用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! ...
go

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! [複製鏈接]

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

大家心水學校係邊間呀?

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

Hay03

My young one will apply for SKH Central so that she can go to school with big brother next yr.

How about you?
My 2 honeys :> Ernie born on 6 Feb 01 Nicole born on 28 July 03

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

ErnieMama,

妳好!妳覺得 SKH 好唔好呀?是傳統教學?

我依家先至開始留意幼稚園學校,見到好多媽咪都考慮如聖心、聖保祿、真光、靈量堂 .... 。

由於我係呢方面都係濛查查,所以想同其他港島區的媽咪交流下!希望有多 D 媽咪入黎回應下啦!

hay 03,

我囝囝都係06年讀K1,我未選定幼稚園,未知邊間好?但有人提議讀救恩/禮賢會,我重係1516,想聽多D意見先.

hay03 同各位媽咪

我個仔都會係06讀k1﹐知吾知 Kornhill Victoria 好吾好﹖

謝謝幫忙。

我都諗過救恩, 因為聽講都幾好, 但係有無人知考入好小學既率高唔高, 而且有無其他好既幼稚園提議

Hello,我個bb依家返緊kornhill victoria playgroup,同時waiting list pre-nursery,因為不用interview.不過我想今年都會試o下真光幼稚園,我覺得真光校舍大好多......呀

Hello~~大家好!

peggyhoho, jessicayin

救恩好似有小學部的,唔知我有無記錯呢?咁有無中學部架?是男女校嗎?

Lawrence-mom,

我女女將會九月入讀海怡維記 Pre-nursery,曾聽說過維記都幾商業化的 (揾錢學校),但無計,我都係諗住讀一年然後考下其他 K1 的學校,希望學校個名夠響可以幫到佢入到 D 好嘅幼稚園啦!

點解妳唔考慮下其他的幼稚園呢?

Hoilia,

近來我都聽過真光好似幾好咁!但我又擔心英文程度唔係咁好,係唔係有分中文部及英文部架?

Hoilia,
我想問Victoria的playgroup好唔好呀? 本來我已打算報, 但響另一邊見到d媽媽話Victoria的playgroup好差, 攪到我即時卻步, 可以比d意見我嗎 ?
不過我都有興趣Victoria既pre-nursery, 我都考慮緊依間!
Hoilia 寫道:
Hello,我個bb依家返緊kornhill victoria playgroup,同時waiting list pre-nursery,因為不用interview.不過我想今年都會試o下真光幼稚園,我覺得真光校舍大好多......呀
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

小心女人,

其實我都帶過個女番維記的 playgroup 架!老實講一般啦!15 min 係外藉老師講故事、唱歌,但就耐唔耐缺席囉,就會由本地的老師代替;15 min 做手工;15 min 食茶點;最後的時間就是大小肌肉的活動時間!

形式就好似番緊幼兒園一樣。

hay03,

謝謝!

其實我都吾知邊間幼稚園好﹐我想個仔打好語文基礎﹐有好介紹嗎﹖

大家好呀!!!

我都打算俾我囝讀維記... 因我囝係細囝.... 但都會試下其他幼稚園睇下收唔收佢..... 你地有乜心水幼稚園呀!!!

SKH 係29/10 派表喎!!!
Abraham was a hundred years old when his son Isaac was born to him. Sarah said, "God has brought me laughter and everyone who hears about this will laugh with me." - Genesis 21:5-6

I still consider which kinder for my son, he's born in Nov, 03 (small boy).

Hi,我又唔覺得太差,老師屬於一般。如果Mon-Fri的playground都比較好D。但我的朋友話太古城有一間叫恩萊國際幼稚園都有playgroup價錢比較平(約1000)。
我問過都滿哂才考慮Kornhill Victoria。

hay03,

但我覺得真光校舍幾大,而且可以直升小學(不過要比錢,因為私立的)

My girl is small girl, I also want to apply 05/06 K1 at St Paul, please let me know the information about this?  Next, SH may be second choice, do you have any tips for the interview? Thanks.

請問BK Mom可否給些意見? 位於中西區的幼稚園 - 偉思 / 聖安多尼 / 禮賢會 / 救恩 / 明愛凌月仙  好嗎? 應以何準則選擇幼稚園? 謝謝!

Hoilia 寫道:
hay03,

但我覺得真光校舍幾大,而且可以直升小學(不過要比錢,因為私立的)

真光有分堅道及大坑!兩間有乜野分別呀?妳指校舍大係邊一間呢?

您地有無考慮銅鑼灣靈糧堂呀?原來係 2/7 開始接受報名啦!

我知道呀,重已經download左張form.
‹ 上一主題|下一主題