用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學
樓主: babypig2017
go

玫瑰崗小學   [複製鏈接]

Baby.caroline33 發表於 17-5-13 11:13
我唔係話您
係話果位 笑人朋友讀寶校果位啫

我唔係話玫小係寶校,不過係話玫小連寶校都贏唔到!

你係咁賣花讚花香,但點解從來沒有回應下升中數據呢啲客觀嘅數據呢?

人哋潮商都有大量非華裔學生,但都有40%B1,點解你哋講到玫小課程咁正,但連呢啲學校都贏唔到?

如果係好嘢,點解無咩人願意讀?點解剩番啲派得唔好又考唔到其他學校嘅學生讀?

基本上讀得私校都唔至在比埋校車費,人哋SFA APS大部分學生都唔係住石硤尾或九龍塘啦,都係要坐校車,點解人哋咁多多人想讀?唔好賴玫小地點唔方便啦,根本係因為差所以無人報。

我回應你係希望唔好有人因為啲賣花讚花香嘅意見而讀左玫瑰崗而中伏,到時想走都走唔到就慘慘豬。

靚螺頭 發表於 17-5-13 14:30

你係咁賣花讚花香,但點解從來沒有回應下升中數據呢 ...

乜野叫無咩人讀呢?學校附近司徒拔道加跑馬地都吸納好多學生,今年有六班,如果咁樣叫無人讀,你講晒啦!

manman0808 發表於 17-5-13 14:43
乜野叫無咩人讀呢?學校附近司徒拔道加跑馬地都吸納好多學生,今年有六班,如果咁樣叫無人讀,你講晒啦!
...

sorry,應該係來者不拒

睇咩數據啫, 幾年後流流長, 到時咩世界都唔知
每間學校 都有人 喜歡或者不喜歡 ,
您唔讀 就唔好踩人⋯⋯膚淺到死
玫小家長中唔中伏 亦都與您無關係 ,希望您小朋友唔好承傳您嘅 不良心態

fionaytwong    發表於 17-11-9 12:21

Baby.caroline33 發表於 17-5-13 15:00
睇咩數據啫, 幾年後流流長, 到時咩世界都唔知
每間學校 都有人 喜歡或者不喜歡 ,
您唔讀 就唔好踩人⋯ ...

唔夠人講就拖埋細路落水
真可悲

仲有一句 SFA APS呢啲學校 亦都未必個個人 都想讀呢啲咁谷嘅學校! 不知幾多人 讀完想棄船
玫小家長就係唔鍾意 讀呢類學校 而選讀玫小 ,仲會計劃 送去外國讀書,咁又如何, 與您有何相干?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

靚螺頭 發表於 17-5-13 15:06
唔夠人講就拖埋細路落水
真可悲

講升中樓據, I can't really talk to you on this because i never plan to let my kids study in local high school.  That's why I am saying everyone's expectation is different on school.
I only want my kids to study happily, have good heart and be kind to people.  Also they try to learn as much as they can at school.

既然每人的選擇不同,對好學校看法不同,升中期望同要走的路不同,你為何要step on 人哋間學校? 損人不利己的事會make u feel good? I really don't understand your point!

fionaytwong    發表於 17-11-9 12:22
Chirley    發表於 17-5-15 15:50

靚螺頭 發表於 17-5-13 15:06
唔夠人講就拖埋細路落水
真可悲

做父母都心態唔好,登小朋友同呢位父母可悲

我覺得玫小算係above average嘅小學
學語言算ok 畢竟用英文學
但語境就未好到話同學之間都用英文(相熟嘅教職員講)

5000蚊貴唔貴就睇家庭負擔能力我哋比較窮 就覺得可免則免

當時都係派得唔好 又未扣到門 所以扣埋呢間嘅
都係好快有offer
唔係最心儀
但係如果唔睇學費 我哋都覺得呢間幾好

而家小朋友讀上環天主教總堂區學校
係認識咗呢間學校之後最心儀嘅
定位同玫小有啲似
但係免費 同埋多啲唔同背景嘅小朋友
同學之間用英語溝通

但係都有同學家長話本身都想揀玫小
主要係價錢嘅分別

SMom 發表於 17-5-13 15:46
我覺得玫小算係above average嘅小學
學語言算ok 畢竟用英文學
但語境就未好到話同學之間都用英文(相熟嘅教 ...

我對天總都好有興趣呀…

Baby.caroline33 發表於 17-5-13 15:35
做父母都心態唔好,登小朋友同呢位父母可悲呢個呢個
佢應該無上過德育課

玫小唔係TOP 既學校, 但踩到連寶校都不如, 請問寶校都不如既叫咩呢
個人比較見識少, 真心請有識之士賜教

Chirley 發表於 17-5-15 16:30
玫小唔係TOP 既學校, 但踩到連寶校都不如, 請問寶校都不如既叫咩呢
個人比較見識少, 真心請有識 ...

RHS 學生家長 學歷背景唔錯嘅,家長唔會懵到比幾錢蚊讀寶校吧!大不了 抽獎 是但讀一間寶校啦

Baby.caroline33 發表於 17-5-16 08:54

RHS 學生家長 學歷背景唔錯嘅,家長唔會懵到比幾錢 ...
係咖, 仲要RHS 既學生人數唔少,學費雜費時間等話多唔多, 話少又唔係,
但俾得D錢出去讀既相信家庭背景都唔會太差,
真係會有咁多人傻更更俾錢去讀一間比寶校更差的嗎?!

Chirley 發表於 17-5-16 14:41
係咖, 仲要RHS 既學生人數唔少,學費雜費時間等話多唔多, 話少又唔係,
但俾得D錢出去讀既相信家庭背景都唔會 ...

Spanish classes are almost 6000, 比6000 學費既家長都不是儍的,只不過佢哋好多都唔plan 在香港升上去是真的!

manman0808 發表於 17-5-16 22:12
Spanish classes are almost 6000, 比6000 學費既家長都不是儍的,只不過佢哋好多都唔plan 在香港升上去是 ...

家長質素 真係有麝自然香
唔明點解只係猛咁踩間學校,但又唔敢踩啲RHS家長嘅 ?

manman0808 發表於 17-5-16 22:12
Spanish classes are almost 6000, 比6000 學費既家長都不是儍的,只不過佢哋好多都唔plan 在香港升上去是 ...
呢個同意, 有唔少舊同學都係出國的

我見好多讀到k1 k2 就轉走,唔係太多留係到直升上小學

behd 發表於 17-5-17 15:28
我見好多讀到k1 k2 就轉走,唔係太多留係到直升上小學

點解呢?
‹ 上一主題|下一主題