用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學
樓主: babypig2017
go

玫瑰崗小學  

babypig2017 發表於 17-5-17 15:51
點解呢?
好多K都係咁, 考到龍校咪走囉... 維記都有啦...

babypig2017 發表於 17-5-17 15:51
點解呢?

有d轉去國際,有d考到spk, 真光or 高主教etc.正係知佢幼稚園都ok 可以。家長好多睇落係中產,不過小學冇識人讀,所以冇意見

CarmanEE 發表於 17-5-11 22:57
對唔住喎,玫小從來唔係我杯茶,我從未考慮過要報呢間學校!我啲朋友都係統一中左寶校又無其他選擇下,先 ...
既然唔係你杯茶,為何要在這發言呢?

fionaytwong    發表於 17-11-9 12:25

CarmanEE 發表於 17-5-11 22:57
對唔住喎,玫小從來唔係我杯茶,我從未考慮過要報呢間學校!我啲朋友都係統一中左寶校又無其他選擇下,先 ...
懷疑是否因為玫小來者不拒就偏唔收呢位CarmanEE個仔,所以咁激動,懷恨在心呢樣嘢我明白,希望你發洩完,就唔好再入呢個主題了,唔係一陣見到家長讚玫小好時,你又會唔開心架喇。

fionaytwong    發表於 17-11-9 12:25

靚螺頭 發表於 17-5-13 14:30
我唔係話玫小係寶校,不過係話玫小連寶校都贏唔到!

你係咁賣花讚花香,但點解從來沒有回應下升中數據呢 ...
你唔好咁講喎,我有聽過玫小有rejected 過學生架,你知唔知潮商才是真正的來者不拒,都係因為大家的校舍大可以開到4,5班小一所以都希望收晒啲學生,並唔係學校差,大家學生質素唔同,潮商係比基層學生讀,大部份都會讀本地中學,而玫小就多數會出國讀中學,所以不能用數據去比較的。

Bobyy 發表於 17-5-20 09:53
你唔好咁講喎,我有聽過玫小有rejected 過學生架,你知唔知潮商才是真正的來者不拒,都係因為大家的校舍大 ...

我之前都係度講過,玫小大部分學生都plan 去外國讀書,所以數據並不代表一切!
當然好多學校學生都會plan 去外國,但玫小學生家長好大部分都外國返來,其實無得同津小比!

Bobyy 發表於 17-5-20 09:36
懷疑是否因為玫小來者不拒就偏唔收呢位CarmanEE個仔,所以咁激動,懷恨在心呢樣嘢我明白,希望你發洩完,就 ...

我同您 一樣, 都覺得 玫小 可能reject 左佢小朋友
所以唔妥間學校, 另外,可能葡萄佢朋友個小朋友入左玫小,肯捨得駛幾千蚊學費 (講得白啲,佢朋友有米,豪得起)
所以咪講啲咁嘢囉

Bobyy 發表於 17-5-20 09:53
你唔好咁講喎,我有聽過玫小有rejected 過學生架,你知唔知潮商才是真正的來者不拒,都係因為大家的校舍大 ...

我朋友個小朋友就是被reject.

靚螺頭 發表於 17-5-13 14:52
sorry,應該係來者不拒

絕對不是來者不拒,朋友個仔被reject 了

呢條thread引證了:愈來愈多香港人無必要也無實據地瞧不起人,而且狗眼看人低。如何為兒女立榜樣?

印象中約1/3 band 1, 當然有其他免費或更好選擇會放棄,但也不至於如此「不堪」吧。

就算自己沒有選擇都應該尊重其他人的決擇!

其實每個人選擇唔同,可能有人認為 非名校不讀不可,甚至跨區 都要入讀,但亦有人認為 想父母與小朋友之間 取到平衡,想搵一間大家唔駛辛苦 嘅學校去讀, 亦都有啲人 認為 係區內 口碑好嘅學校 就足夠!
真唔明白,原本 樓主開此帖 係想請教 玫小口碑
點知,有用家出嚟讚嘅時候, 點解會有人 負面攻擊?

CarmanEE 發表於 17-5-11 07:08
我識得啲玫小學生英文好一般,同普通津小無分別
想請教那些是英文好一般的普通津小, 謝謝

manman0808 發表於 17-5-20 20:17
我之前都係度講過,玫小大部分學生都plan 去外國讀書,所以數據並不代表一切!
當然好多學校學生都會plan  ...

我朋友兒子讀緊,佢很滿意喎,又有spanish學,佢打算中學轉國際或出國,所以冇理會中一派位band幾,只是小朋友讀得開心又學好語言便可。他是放左派位英皇二校入的,本身對DSE冇興趣,其實佢想入國際,但小朋友interview太怕羞沒有IS offer, 好釆RHS「易」入入了,佢小朋友在校內成績也很好。百貨遇百客,幾千元學費相對IS, 仍然是好平。

玫小唔差㗎,有spanish學仲係雙班主任制。可惜灣仔區勁的小學好多,拉高咗條curve啫!

本區小學勁唔勁...只係會影向本區學生組別...從以影向統一派位

雖知...仲有一個叫自行收生階段...係睇學生學術水平...和投考學生既全港排位次序

仲有直資/私校既收生意向...都可以参考該校學術水平係坊間既認受性

當然...若又有家長意見認為...玫小生係一心一意升玫中...中學放洋...唔重視PS1..等等...咁就係討論以外既因素 ~~~

回覆 simonlawht2 的帖子

Thx! Very useful!
今天心晴靚唔靚呀 ?

靚螺頭 發表於 17-5-13 14:52
sorry,應該係來者不拒

來者不拒唔係好事咩?證明學校有教無類,教育唔係應該就係咁嗎?

回覆 mcl203 的帖子

我都係用家, 亦打算5年班走人去IS, 所以唔需要驚訝, 百貨撞百客, 當年我抽到第一志願band 1也放棄, 想起每日至少8樣功課一星期2次默書, 再加兩次TSA, 何苦呢? 考慮左一日, 決定放棄, 玫瑰崗大部分認識的同學家長都比較open minded, 只係想要一間HAPPY SCHOOL, 冷待香港畸型的教育制度有幾出奇, 升中成績不等於人生全部,  只要我小朋友每日返學放放學都笑住已經足夠.

fionaytwong    發表於 17-6-5 15:11

玫小係間好學校,我有幾個朋友嘅小朋友都讀緊,佢地都好滿意~ 亦有朋友小朋友reject左父母好失望,因為佢地好like 呢間學校