Interested moms, you may:-
1. In Person: go to any one branches of the school and bring along the child's birth cert (original + 1 photocopy), 1 recent photo, 2 self-addressed stamped envelopes + $30 processing fee during office hrs Mon - Fri 9 am to 4:30 pm, Sat 9 am - 12:30 pm.
2. Download from the school's website: www.victoria.edu.hk. Complete the form and return it along with a copy of the child's birth cert, 1 recent photo, 2 self-addressed stamped envelopes and a cheque for $30 by registered mail to any one branches of the school.

The interview Dates: K1 - 5 Nov 2005
Pre-nursery, K2 & K3 - 14 Jan 2006

Hope the above can be helpful.

醒目開學勳章

minmin:
培理響西灣河消防局附近咋!

蕭夫人:
呢個世界真係細喇!     
我個女約左上午10:30啊。
細佬剛剛尋日滿月,我終於放監喇,佢好曳啊,夜晚唔肯訓,又成日o咸喎!激死人!

醒目開學勳章 王國長老

dayday
我o係南區大既, 反而而家嫁左, 唔係好知南區既學校情況, 好似話聖伯多祿小學而定幾好, 唔知係咪有聯繫既幼稚園呢?
好多南區媽咪, 都會去遠小小既幼稚園(我個女都有好多"外地"同學), 原因係guarantee直升小一啦

minmin
蘇淅幼稚園程度都幾深架, 不過我識幾個朋友都頂唔順佢d行政, 唔知而家有無改善呢? 佢應該有國語section同埋國際section
蘇淅小學聽聞讀到傻左, 我同事個表姐, 頂唔順, 日日返去對住個仔一齊喊, 最後轉左國際學校喇

Hi
我仔仔又係報明年k1, 我住係太古城, 本想報維記(因我不想仔仔撘校車辛苦), 但見大家對維記COMMENT唔太好, 令我有D卻步, 所以我都有報銅鑼灣靈糧堂, 跑馬地聖馬加利大, 你地有咩意見?因我不是搬來這裡太久, 不知行情!

THANKS