用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學
樓主: babypig2017
go

玫瑰崗小學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-5-5 15:30
根據官方資料, 升中時無人出國或者讀國際學校喎?

2015年升中派位:

I didn't ask the school officially, just heard from other kids and parents at school.  But honestly, many parents do plan to send their kids overseas for high school and college.  Everyone expectation is different, for me, as long as my kid is happy and can speak fluent English, it's good for me.

manman0808 發表於 17-5-5 16:57
I didn't ask the school officially, just heard from other kids and parents at school.  But honestly ...

似乎仲未睇得明,升中往績 同 中學海外升學 有何直接関係。唔少小學都有部份學生係有計劃海外升學,但又唔覺會直接影響B1率 ~

英文好 勝過學術好
英文好 將來 工作 流利英文好緊要
唔通 出嚟做嘢 同老闆講學術咩!

所以 玫小4000-5000 蚊學費,已經唔算貴啦
仲有 玫瑰崗家長好低調
甚少 響呢度講嘢
所以咪唔多人覺得有呢間學校囉
我老闆 係幾十年前嘅舊生
身邊 有朋友 都係 舊生 連自己小孩都讀緊
都話幾好, 我哋先決定比小朋友讀
小朋友好鍾意,好開心

fionaytwong    發表於 17-11-9 11:54
Chirley    發表於 17-5-8 12:16

升中真係個要思考的問題,花幾千一個月如果升中仲要愁就要考慮是用那些錢去學英文好些定這學校好了,學術唔得英文再好都冇用,再說 官津校的英文也有好好的小朋友 所以家長的這些考慮還是好理解 因為我自已都考慮要點報

小學係幾好又易入,但中學評語比較負評。

fionaytwong    發表於 17-11-9 11:55
Chirley    發表於 17-5-8 12:17

Baby.caroline33 發表於 17-5-6 10:38
英文好 勝過學術好

除了英文外,我反而着重學校點教小朋友同埋D小朋友係咪 presentable . 因為將來出來做野,如果唔presentable 真的好蝕底! So far 我覺得玫小 train 得D小朋友活潑又識表達,再加上有宗教同埋life education 堂去教佢地去明事理,自己覺得無簡錯,不過都多測驗考試,都計劃緊會轉 international school, 因為輕鬆D,自己唔洗跟咁多野!

都係嗰句,每個人選擇不同,不過我無後悔過比女女讀玫小,學校好多安排好細心同埋老師好好,溝通亦多,我們大部分家長都好滿意!不過亦有同學中途轉咗去讀國際學校,少D壓力!

Baby.caroline33 發表於 17-5-6 10:38
英文好 勝過學術好

一間大部分學生係香港人既冷門英文小學英文真的會很強嗎?
咁中文小學啲中文咪一定好勁!?大家心裏有數吧!

英文好就算學術差都無問題?!咁嘉道理班學生咪好勁?

學術唔掂就算英文點好,相信連面試既機會都無!

晴晴小B 發表於 17-5-6 12:09

一間大部分學生係香港人既冷門英文小學英文真的會很強嗎?

間小學冷唔冷門, 總有人讀嘅!有好多家庭父母都係學歷高, 專業人士,都未必一定要小朋友讀學術太強嘅學校
您亦唔需要咁樣去評論呢間學校吧!
最緊要 小朋友 讀啱學校, 父母唔好一味諗住 小朋要入名校,才代表好好! 成世人流流長, 我相信唔好因為一間學校而影響到咁多嘢吧⋯⋯
有啲人 讀強學術嘅學校,將來出嚟條路係咪個個都咁順呢?
仲有一樣,您既然識得講,灣仔好多好嘅官津學校,但官津係要大抽獎派位, 派到好學校當然係好, 亦都好多玫幼生 抽到灣仔好學校而放棄 玫小
但亦都唔代表呢間學校 係冷門或者唔好

fionaytwong    發表於 17-11-9 11:56

回覆 manman0808 的帖子

你好,除學費外,這間學校的其他項目收費多嗎?有沒有年年去什麼交流遊學之類?如有,會不會大部份人都參加,因為我都想參考下全年花多少錢左右!還要可能有什麼補習,工課班之類.....想參考花4-5千元學費外還要準備多少$$,ths

