用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學
樓主: babypig2017
go

玫瑰崗小學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

wcwong888 發表於 17-5-9 15:35
好快又過左一年,諗返上年我仔考小一,真係一殼眼淚。

話說阿仔抽到間唔係咁心儀嘅學校,但由於競爭大,阿 ...

少有玫瑰崗家長分享,好有用嘅資訊
請問mindfulness係咩呢?

多謝你分享,好詳細

Charlotte_mom 發表於 17-5-10 08:25
少有玫瑰崗家長分享,好有用嘅資訊
請問mindfulness係咩呢?

聽我女講 mindfulness 有助他們平静自己,好似有時會有 meditation 咁既野做,對情緒管理有幫助的!

好多謝在讀家長無私同詳細嘅分享

多謝你的分享,已經令我打咗支強心針。希望日後又看見你的評價,因為小兒來更9月應該會入讀此校。

cfbwong 發表於 17-5-10 08:08
可否請教一下,想知道有關西班牙(國際班)同普通班的分別?國際班好嗎?有乜要留意?因為我快要為兒子選擇 ...
西班牙(國際班)應該係每日都有西班牙文堂...普通班應該係一星期一堂..不過最好問學校啦....我都係早兩年聽返黎.

bonn1231 發表於 17-5-10 11:44
多謝你的分享,已經令我打咗支強心針。希望日後又看見你的評價,因為小兒來更9月應該會入讀此校。
...

唔好意思,介唔介意講下點解會幫小朋友選玫小?謝謝

多謝妳無私分享,尤其士原來學校改變策略多收本地生。如果多d家長多d分享吓自己小朋友學校環境就好了,畢竟數據是往事,但其實好多不同教學團體其實內裏做緊不同功夫,外人是看不到的。

回覆 wcwong888 的帖子

非常多謝你詳細嘅分享

醒目開學勳章 王國長老

manman0808 發表於 17-5-10 09:33
聽我女講 mindfulness 有助他們平静自己,好似有時會有 meditation 咁既野做,對情緒管理有幫助的!
...

哦我有概念了。我幾鐘意wor

我都有朋友的仔女讀玫瑰崗小學, 他都讀得好開心, 我想比較少人申請入讀的原因跟學費貴好有關係

miujoey 發表於 17-5-10 14:30
我都有朋友的仔女讀玫瑰崗小學, 他都讀得好開心, 我想比較少人申請入讀的原因跟學費貴好有關係 ...
學費之外相信地點都係一個問題,最多都係搭校車/保母車/的士, 再唔係自己開車去,
無公共交通可以去到學校門口,
都唔見會有小學生家長咁樣日日帶小朋友行果條長命斜呀

fionaytwong    發表於 17-11-9 12:08

多謝分享

miujoey 發表於 17-5-10 14:30
我都有朋友的仔女讀玫瑰崗小學, 他都讀得好開心, 我想比較少人申請入讀的原因跟學費貴好有關係 ...

仲有一講玫瑰崗,第一印象就係中學好差。反而爬左文之後,覺得玫小完全唔差(唔睇數據)。

manmangerger 發表於 17-5-10 14:46
仲有一講玫瑰崗,第一印象就係中學好差。反而爬左文之後,覺得玫小完全唔差(唔睇數據)。
...
我讀書嘅年代, 見玫中嘅口碑都唔差(甚至有人話佢係名校添). 唔知出咗咩問題, 攪到宜家啲口碑咁差!

Chirley    發表於 17-5-10 23:00

manmangerger 發表於 17-5-10 12:43
唔好意思,介唔介意講下點解會幫小朋友選玫小?謝謝

因為小兒在一間英文幼稚園由PN 讀到現正K3, 和小兒英文能力是高一點,都活潑愛跳跳扎扎小朋友,所以之前自行已經有一間港島一線小學已經收了。那間小學在小息時,不可以在操場跑跑跳跳,,因為男孩子沒可能坐定定,那點我不喜歡,其實我都係聽返D朋友說和上Ek留意到,而同一時間又考到玫瑰崗, 其實已經掙扎了一段時間,最後我應該會選玫瑰崗, 還有一點其實我個人比較膚淺Target 英文小學,希望佢往後的日子條路好行D,其實語言能力不是每星期出去上英語班,就可以流利到像外國人一樣,要長時去講和寫,純粹個人意見,不喜勿插

bonn1231 發表於 17-5-10 15:38
因為小兒在一間英文幼稚園由PN 讀到現正K3, 和小兒英文能力是高一點,都活潑愛跳跳扎扎小朋友,所以之前自 ...

謝謝你的分享!原來手握一線小學之情況下也選擇了玫小,真是很難得!
我也是看中了玫小是英文小學和愉快學習的校風!
自身經歷也告訴我,語言是要浸的,一間學校語言是重要的。

非常好的分享,請問每個月學費雜費(不計校車)大概要多少?

bonn1231 發表於 17-5-10 15:38
因為小兒在一間英文幼稚園由PN 讀到現正K3, 和小兒英文能力是高一點,都活潑愛跳跳扎扎小朋友,所以之前自 ...

我識得啲玫小學生英文好一般,同普通津小無分別

babypig2017 發表於 17-5-1 17:53
請問玫小難入嗎?

基本上報名即收咁滯,可想而知受歡迎程度。
如果真係好似樓上網友講到咁好,相信唔會咁容易入到。
‹ 上一主題|下一主題