回覆 晴晴小B 的帖子
認同,當然不可只以英文好而去選校
要綜合各方面啦 尤其我小朋友讀雙語的幼稚園,好弘多小朋友仲要外要學英文(說效果比學校好,因為少人)
我在想 看來讀咩語境校 可能都出外再學,那算多花錢嗎?由於我已沒用學卷 我沒有再花錢學
再想小學是否花錢上學還是把這些錢用於外面學好

重英輕中, 除非諗住一定唔係香港讀大學, 否則遲早後悔

Chirley    發表於 17-5-8 12:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-8 09:57

英文小學不是人人適合

前輩, 一語道破

fionaytwong    發表於 17-11-9 11:56

dreamdream081 發表於 17-5-8 16:41
英文小學不是人人適合

所以我咪話玫小好多小朋友父母都諗住中學比佢哋去外國讀書, 小學學多少少中文。  我女啲朋友仔好多父母都係外國回流返香港, 有D 家長中文都唔太好, 佢哋自己都係講英文嘅都唔少, 所以未必一定好 care 升中派位,小朋友學到嘢又開開心心都好重要。

manman0808 發表於 17-5-8 18:33
所以我咪話玫小好多小朋友父母都諗住中學比佢哋去外國讀書, 小學學多少少中文。  我女啲朋友仔好多父母都 ...

嘩,你既分享真係幾令其他家長驚訝,希望只係佔小部份家長心態如此,回流既家長原來咁冷待本地成績要求及升中派位結果。

其實有好多讀國際學校都有入到本地D大學,其實要睇家長點睇英文小學,唔通讀DBS 的學生沒有人可入到本地大學,個個都去海邊外升學咩

回覆 mcl203 的帖子

Well, I am only sharing what I know, and I do not represent other parents from RHS.  RHS 亦有唔少人考到好中學, sorry, 我真的沒有`深究.  小學六年內, 變數太大, 而小朋友讀得好自己叻的, 點都會入到好學校.  RHS 係比到一個好好的環境, 老師有愛心, 亦有好的語境小朋友.   至於啱吾啱自己的小朋友, 家長們自己清楚.  
我亦唔再多講, 因為我女讀完呢年亦轉走, 不過唔係學校唔好, 係覺得國際學校輕鬆D.
你唔係用家, 亦無需要踩人哋的學校, 每間學校都有佢優點同決點, 所以家長簡選自己覺得啱自己小朋友的學校便可, 樣樣都要贏在起跑線, 樣樣事情計過度過, 我自問做唔到.  

fionaytwong    發表於 17-11-9 11:58

manman0808 發表於 17-5-8 19:50
回覆 mcl203 的帖子

Well, I am only sharing what I know, and I do not represent other parents from R ...

E, 我睇你分享喎, 边到見我加入自己意見

bonn1231 發表於 17-5-8 19:12
其實有好多讀國際學校都有入到本地D大學,其實要睇家長點睇英文小學,唔通讀DBS 的學生沒有人可入到本地大 ...
家長最好去瞭解吓本地大學學位既收生要求吧!

事實上, 自從轉咗DSE後, DBS既成績同入U率遠不如往AL年代, 不少有英文直屬小學既B1名校, 都開始知道中文弱既問題係度努力救忙.

如果家長仲天真到以為英文好就夠, 咁只有祝福佢地12年後唔會後悔重英輕中.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-9 09:50
家長最好去瞭解吓本地大學學位既收生要求吧!

事實上, 自從轉咗DSE後, DBS既成績同入U率遠不如往AL年代, 不 ...

英文學校啲英文都唔一定好,中文學校啲中文亦不一定好。
‹ 上一主題|下一主題